RECENZE

 

Dahův Technoservis Nula2

Daho vám v rámci Technoservisu Nula2 přináší další várku recenzí aktuálních techno desek - James Ruskin - Take Control (Blueprint Ltd. 001), Female - Advanced Bossa Remixes (RSB 003), Surgeon - Klonk (Dynamic Tension 007) a Vex'D - Smart Bomb (Planet-Mu 114). Asi byste to neřekli, ale všechny vinyly snadno zakoupíte v distribuci Nula2... ;)

 

James Ruskin
Take Control
(Blueprint Ltd. 001)

Majitel labelu Blueprint Records James Ruskin se nedávno rozhodl k pozoruhodnému kroku, a to remeakovat ty nejúspěšnější práce vydané na tomto vydavatelství. Povolal zasvědcené, jimiž jsou: Surgeon, Regis, The 65D Mavericks, Steve Rachmad a nováček Kero. Všechny desky z této řady budou striktně limitovány a jejich část vyjde i na průhledném vinylu.

Jako první přichází na řadu track "Take Control", pocházející z "Conspiracy Ep" (Blueprint 021). Jeho původní verzi si vzal na paškál Mr. Surgeon a vytvořil naprosto ohromující technotrack! Už od počátku zůstává jeho rytmika pěkně šibalsky zlomená, ovšem ten pravý chaos začne po první pauze. Rotující perkuse rozšlehají povalující-se dým v klubu, aby v další pauze mohl opět na jen malou chvilku zase usadit u země a být opětovně rozvířen ostrými metalickými částicemi. Track je vynikající Dj-tools a rovněř umělecký kouosek. Originál "Také Control" asi většinu z Vás nějak extra nepřekvapí.

Za zmínku však stojí ještě poslední z tracků "Blueprint Mix", kterému vládne až downtempová nálada a pomalé excentrické rytmy. Svou roli však hrají i čisté, harmonické prvky typické pro tento label i samotného Jamese Ruskina. Po dlouhé době tímto máme v rukou vážně povedenou technodesku se vším všudy. Stačí si ji příští měsíc v obchodě www.nula2.cz pořídit!

www.blueprintrecords.net

Hodnocení: 95%


Female
Advanced Bossa Remixes
(RSB 003)

Birminghamská "samice" aka Peter Sutton se nám opět probírá k životu a ukazuje v plné své kráse! Už poslední počiny na Sandwell District dávaly tušit, že se něco bude dít. Ano, je tomu tak! Female po velice dlouhé době vydává čtyřmi tracky nabušenou a vynikající desku. Děje se tak na zpřízněmém vydavatelství RSB, jejímž majitelem je kolega Regis. 

A cože nám tento zbrusunový čtyřtracker z Birminghamu přináší? Ostré, rázné a industriální techno, které zní velmi současně a obdivuhodně. Nekompromisní, kovové beaty buší do prostoru plného metalických perkusí a hi-hatů. Vše jakoby nemělo systém a řád, ovšem ve finále zjistíte, že je všechno v dokonalé harmonii a pořádku.

Jde o velice kompatibilní materiál s produkcí British Murder Boys, o tom se nedá ani v nejmenším pochybovat. Dva z obsažených tracků mají o něco odlyšnou koncepci a dají se označit za minimalističtější. Rovněž však najdou okamžitě uplatnění. Female se tímto počinem vrací do první ligy současného techna a nezbývá než před ním smeknot klobouk! Ano, vynikající kousek!

www.veto.co.uk

Hodnocení: 95%

Surgeon
Klonk
(Dynamic Tension 007)

Po více jak tříleté pauze Surgeon opět rozbíhá vlastní label Dynamic Tension a vydává zde dlouho avizovaný titul "Klonk". Mnozí z Vás ho už mohli slyšet v živých setech a vystoupeních tohoto umělce, kde ho Surgeon patřičně otestoval.

Hned na počátku je nutno říci, že "Klonk" asi nebude deska pro každého. Je sice výborným djským nářadím, avšak především mladší djs budou mít s jeho pochopením a použitím jisté problémy. Jde o industriální masu kovových prvků, která se valí vpřed a nezastaví ji nic, snad jen tlačítko Stop!

Celý "čtyřtracker" zavání starším zvukem labelu Dynamic Tension a chvílemi se do dopředí vkrádá otázka, jakého data výroby tento kousek skutečně bude? Na kvalitách desky odpověď na tuto otázku však neubere, ať je jakákoliv. Výsledný verdikt je jasný a nezvratný! Fandové birminghamu a tohoto stylu asi zajásají ale ostatní budou jen nadále nechápavě kroutit hlavou.  Taková je dnešní realita.

www.dj-surgeon.com    

Hodnocení: 95%

Vex'D
Smart Bomb
(Planet-Mu 114)

VexVšichni jsme se, ať v minulosti, nebo dnes, jistě setkali se spekulacemi o kompatibilitě tak rozdílných stylů, jako jsou techno a D&B. Tato otázka má jak řadu příznivců, tak ortodoxních odpůrců. Jasnou odpověd a rozřešení problému přináší produkce projektu Vex'D (R. Porter & C. Teasdale). Těmto dvěma chlapíkům totiž není absolutně zmiňovaný problém cizí. Brilantně dohromady komponují prvky obou zmiňovaných stylů a v žádném případě se nebojí invencí a experimentování. Tracky stojí na rozlomené rytmice a jsou prošpikovány táhlými basslines. Atmosféru dokreslují vlastní, zcela nové samply. D&B feeling umocňují vokály a hlasové efekty ze světa zlámaných beatů. Naprosto zcestné jsou spekulace, že jde spíše o D&B nebo o techno! Vex'D přesně vymezili hranici těchto stylů a brilantně na ní balancují. Pro mnohé bude tahle deska opravdu tvrdým oříškem a asi i těžko pochopitelnou záležitostí. Ostatní naopak zajásají, že se v taneční hudbě rodí a vzniká něco skutečně nového. No jsem zvědav, kdo se kromě D+G odváží tenhle kousek zahrát. Nebude mít lehkou úlohu. Dostane buď pulitrem, nebo sklidí velké, nevídané ovace.

www.planet-mu.com

Hodnocení: 99%

Recenzované tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016