REPORT

 

Čtenářský report ze Svojšic

Máme za sebou 8. ročník festivalu Svojšice, který tentokrát připadl na pátek 13. Sice nejsem pověrčivá, ale festival provázelo několik rozporuplných událostí. Vždy jsem Svojšice měla za srdeční záležitost, po letošku ovšem cítím smíšené pocity. Ale pěkně po pořádku...

 

Svojšice zazářily brilantními DJi jako jsou uznávané osobnosti Jeff Mills, Umek, Joey Beltram, Ed Rush & Optical, Layo & Bushwacka a další. Toto složení mělo nalákat velký počet partypeople, ale nemyslím si, že by oproti loňským ročníkům dorazilo více lidí.



Hlavní pozornost jsem už od začátku směřovala na Techno.cz Main Stage. Svojšický festival zahájil pro mě neznámý DJ Subsist, který zahrál kvalitní minimal set. Následoval klasicky bezchybný Agent a po něm Džejár. Ovšem první DJ, na kterého jsem se velice těšila, byl Slovinec Umek. Co říci na jeho set? Pro někoho dobrý, ale já jsem čekala svižnější techno. Chvílemi jsem měla pocit, že hudba měla nádech house a disco. Nedočkavě jsem posunovala očima ručičky na hodinkách a čekala na pana Millse. Jeho očekávané vystoupení mělo cca půlhodinové zpoždění, které, jak jsme se dozvěděli, zapříčinilo bloudění po cestě na festival. To přispělo k jeho náladě. Na úvod dokonce nedovolil vstup fotografům na stage, aby si ho "vyblejskli".



Dle mého mínění se jeho špatné rozpoložení projevilo na kvalitě setu, respektive na komunikaci s početným davem partypeople, který se na něho těšil. V průběhu setu jsem občas zaznamenala kopání desek. V jednu chvíli ho zklamala technika a desky přestaly hrát, což ho nevyvedlo z míry a hned najel s dalším trackem. Až ke konci se Jeff Mills uvolnil, hrál zajímavé techno a obšťastnil dav pařících lidí úsměvem:) Jeho set byl určitě zajímavý, ale přesto si troufám tvrdit, že zaostal za kvalitou jeho osobnosti.

Dalším hvězdou, která opanovala DJský pult, byl Joey Beltram, a pro mnohé začalo to pravé taneční techno. V podobném duchu hrál i DJ Boss, který mě hodně mile překvapil, Elektrabel a Lord Space, který celou událost zakončil svým svižným a drsným setem. Celou noc jsem strávila na techno stage, proto nemůžu posoudit kvalitu DJů vystupujících na drum´n´ bass stage a v Red Zone.



V tuto chvíli jsem hodnotila Svojšický festival za celkem zdařilý nebýt absurdní situace při opouštění areálu, kde nám bylo zakázáno vynášet zde zakoupené nápoje. Bylo nám vysvětleno, že bychom mohli prázdnou láhev odhodit a udělat nepořádek za branou areálu. Po našich námitkách nám bylo jasně a stručně vysvětleno: "Jste na soukromém pozemku  a na soukromé party, tak respektujte pravidla!!!" Neměli jsme v úmyslu láhev někde pohodit, ale pouze si vodu vzít do autobusu na cestu. Autobusu jsme se ovšem ani po dvou hodinách nedočkali, což byla závěrečná tečka, která vytočila nejen naší partu, ale i další čekající, kteří počítali s odvozem. Nezbylo nám tedy nic jiného než si zaplatit drahého taxíka. Zajímalo by mě, co bylo důvodem, že nepřijely slibované autobusy a neodvezly lidi do Pardubic a kdo za tím stojí.

Ale abych neupozorňovala jen na negativa, vyzdvihnu alespoň jedno plus na závěr: přijatelné ceny na barech;)


 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
dan
dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016