REPORT

 

Summer Of Love 2008 - oficiální vyjádření pořadatele

Letošní, v pořadí už 12. ročník nejoblíbenějšího domácího festivalu elektronické taneční hudby Summer Of Love 2008 ‘Closer To Your Heart’ proběhl v sobotu 16.8.2008 na Závodišti v Pardubicích. Po mnoha letech byl letošní ročník poznamenán přívalovými dešti den před a dopoledne před festivalem, v průběhu akce se ale počasí umoudřilo a samotný festival již déšť více méně nezaznamenal.

 
S následky silných dešťových přeháněk jsme se vypořádali, areál pro festival byl v rámci našich a časových možností upraven mnoha tunami štěrku, voda z kaluží byla odsáta. Nepřízeň počasí způsobila pouze malé, asi 30 minutové zpoždění zahájení akce, a bláto na některých místech, předně v místě UM DJ stage. V podvečerních hodinách, kdy ještě mírně pršelo či mrholilo bylo pro návštěvníky připraveno několik tisíc pláštěnek. Většina pódií byla zároveň buď zcela nebo alespoň částečně zakryta proti dešti. Zde patří speciální poděkování dobrovolným hasičům z Přelouče, bez jejichž pomoci by vše bylo mnohem těžší zvládnout.

K hudebním vrcholům patřilo jednoznačně vystoupení britské skupiny Stereo MCs, která předvedla vynikající show. Velmi dobré výkony podali všichni vystupující. Za ty opravdu vynikající jmenujme například tech-tranceového DJ Marco V, techno minimalové M.A.N.D.Y, francouzského Scan X, amerického hard techno DJ Rushe, berlínského génia Apparata, tranceového maestra Joshe Gabriela či Matthewa Dekaye. Publikem byli velmi dobře přijati drum’n’bassoví DJové Marky s MC Staminou, Ed Rush s MC Ryme Tyme či djský duel Teebee & Calyx. Velmi překvapil koncert producenta Rex The Dog či djský set Moguaie. Domácí scénu na vysoké úrovni reprezentoval Michael Burian, který do svého setu zařadil vlastní úpravu skladby Vltava od Bedřicha Smetany s hostujícím houslistou Michaelem Hejčem. Skvělými koncerty se blýskli hip hopper Vladimir 518 nebo brněnští elektrárníci Midi Lidi.

Na 9 pódích vystoupili všichni avizovaní umělci. Jedinou výjimkou byl Piet Blank z dua Blank & Jones, který nemohl přijet. A to proto, že jeho manželka rodila. Za celý team Summer Of Love i všechny fanoušky mu gratulujeme. Od všech vystupujících máme vynikající ohlasy, byli nadšení reakcemi publika a úrovní festivalu, kterou v zemi z východní Evropy neočekávali.

V letošním roce jsme investovali značné prostředky do produkce, propagace a UM DJ stage, což publikum velmi ocenilo a pro vás je to jasným znamením, jakou cestou se vydáme příští rok. Pro Summer Of Love 2009 chceme připravit 2 obří pódia typu UM DJ stage za účasti minimálně 2 světových TOP stars. Hodláme rozšířit spolupráci s Pardubickým krajem a městem Pardubice. Do samotného areálu Závodiště Pardubice budeme investovat mnoho prostředků, které použijeme pro zlepšení infrastruktury a terénních úprav proti případnému děšti a bahnu.

Festival Summer Of Love navštívilo přibližně 10 500 návštěvníků, včetně hostů a výherců soutěží. Velmi nás překvapilo, že na místě se přes nepřízeň počasí prodalo přes 1500 vstupenek. Toto číslo je v kontextu počasí velmi vysoké a je vidět, že si fanoušci festival hodně cení a jsou připraveni na rozmary letošního nestabilního divného léta. Vstupné na festival Summer Of Love je jedno z nejvyšších v ČR, za což festival nabízí evropský standard, jaký na žádné jiné akci u nás není možné vidět, slyšet a zažít. Na sérii Warm Up parties, které projely více jak 20 zastávek v mnoha městech Čech a Moravy se celkem zúčastnilo více jak 7000 lidí. Děkujeme! Rekordní počet 99 výherců tradiční soutěže v pěstování slunečnic, Seeds Of Love nás též velmi mile potěšil.

Na festivalu byl přítomen hejtman Pardubického kraje Ivo Toman, který se zde představil jako ‘dealer’ energetických bonbónů jako příspěvku k protidrogové kampani. Hejtman zhodnotil celý festival vysoce příznivě a nabídl spolupráci pro příští ročník. Pod záštitou Úřadu vlády ČR se před zahájením festivalu konala protidrogová konference Safer Party, které se účastnilo několik desítek odborníků z ČR a dalších zemí EU.

Velké poděkování patří firmám, které se zasadily o bezchybnou realizaci festivalu po technické a produkční stránce. Vynikající práci odvedl hlavní produkční festivalu Víťa Váňa a Nora Production. O stavbu pódií, technickou realizaci zvuku a světel se velmi kvalitně postarala firma T-Servis ve spolupráci s S-Group. Laserovou show na té nejvyšší úrovni připravili Ministry SK. Za stavbu obřího UM DJ stage děkujeme firmám Layher a Scénografie, stejně jako agentuře United Music.

