RECENZE

 

Hudební recenze: VA - The Rigid Crash Compilation

Tuzemský label Hardliner Recordings už několik let šíří nejen český breakcore všude po světě. Dosud však jen na vinylech. Teprve teď vychází kompilace The Rigid Crash Compilation, na kterou zatím nevydaným trackem přispěl i populární německý producent a DJ Panacea.

 

Je fakt, že breakcore není synonymem pro plyšové králičky na nadýchaných růžových obláčcích. Jedině, že by tím růžovým králíkem byl hlodavec z reklamy na známé baterie urputně bušící malými paličkami do velkého plechového bubnu. To už je něco jiného, přestože přirovnávat kterékoliv jméno z této kompilace k malému hlodavci zavání hutnou hlukovou stěnou (za trest).

Jedná se o 2 CD, tracklist je proto dlouhý. Obsahuje známá i méně známá jména, z nichž některá budou připadat netrénovanému posluchači bizarní. Panacea, Bombardier, Chainsaw, The Redeemer, Amboss, CDatakill, Society Suckers, Slepcy, Trapaki, Zombie Flesh Eater, Noize Creator, Molotov Children, American Trash a další. Český projekt Noize Punishment remixoval track The Leader of the Fucking Assholes od Shitlickers…

Ale co jména, bizarní bude neznalému posluchači připadat i hudba, kterou produkují. I když kompilace zachycuje různé styly breakcoru, především převládá ta drsná podoba. Brutální breaky nařezané rezavou motorovou pilou ne nepodobné tomu, co ve filmu 8mm poslouchají psychopatičtí vrazi. Tohle většinu z vás asi neláká.

Jsou tady ale i hodně zajímavé momenty. Mezi ně patří ragga junglem stříknutá Jungle War od Society Suckers a vlastně i Panacea. Jeho Nation to Nation je dřevní breakcore, přitom během svého posledního vystoupení u nás sázel, až na pár výjimek, běžný mainstreamový drum & bass. The Rigid Crash Compilation je esencí slova underground a velmi zajímavou sondou do temného nitra jedné neprofláknuté scény.

Hodnocení: 70%

VA: The Rigid Crash Compilation
Hardliner Recordings
www.hardliner-recordings.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016