RECENZE

 

Hudební recenze: Beanie Sigel - The B Coming

Když Jay-Z před několika lety podepsal pro svůj label Roc-A-Fella Records do té doby neznámého Beanieho Sigela, učinil tak bez poslechu jediného dema. Asi jen on tenkrát tušil, jaký potenciál v sobě tento rapper z Philadelphie skrývá. Jeho kvality si můžete ověřit i vy skrze Beanieho novinku The B Coming.

 

Když Jay-Z před několika lety podepsal pro svůj label Roc-A-Fella Records do té doby neznámého Beanieho Sigela, učinil tak bez poslechu jediného dema. Asi jen on tenkrát tušil, jaký potenciál v sobě tento rapper z Philadelphie skrývá. Dnes už má občasný herec a značně kontroverzní umělec Beanie Sigel na svém kontě tři alba. Ta dvě předchozí (The Truth - 1999, The Reason – 2001) zrovna velkou díru do světa neudělala a vsadím se, že hodně z vás o Beanieho tvorbě v životě neslyšelo. To se však možná brzy změní, Beanieho nové album The B Coming je totiž (alespoň dle mého názoru) jedním z možných kandidátů na nejlepší hip-hopové album roku 2005.

To, že Beanie Sigel není žádná máčka, dokazuje už úctyhodný seznam producentů a přizvaných hostů, jenž se podíleli na přípravě tohoto zvukově nesmírně různorodého alba. Už jenom zaplatit celou tu sebranku muselo stát majlant! Z producentů se v tomto směru vyznamenali například borci jako Heavy D, The Neptunes, DJ Scratch, Buckwild a Just Blaze. Opravdu úctyhodný seznam producentského all-star týmu pak umocňuje neméně exkluzivní seznam vokalistů & MC´s. Snoop Dogg (Don't Stop), Twista (Gotta Have It), Cam'ron (Wanted (On The Run)), Jay-Z (It's On), Peedi Crakk (Gotta Have It, Flatline), Rell (Look At Me Now), Melissa Jay (Feel It In The Air) ale také třeba Redman (One Shot Deal), ti všichni se postarali o úžasný výsledek, jenž má v mém přehrávači opravdu výsostné postavení.

Ačkoliv Beanie Sigel postrádá eleganci a nadhled Kanye Westa, sexappeal Pharella Williamse (The Neptunes) a už vůbec se nemůže stylizovat do role nějakého intelektuála, jeho jako břitva ostrý flow zkrátka funguje a dostane se vám hluboko pod kůži. Beanieho nová deska by se klidně dala označit jako emo-hip-hop, protože pocitů, nálad a emocí je na tomto albu opravdu víc než dost! Kromě hip-hopu dostaly na Beanieho novince hodně prostoru také styly jako soul, r´n´b a místy je na The B Coming cítit také decentní náznak jazzu. K prospěchu věci jsou i Beanieho texty, kterým prostě můžete věřit. Evropští fanoušci hip-hopu se sice občas u Beanieho "ghetto storek" mohou pousmát, ale to nemění nic na faktu, že z tohoto alba sálá děsivá upřímnost a pocitovost. Beanie není žádný svatoušek. Má za sebou mnoho soudních tahanic (nelegální držení střelné zbraně a přechovávání drog) a v současnosti si odpykává roční trest za pokus o zabití v rámci jedné pouliční přestřelky. Když ale posloucháte ne zrovna pozitivní texty o nelehkém životě na ulici, kdy Beanie často neměl peníze ani na zubaře, nějak mu všechno to zlo odpustíte. Díky emocionálně intenzivním záležitostem a zároveň potencionálním hitparádovým bombách typu Feel It In The Air, Purple Rain, I Can't Go On This Way, Oh Daddy, Lord Have Mercy anebo mé nejoblíbenější Look At Me Now se poslech alba The B Coming stává hlubokým hudebním prožitkem. Přinejmenším pokud alespoň trochu cítíte černou muziku, v tomto případě hip-hop.

Masivní BIG UP směr Philadelphie, protože takhle kvalitních a emocionálně intenzivních hip-hopových alb až tak moc neslýcháme. Snad se Beaniemu podaří přečkat rok v kriminále, aniž by jeho pozadí poznalo středověk. Snad se ze svých chyb poučí, místo drog a bouchaček se podobně jako Kanye West oddá bohu (a je úplně jedno, který bůh to bude!), rodině a my se budeme moci těšit na další úžasná alba Beanieho Sigela coby znovuzrozeného člověka.

Hodnocení: 90 %

Beanie Sigel - The B Coming
Roc-A-Fella Records 2005
www.rocafella.com/


Abdul Rahman 52 - (boombap.cz)
Podle mě to deska roku určitě není, ale není to zlý album. Nejvíc mě baví Purple Rain s Bunem B z Undeground Kingz. Beanie jde směrem k podstatě, hodně mě baví jeho beats. Album má velkou sílu, velký ghetto album. Big up.

Double J - (ukgarage.cz)
Beaniho Sigela jsem poprvé slyšel na Jay-Zho desce "The Dynasty : Roc La Familia" před pěti lety. Tenkrát se mi celkem líbil jeho hlas a rozhodně mi byl sympatičtější než trošku bezdůvodně nafoukaný Memphis Bleek (teď má ovšem venku hodně dobré LP "534" !), který měl být další Rocafella superstar. I když jsem zatím celou desku "The B Coming" neslyšel, pár tracků jako "Don´t Stop" se Snoopem a "Feel It In The Air" můžou Beaniho konečně dostat do první ligy. Ale myslím si, že ten pravý vrchol přijde až s další deskou. Nebo taky ne…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016