Děkujeme zároveň všem našim sponzorům a partnerům, kteří s námi vypjatou a deštěm ztíženou přípravu festivalu zvládli. Většina dokázala i v dešti udělat maximum pro svou značku, hladký průběh festivalu, a prokázali tak své schopnosti a připravenost na realizaci velkého festivalu. Několik partnerů ale bohužel selhalo a způsobili nám tak zásadní problémy, které pořadatelům situaci výrazně ztížily. Pro příští ročník budeme tedy mnohem přísnější při výběru partnerů a upřednostníme ty, kteří festivaly již mají zkušenosti a je v jejich silách vše produkčně zvládnout i za extrémních podmínek. Zároveň jsme připraveni omezit množství sponzorů a vyeliminovat ty, kteří se letos festivalu zúčastnili za neadekvátních podmínek.

Akreditace proběhly v převážné části večera v pořádku, pouze mezi 20 a 22 hodinou se zde vytvořila fronta. Tuto situaci lze stěží eliminovat a vznikla návalem akreditujících se v uvedených hodinách, stejně jako amatérským přístupem některých zájemců o akreditace. Prosíme všechny, jichž se to týkalo o omluvu za čekání. Pro příští ročník akreditace posílíme a podstatně zjednodušíme. Na druhé straně bychom rádi upozornili, že někteří zájemci o akreditace nám přidělali nemalé starosti pozním akreditováním, v několika případech dokonce až po 20. hodině v sobotu večer. Pro příště prosíme o profesionální přístup a akreditaci v daném termínu, jinak vašim žádostem již nebude vyhověno.

Ve velké míře jsme též zaznamenali prodej partnerských a hostovských vstupenek některými z našich partnerů, čímž jsme velmi znepokojeni a budeme vzniklou situaci řešit. V oblasti promotion jsme byli velmi spokojeni s letošním průběhem. Nevtíravá, neagresivně postavená kampaň obsahovala mnoho nových prvků, které ještě nikdy nebyly použity jako interaktivní bannery s posíláním vašich vzkazů, zpívaný rádiový spot od Kateřiny Winterové pro Radio 1, online chat s hlavní hvězdou festivalu Stereo MCs na Poslouchej.net či rozhovor s Alešem Blehou, Space Djz, Fidelity Kastrow a Jonty Skrufffem v hlavní zpravodajské relaci Události v kultuře na ČT24. Poprvé jsme letos použili také citylighty v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích, stejně jako billboardy v Pardubicích a plakáty v síti pražského metra. Ostatní části promotion obsahovaly standardní plakáty, letáky, pexeso, samolepky, TV spot, rádiové spoty, mediální turné atd.

Významnou součástí byly také finální warm up party za účasti hvězd jako Space Djz, Fidelity Kastrow či Jonty Skrufff, které od pátku 8.8. do pátku 15.8 proběhly ve městech Praha (Roxy, Mecca, Pekelný bar), Pardubice (L-Klub, Dýdy Baba, Ptačí klec) Hradec Králové (Eden), Brno (Perpetuum), Kolín (stare lázně), Lovosice (Jet club), Přelouč (Maddox), České Budějovice (Martys) a Plzeň (PH+). Celkem se všech warm upů zúčastnilo více jak 7000 lidí. Rozsáhlá kampaň proběhla take na internetu, letos poprvé ve významné míře na národních serverech Aktuálně.cz, Centrum.cz, Xchat.cz a Atlas.Icq.cz. Z tanečních serverů jsme byli velmi spokojeni s průběhem kampaně na Poslouchej.net. Od pondělí 11.8.2008 má Summer Of Love take své Myspace stránky na adrese www.myspace.com/festivalsummeroflove.

Festival zaznamenal obroský ohlas také v národním denním tisku a to v nebývalém rozsahu. Titulní strany Pardubického Deníku, MF Dnes Pardubice, celostránky v Blesku a dalších mediích po festivalu dokázaly, že se Summer Of Love právem zařadil mezi prestižní české festivaly po boku Colours Of Ostrava, Rock For People a Sázava Festu.

Jediným výrazným problémem festivalu byly bary a catering. Pozdní otevření barů bylo způsobeno údajně chybně nahlášeným začátkem festivalu, kdy se původně očekávalo asi 2 hodiny zpoždění, které nakonec bylo eliminováno jen na 30 minut. Mnohem větším problémem se stalo nezvládnutí festivalových SOLarů ze strany cateringu, chybějící komunikace o tomto systému a pozdní vracení SOLarů zpět na Kč za jiný kurz, než byl kurz nákupu. Na tuto chybu cateringu pořadatelé naštěstí brzy přišli a během několika desítek minut vše napravili a SOLary byly vráceny za stejnou částku jako při nákupu. Za pořadatele se tímto velmi omlouváme, chyba se již nebude opakovat a bude mít za následek velké změny v oblasti realizace cateringu a barů jako takových. Zdravotní služba zaznamenala pouze několik případů k ošetření, jednu dívku bylo nutné odvézt do nemocnice pro vyčerpání.

Security zaznamenala jednu nezvyklou potyčku, jinak vše bylo v rámci běžných opatření a nebylo zaznamenáno žádné narušení bezpečnosti návštěvníků. Policie nezaznamenala žádné významnější přestupky. Stížnosti na hluk a rušení nočního klidu byly podle mluvčí Městské Policie v Pardubicích v běžné úrovni.

Za pořadatele, Aleš Bleha, Tomáš Zilvar a Pavel Žák 
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
MaX
dan
dan
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016