RECENZE

 

Recenze: Ian Pooley Presents Subterranean Soundtrack

Když spojíte dodohromady britský house label NRK a německého housového gurmána Iana Pooleyho, vznikne z toho jedinečná hudební lahůdka. Ta je samozřejmě věnována house music a její recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Netrvalo to ani tak dlouho a věhlasný house label NRK Sound Division opět zatoužil po službách německého housového matadaora Iana Pooleyho. Ten pro něj už v roce 2001 zkompiloval a namíchal úžasnou kompilaci Nite:Life 06, kterou osobně považuji za jednu z nejkvalitnějších záležitostí tohoto žánru. Na zbrusu nové mixované kolekci nazvané Subterranean Soundtrack máme unikátní možnost zjistit, jak se za těch pár let vyvinul a změnil Ianův hudební vkus a s ním spojený zvuk jeho magických placek.

První producentské krůčky Iana Pooleyho kdysi směřovaly převážně do hudební sféry industriálně pojatého techna. Teprve o pár let později objevil čarovnou moc a neuvěřitelné možnosti škatulky zvané deep-house, ke které postupem let přidával čím dál více prvků slunného latina a líného downtempa. K dnešnímu dni má Ian na svém kontě 4 výborná alba (na to páté netrpělivě čekáme!), nespočet EP, hromadu remixů a spoustu stabilně kvalitních mixů.

Důkazem Ianova neustálého hudebního vývoje budiž i tato kompilace. Ian podobně jako spousta jeho kolegů nemohl zcela ignorovat současný boom electra, a tak už v úvodu jeho mixu zazní roztomile pojaté electro s  příchutí old-school disca v podání čím dál úspěšnějších Soul Mekanik (If U Nu),  s remixem jim vypomohli Chicken Lips. Následuje Vinceho electro-disco v podobě tracku Superworld anebo electro & house kombinující projekt Turntable Rocker (TTR.OY). Jenže Ian Pooley rozhodně není z těch, kteří by se plně podřizovali aktuálním trendům, a tak se vzápětí vrací k zvuku lahodného deep-houseu. Kouzlení s atmosférou, náladami a vrstvením zvuků šlo ostatně tomuto talentovanému pánovi odjakživa nejlépe. Důkazem mého tvrzení jsou i citlivě vybrané a precizně namixované skladby od projektů jako Sinema (Confusion.The Riddle), Mike Monday (Cash), Freaks (Switchin Channels s opravdu luxusním mužským vokálem) či Natural Rhythm (Get Up On That Floor). O něco méně lounge ale o to více klubově pak působí Natural Rhythm (Get Up On That Floor), Marino Berardi (Tool Time) a Chiapet (Westworld), kdy to Mr. Pooley rozjede ve velkém stylu. Pak jako by se ale nemohl rozhodnout, zdali chce hrát spíše poklidné deep-house desky alá Fortran 5 (Heart On The Line) se zajímavým samplem ženského hlasu a výraznou basovou linkou, perkusemi přikrášlené a náladami hýřící Satin Souls (Aziza), které si na své poslední kompilaci Release Yourself Vol.4 (recenzi najdete v aktuálním díle naší rubriky Narovinu) oblíbil i Roger Sanchez či klubové bomby jako nejrůznějšími smyčkami propletené a divokým rytmem disponující 2Mutes (Feelin Good). V závěru ještě zazní vyklidněné klasiky od I:Cube (Oblivion) a s detroitem, ostrými kytarovými rify a electrem koketujícího Carla Craiga (No More Words). Definitivní tečkou je pak zvukově divoký projekt Nu Mood Orchestra se skladbou Rain.

Pořád je vám to málo? Pak je tu druhý disk, na němž naleznete nenamixované tracky od Noela Nantona, Nicka Holdera, Miguela Migse, Magica J a samozřejmě i samotného Iana Pooleyho. Většinu z nich si budete moci vychutnat v zajímavých remixech z dílny právě Iana Pooleyho, ty další zůstaly v originálních verzích.

Chlapci a děvčata z vydavatelství NRK prostě ví, komu mohou důvěřovat! Ian Pooley neztratil ani špetku svého citu pro rovné beaty, hudební nálady a sluchovým vjemům lahodící tóny. Opět se postaral o nezvykle příjemný a precizně namíchaný set složený z citlivě a vkusně poskládaných desek. Ty jako celek vytváří zajímavým způsobem zábavný hudební příběh, který vám rozhodně doporučuji v případě, že vám není cizí kvalitní deep-house a nepohrdnete ani neškodnou dávkou electra.  

Hodnocení: 85%

VA - Ian Pooley Presents Subterranean Soundtrack
2005 – NRK
http://www.ianpooley.com/
http://www.nrkmusic.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016