REPORT

 

Report z akce London Elektricity Popup od stanjaha

V pátek 12. dubna se v letenském Garage Store, což je obchod s deskami, vintage zesilovači, gramofony a reproduktory, konal další ze série oblíbených popupů, které pro své fanoušky připravuje klub Roxy. Hlavní hvězdou byl tentokrát Tony Colman alias London Elektricity, který si do útulného prostředí obchodu odskočil před svým večerním pětihodinovým setem v Roxy natočit další díl pravidelného Hospital Podcastu. A my jsme samozřejmě byli u toho!

 

Když se minulý týden na facebookovém profilu klubu Roxy objevila informace, že se Tony Colman alias London Elektricity před svým večerním setem chystá někde v Praze nahrávat svůj pravidelný Hospital Podcast v rámci konceptu popup, čili vystoupení na nějakém netradičním místě, netrpělivě jsem očekával, kde to asi tak nakonec bude. O to víc jsem se radoval, když se po několika dnech na FB eventu objevilo přesné místo, tedy útulný Garage store – footshop a obchod s deskami v jednom - na Letné, kousek od Strossmayerova náměstí a asi 5 minut chůze od domova. Tady prostě nebylo co řešit!

London Elektricity @ Garage Store

V den konání jsem proto odešel z práce o chvilku dřív, abych na místo dorazil hezky včas. Vyplatilo se, v Garage Store zatím téměř nikdo nebyl, dokončovaly se poslední přípravy a za gramofony se už na svůj set připravoval Akira. Ten si s sebou přivezl na vinylech spoustu starých klasik, které střídal v precizních mixech, jak je u něho již léta dobrým zvykem. Bohužel se ale dostavilo i pár technických komplikací u gramofonů, které se však podařilo díky bohu rychle vyřešit, a Štěpán tak mohl pokračovat v přehlídce starých desek, při jejichž poslechu jsem zavzpomínal na své drumandbassové začátky. Místo se pomalu začínalo plnit, dorazila spousta známých tváří a hudebních nadšenců, kteří vyslyšeli výzvu Roxy a přinesli s sebou desky od vydavatelství Hospital Records, ze kterých měl následně Tony Colman odehrát svůj Hospital Podcast.


Sešlo se zde opravdu spoustu hudebních fanoušků drumandbassu a zároveň srdcařů, atmosféra tedy přímo dech beroucí... Bylo zábavné sledovat, jak se u výlohy zastavují náhodní kolemjdoucí, aby nahlédli, co se asi tak v obchodě děje, že je uvnitř tolik lidí, a další postávají venku, povídají si u piva, nebo svého oblíbeného drinku a užívají si pohodové páteční odpoledne za doprovodu Akirova setu. Hodinka a čtvrt utekla jako voda a na místo právě dorazila hlavní hvězda, Tony Colman alias London Elektricity. Jak jinak než v dobré náladě, jak jsme u něj zvyklí... Udělal si pár instastories, prohodil několik slov s fanoušky a pomalu se začal připravovat na svůj set. Akira se mezitím loučil deskou, jež je pro mě naprosto srdcovou záležitostí a to remixem skladby "It´s Too Late" od The Streets v podání High Contrasta. Krásná tečka na závěr, hluboce smekám! I přes pár technických problémů zahrál opravdu jedinečný set, který se svou atmosférou skvěle hodil do konceptu celé akce a znovu dokázal, že ať hraje na jakémkoliv místě při kterékoliv příležitosti, vždycky to je a bude skvělé! Zaslouženě také sklidil bouřlivý potlesk a ovace od publika. Tony poté plynule navázal dalším remixem od High Contrasta, tentokrát však legendární skladby "Papua New Guinea" britských The Future Sound Of London, věci s neuvěřitelnou atmosférou, která i po letech dokonale funguje. V průběhu hry se chopil mikrofonu a pozdravil všechny zúčastněné, posluchače svého podcastu, a také pověděl něco o právě hrající skladbě. V obchodě nebylo k hnutí, všichni si užívali spolu s Tonym jedinečnou atmosféru onoho místa, což platilo i pro srdcaře, kteří zůstávali venku před obchodem. Opravdu hudební sraz jak se sluší a patří!


Celá další hodinka se nesla v pohodovém duchu, Tony vybíral jak novější tracky, jež mu fanoušci přinesli na vinylech, tak padaly i skutečné perly z historie Hospital Records. Zazněly hymny jako "The Great Drumandbass Swindle" v remixu od Logisticse, Nu:Tone a jeho "System", tady ovšem v remixu od Matrix & Futurebound, při kterém publikum zpívalo onen legendární text od Natalie Williams, dále Logisticsův "The Trip", jenž byl pro mě naprostým "highlightem" celého odpoledne. Tony do toho všeho do mikrofonu skvěle komunikoval s lidmi, představoval jednotlivé skladby, přičemž nezapomněl vždy zmínit jméno toho, kdo mu onen vinyl přinesl, a sem tam si našel čas i na nějaký ten vtípek. Také došlo na představení chystaného vinylu, který je v momentě, kdy toto čtete, již venku, a na jehož straně A je Whineyho remix Etherwoodovy pecky "Begin By Letting Go" a na straně B pak Netsky se skladbou "Iron Heart" v remixu od Nu:Logic. To už ale padla půl osmá večer a s tím i konec celého hudebního odpoledne a nahrávání Hospital Podcastu. Ještě zbývalo podepsat všem fanouškům jejich desky, trička a plakáty, a pak už následoval přesun do Roxy, kde za pár hodin začínal večerní mejdan. Já jsem ještě pokecal venku před obchodem s Akirou a Sikym o večerní akci v Crossu a v klubu Famu, kde měl ten večer Štěpán také hrát. Po chvilce jsem se už však také odebral k domovu s vyhlídkou, že večer vyrazím buď do Roxy, nebo do Crossu, kde měli svůj mejdan Wormhole kluci ze Shadowboxu. Nakonec to vzhledem k několika okolnostem tak nějak nedopadlo, zvítězilo totiž mé introvertní asociální já, takže jsem zůstal raději doma. Neomlouvám se!


Na závěr musím dodat, že po prvním popupu, kde zahrál Netsky v tržnici mezi ovocem a zeleninou, a Yottově setu na kluzišti, se to Roxy podařilo znovu naprosto skvěle! Byli jsme svědky jedinečného hudebního odpoledne, kdy na Letnou dorazili hudební nadšenci a srdcaři z celé Prahy, aby si společně vychutnali parádní hudbu. A nebýt toho, že to momentálně na Letné díky opravám tramvajové trati vypadá, jako kdyby mezi sebou městské části Praha 7 a Praha 6 přerušili diplomatické a obchodní styky a navzájem si vyhlásili válku, těch hudebních fajnšmekrů by jistě dorazilo ještě mnohem víc. Už teď jsem velmi zvědav, co si pro nás Roxy připraví příště, a kde a s kým se bude konat další popup. Takže ještě jednou díky moc všem za parádní páteční odpoledne, byla to nádhera!

stanjah

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016