RECENZE

 

Hudební recenze: Massive Attack - Collected (2006)

Legendy tripoidní elektronické hudby z Bristolu rekapitulují a při této příležitosti vydávají dvoudiskovou kompilaci nazvanou Collected, která obsahuje ty největší hity Massive Attack tak, jak je vidí samotní členové tohoto projektu. FlyBoyEda pro vás připravil recenzi.

 

Když se zhruba před patnácti lety z několika členů bristolského hip-hop & reggae sound systému The Wild Bunch zformovalo dnes již beze sporu kultovní seskupení Massive Attack, jeho tehdejší členové (Robert "3D" Del Naja, Grant "Daddy G" Marshall a Andrew "Mushroom" Vowles) asi ani ve snu nedoufali, že by se jednoho dne mohli stát jedním z nejzásadnějších a fanoušky i kritiky nejvíce opěvovaných projektů elektronické hudby vůbec. Projekt, který se ze svých progresivních zad již celých 15 let snaží setřást nálepku zvanou "trip-hop" a hudebně neovlivnil snad jen vaší babičku, má na svém kontě hned 4 skvělá studiová alba (první 3 jsou takřka geniální, to čtvrté za svými předchůdci kvalitou mírně pokulhává), z nichž hned to první Blue Lines z roku 1991 bývá často označováno jako opravdu zásadní mezník v oblasti elektronické hudby. Jeho pomyslný vrchol - skladba Unfinished Sympathy pak pravidelně vítězí v nejrůznějších žebříčcích a anketách coby jedna z nejúžasnějších písní všech dob.

Massive Attack toho dokázali skutečně mnoho. Kromě čtyř studiových alb mají na svém kontě také dva filmové soundtracky a jedno remixové album, bylo tedy jen otázkou času, kdy se vytasí s retrospektivní Best Of kompilaci. Ta dostala název Collected a skládá se ze dvou disků, které posluchačsky velmi komfortním způsobem mapují tvorbu, vývoj ovlivněný personálními změnami, stylovou rozmanitost a v neposlední řadě také nepřeslechnutelnou kompoziční sofistikovanost Massive Attack. I zde naleznete pro MA typicky zvukově propracovanou a značně psychedelickou fůzi hip-hopu, trip-hopu, dubu, reggae, jazzu, rocku i klasické hudby, fůzi poslední dobou čím dál temnější… První disk se soustředí spíše na líbivější a komerčněji úspěšnější část tvorby MA (Safe From Harm, Karmacoma, Unfinished Sympathy, Protection, Angel, Teardrop, What Your Soul Sings, Live With Me atd.), jež je zaslíbena podivně znepokojující až démonické harmonii, která je sem tam protkána záblesky optimismu, touhy i naděje (je takové spojení vůbec možné? tvorba MA dokazuje, že ano). Druhý disk je složen spíše ze skladeb, které jsou sice méně známé a svojí chytlavostí se s hity z prvního disku nemohou srovnávat, rozhodně však nepředstavují tvůrčí slabiny Massive Attack (False Flags představuje spolu s Live With Me ochutnávku z připravovaného alba Weather Underground, dále zde naleznete Incantations, Silent Spring, Bullet Boy, I Against I, Danny The Dog atd.). Zatímco první disk je hudebně stravitelný i pro méně přemýšlivé a vypsychované jedince, druhý disk jakoby byl věnován spíše těm opravdu věrným příznivcům Massive Attack a s nimi spojeným depresím a neurózám všeho druhu. Křehká krása těchto písní je důkladně zabalena do komplikovaných a místy bohužel také méně srozumitelných zvukových experimentů, do nichž vždy není úplně snadné proniknout. Přesto i druhý disk nabízí velmi atraktivní pohled na mnohdy důkladně skryté krásy tvorby Massive Attack, a to skrze na první poslech nevýrazné písně, které na albech většinou přeskakujeme.

Jednou z věcí, které na kompilaci Collected vyniknou, je vkusný a pro tvorbu Massive Attack beze sporu přínosný cit pro výběr hostů, zejména pak těch vokálních. Těžko říct, co by MA byli bez přizvaných hostů, vždyť i sami pánové 3D & Daddy G fungují coby MCs skvěle. Díky této kolekci je však kvalitativní i emocionální přínos přizvaných vokalistů naprosto zjevný. Ať už se jedná o spolupráce s lidmi jako Shara Nelson & Horace Andy (dvorní vokalisté MA), Tricky (jeho spolupráce s MA na prvních dvou albech je rovněž nepřehlédnutelná), Tracey Thorn z Everything But The Girl (například úchvatný vokál v Protection), Nicolette (Sly, Three), Sara Jay (Dissolved Girl), Mos Def (I Against I), Elizabeth Fraser z Cocteau Twins (Teardrop z alba Mezzanine), Terry Callier (aktuální Live With Me) anebo Sinéad O'Connor (What Your Soul Sings atd.), vždy se jedná o perfektně do sebe zapadající a na posluchače skvěle fungující skládanku. Skoro to vypadá, jakoby pozvání od pánů z MA byla určitou formou umělecké pocty. Třeba na remaku nesmrtelné písně od Marvina Gaye I Want You (CD 2) si zazpívala královna popu – Madonna. I to je důkazem jejich unikátního přístupu k hudbě a s ní spjatých ikon.

Co dodat? Průměrných Best Of kompilací vycházejí spousty, ale kompilace Collected (v limitované edici navíc obohacená o luxusní DVD video stopu s komplet klipy MA) se nachází v trochu jiné dimenzi. Je výjimečná stejně, jako je výjimečná celá tvorba Massive Attack. Vzhledem k personálním změnám, mezilidským i tvůrčím propletencům uvnitř projektu a možná i vůči svým předchůdcům pokulhávající kvalitě jejich (anebo spíše jeho?) zatím posledního alba 100th Window se už dost možná dalších skvostů srovnatelných s Blue Lines od tohoto bristolského zázraku nedočkáme (avšak neházejte flintu do žita, zbrusu nové album Weather Underground je na spadnutí!). Ono patnáctileté ohlédnutí je tedy přirozené a zcela logicky na místě. Proto by vám tato pro příznivce elektronické hudby přínosná, ale pro fanoušky Massive Attack absolutně nepostradatelná kolekce rozhodně neměla uniknout. Příjemný poslech.

Hodnocení 99%

Massive Attack - Collected (2006)
Virgin/EMI
http://www.massiveattack.co.uk/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016