RECENZE

 

Hudební recenze: Sci*Fi*Psi – First Fuck

Do rukou se mi dostal po delší době opět vinyl z českých luhů a hájů. Na svědomí ho mají intergalaktičtí Sci*Fi*Psi. Ti se rozhodli vydat remixy jejich známého singlu First Fuck. Jak se povedly a co má vlastně tahle skladba společného s kopulací Barbie a Kena se dočtete dále.

 

Tenhle projekt má poměrně slušné ambice u lidí zabodovat a přesto to s živými vystoupeními nebo s hudebními releasy příliš nepřehnání. Proto jsem se na poslech jejich nového hudebního dílka velmi těšil. Dodneška mám v živé paměti jejich loňské vystoupení na Summer Of Love. Do té doby byl pro mě Chris Sadler jediným, koho jsem znal při hudební produkci s nějakou ozdobou na hlavě. Jenže co jsou svítící brejličky proti psím maskám, které na svých vystoupení Sci*Fi*Psi používají. V kombinaci s jejich "zvířecí" electro muzikou mi bylo hned jasné, že tenhle projekt má něco do sebe. Ať už náhoda či ne, do přímého kontaktu s jejich intergalaktickou hudbou přicházím opět v letním období. V žádném line-upu z letošních festivalů jejich jméno bohužel nespatřuji a tak beru za vděk alespoň jejich čtyř-trackovému dvanáctipalci.

Strana FF, jak je na vinylu označeno, nabízí dvě verze z dílny samotných Sci-fi psů. Dancing Virgin Mix s menší porcí vokálů a Vox mix naopak s větší porcí. Co spojuje obě verze je na můj vkus až příliš pomalý rytmus. Pro koncertní vystoupení naprosto vyhovující, pro party podle mě málokdy využitelné. Dancing Virgin Mix je přeci jen o něco rychlejší, ale přesto BPM, které odhaduji na cca 110, je pro rozjetou party docela málo. Táhlý beat neposouvá kupředu ani jakkoli zajímavá melodie, nebo alespoň její náznak a tak vám všehovšudy zbude
pouze ten utahaný beat, ostré hi-haty, nějaké ty kytary a nádech do electra díky robotickým vokálům. V případě Vox Mixu uberte dalších cca 10 BPM, přidejte na robotických vokálech a máte další verzi v bleděmodrém.

B strana nabízí remixy a to hned dva. Jeden czech made a jeden z dovozu. Jako první je na řadě remix od dvojice Nathan Coles a Nils Hess, kteří dohromady tvoří Get Fucked. Tech-houseové legendy zůstali věrni svému oblíbenému hudebnímu žánru a vytvořili svěží taneční track, ve kterém je originál cítit pouze vzdáleně. Rytmus nabral na rychlosti, tu a tam prolítne zasmyčkovanou hudbou trumpetka a šest a půl minutový taneční kolovrátek tak příjemně osvěžuje tento vinyl. Poslední mix má na svědomí DJ Cubik. Mně osobně se jeho verze líbí ze všech nejvíc. Více méně se nevzdaluje až tak daleko od originálu. Spíš ho vylepšuje větším electro nádechem, tribal bubínky a mnohem působivějšími vokály a melodií. Cubikův Don´t Panic Remix lehce graduje a má atmosféru, která předchozím verzím tak trochu chyběla.

First Fuck Remixes není špatný vinyl. Rozhodně mě baví, ale pro svou vlastní potřebu si ho nepustím nejspíš víckrát, než kolikrát jsem zvládl při psaní tohoto článku. Raději si poslechnu původní originál, který je společně s Cubikovým remixem asi tou nejlepší verzí. Anebo počkám, až mi nějakou z verzí Sci*Fi*Psi naservírují pěkně naživo, protože pak to bude, věřím, mnohem odvázanější a zvukově kvalitnější jízda. Na černé placce tomu prostě něco chybí.

PS: Doporučuji vám shlédnout videoklip k této skladbě. Nahá Barbie a Ken… a víc snad ani nemusím dodávat. Více na webu Sci-Fi-Psů.

Hodnocení: 70%

SCI*FI*PSI – First Fuck
formát: 12“
čas: 27:09
label: Phantom Records
info: www.scifipsi.com

tracklist:
FF1: First Fuck (Dancing Virgin Mix)
FF2: First Fuck (Vox Mix)
B1: First Fuck (Get Fucked Remix)
B2: First Fuck (DJ Cubik Don´t Panic Remix)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016