RECENZE

 

Recenze: Rulers Of The Deep – Next Evolution

Dvojice Meelis Meri a Priit Juurmann proplouvá houseovým světem bez nějakého většího humbuku už několik let. To, že si říkají Rulers Of The Deep, příliš mnoho clubberů nejspíš nevzrušuje a jejich hudba už vůbec ne. Já si je ale moc dobře pamatuji z party Global Connection před čtyřmi lety a proto jejich debutové album Next Evolution nemohu nechat bez povšimnutí.

 

Tehdy vytvořili ve střední hale Průmyslového paláce vykající houseovou jízdu a vyrovnali se bez problémů takovým velikánům jako bezpochyby jsou Ian Pooley či Way Out West. V té době měli ROTD na kontě jediný vinyl na značce Ovum Recordings Joshe Winka a několik remixů, například pro Kings Of Tomorrow, Starecase nebo dokonce pro našeho Stephnuka T. a jeho skladbu Kosmír. Za dobu čtyř následujících let stačili vydat další singly, mimo jiné často se na kompilacích objevující Elu On Mu Ilu či Last Survivor. Také zapracovali na dalších remixech pro Mood II Swing nebo projekt Jakatta a v neposlední řadě stihli vydat další díl populární řady Nite:Life s podtitulem Tallinn Express. Jo a abych nezapomněl, nejčerstvější přírůstek do rodiny ROTD je jejich debutová deska. A kdo čeká kolekci starých a dávno zašlých singlových hitů, možná bude překvapen. Mimo jediné známě věci nabízí tahle deska samé novinky.

Jenže kdo ví, možná by ty staré hity byly lepší. Jak jsem se na jejich debutové album suverénně těšil, o to víc mě při každém dalším poslechu přesvědčuje o své povrchnosti a nevyzrálosti. Z celkových jedenácti skladeb mě svojí podstatou či pojetím zaujaly maximálně čtyři tracky a to ještě hmouřím obě oči. Velcí fandové house music si možná ještě nějaký ten track k dobru přidají, ale mohu upozornit, že pokud dychtí po originalitě či zábavě, příliš dlouhou dobu s tímto albem nestráví. Klidně u toho uklízejte, dělejte úkoly, vařte nebo se bavte s přáteli, protože na víc než milou hudební kulisu tohle album prostě nemá.

Co track, to nějaké klišé. A když ne, tak ho zazdí únavná délka a tím pádem i nuda. Všechny skladby se pohybují na hranici deep houseu a houseu a tu a tam se nimi mihnou electro, tech-house, broken beat či soul. Bohužel jsou jednotlivé stylové ingredience do sebe až příliš vpity a k vzájemnému odlišení jim nepřidává ani propojení všech tracků bez jakýchkoliv pauz. Líný broken beat s rapem od Capitol A na začátku v podobě skladby Next Sound je střídán dancefloorově laděnou Cruisin s vokály zpěvačky Anny z rockové bandy Evilion. Kromě ucházejícího vokálu a rytmu vhodnému k tanci tahle skladba nic dalšího nenabízí. Ani dvě singlové nahrávky mě příliš nepřesvědčily. Dva roky starou Last Survivor bych si užil maximálně jako radio edit, kde by měl šanci vyniknout tribalový motivek a netradiční vokál formou povídání. Ovšem v šestiminutové verzi se na konci nuda nakupí tolik, že málem přepínám dál. Tam mě čeká zbrusu nový singl Every Night And Day, který je na tom podobně. Kolem tří minut jeho trvání by bohatě stačilo.
 
Abych ale jen nekritizoval, několik tracků tu za povšimnutí určitě stojí. Například skladba Tumbae s výbornou rytmikou. Je více méně rovná, ale různá pravidelná zaškobrtnutí dávají tomuhle songu ten správný říz. Navíc v půlce tuto skladbu ozvláštní zajímavé vokály beze slov a spolu s pohodovou melodií jde dohromady o nejlepší track alba. Tribal house klukům z ROTD vážně jde a tak i další tribal-track Teleport je zábavný a fajn. Skladba Lyrics Of Consciousness v době svého vzniku udělala v houseovém světě poměrně slušné pozdvižení. Vokály jí dodal Marcel Schooler, známý svojí spoluprací s C&M Project, a také se tento track objevil na kompilaci Nite-Life 19. Rytmus této skladby zní, jako kdybyste uháněli vlakem s vystrčenou hlavou z okénka, což je svěží a rychlé, jako celá tahle skladba. Vůbec nejtanečnější je ale skladba s vokály Bryana Chamberse, která nese název Can´t Slow Down. Přestože je jeho barva hlasu spíše soulová, jde o výtečnou taneční pecku. Nejoriginálnější je ovšem zcela jiný track. A to nejen svojí délkou necelých tří minut, ale hlavně svým zvukem. Žádný house ani tribalové bubínky, namísto toho pěkně od podlahy old-school electro, drum´n´bass a garážová basová linka. Zní to až k nevíře, ale Huskvarna taková je a kdyby takových skladeb bylo na této desce víc, vůbec bych se nezlobil.

Průměr. Bohužel nic víc, ale také nic míň. Next Evolution je deska, která nejspíš brzy zapadne do šedi a možná tam už dávno je, protože od svého vydání již uběhl také nějaký ten pátek. Jako DJové se předvedli Meelis a Priit v mnohem lepším světle. Jako producenti mají ještě co dohánět.

Hodnocení: 60%

Rulers Of The Deep – Next Evolution
Forrmát: CD
čas: 54:39
label: Julm Records
kat.č.: JULM 005CD
info: www.rulersofthedeep.com, www.julm.ee

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016