RECENZE

 

Hudební recenze: Robert Natus - Straight

Následující řádky jsou určeny hlavně pro ty, kterým nestačil ten mazec na letošním Summer Of Love nebo na poslední Apokalypse. Na obou akcích se představil právě Robert Natus jako DJ a bylo to vůbec poprvé, co zavítal do naší republiky (u slovenských bratrů byl dokonce již loni). Jako jedna z mála hard techno DJských hvězd vydává podobné řežby, jako hraje ve svých setech, i na svých albech a důkazem je toho i jeho druhá deska s názvem Straight.

 

Robert Natus se narodil v roce 1981 v severním Německu a jeho první zkušenosti s hudbou přišly záhy na to. Nejprve si jí vychutnával coby pozorný posluchač, později už jako DJ a začátkem nového milénia také jako producent. Do dnešního dne vydal desítky vinylů a singlů na nejrůznějších labelech pod svým vlastním jménem anebo jeho dalšími přezdívkami Brainshaker, Mekaneck a Pneumatik. Dále také spolupracoval na mnoha deskách se svým kolegou Svenem Wittekindem. Loni vyšel Robertovi debutový techno nářez 2004 a letos, teprve před pár týdny, také druhý masakr s názvem Straight.

Tak jako se Robert Natus snažil v jeho debutovém albu vyvážit poměr brutálních techno smrští několika klidnějšími skladbami s nádechem electra a třeba i breakbeatových tracků (Robert-natus.de, Labelcode, Megablast), tak stejně tak činí i na svém novém CD. Ovšem i podle obrázků uvnitř plastového obalu od CD s početnými včelími roji lze soudit, že příliš takových slabých chvil na albu Straight čekat rozhodně nemůžete a raději se připravte na nekompromisní výlet do míst, kde i spuštěný soustruh zní jako klidný chill-out. A jestli si myslíte, že nemůže být něco žhavějšího než rozpálená pec na tavení železa, pak se také připravte na přehodnocení vašich názorů.

Na Labelu T:Classixx vyšly mimo album Straight také již 2 vinylové singly se skladbami C64 Core Protection a Manner Of Death, které věrně představují celou koncepci alba. Beaty hutné jako krupicová kaše od babičky, výšky roztříštěné do všech stran a zběsilý rytmus á la pneumatické kladivo. Věřte mi, že v závěru alba, po více jak šedesáti minutách, kdy se na vás vyřítí třeba taková pecka Station Notrh, už nebudete vědět, čí jste. Podobných kovošrotových hard techno nářezů je na albu Roberta Natuse spousta. Své místo, jak už jsem naznačil, tu má ale i klidnější tvář tohoto brusiče kovu. Závěrečné 2 skladby Der Strom Der Zeit a Weight Watcher jsou oproti předchozímu materiálu jako zpívánky z Kouzelné školy Dády Patrasové.

Komu se dělá špatně, jen co slyší slova jako schranz nebo hard techno, kdo místo toho, aby jel na Svojšice nebo na Apokalypsu, volí raději Love Planet nebo koncert Tiësta, na tohle album může klidně zapomenout. Neuslyší v něm ani žádné zajímavé melodie, ani žádné vokály, ani nic, co by alespoň trochu připomínalo hudbu, která se běžně hraje v televizi nebo v rádiích. Pokud ale patříte k těm, kteří si rádi doma na koleně jen tak pro radost utaví nějaký ten kus železa, tak pro vás je tohle album skutečně výtečným přínosem. Dlouho jsem totiž neslyšel podobnou smršť ve formě autorského alba. Je to určitě zajímavý pokus a sám jsem zvědav, kolik lidí touží potom, mít doma v přehrávači tuhle, vyloženě do velkých studených hal a klubů určenou, muziku. Já osobně dám pro příště přednost inteligentnějším techno nahrávkám od lidiček jako James Ruskin, Marco Carola, Oliver Ho a další.

Hodnocení: 55%

Robert Natus - Straight 
Fomát: CD
čas: 77:26
label: T:Classixx
kat.č.: TCLA 0007-2
info: www.planetnatus.com, www.alphabetcity.de

tracklist:
01 Straight
02 PvP
03 C64 Core Protection
04 Ready To Rumble
05 Echolot
06 Manner Of Death
07 Anaemia
08 Cum-Shot
09 Suxout
10 Station North
11 Der Strom Der Zeit
12 Weight Watcher

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016