RECENZE

 

Hudební recenze: Hanno Leichtmann - Nuit Du Plomb

Ačkoliv je hudební kariéra německého producenta Hanno Leichtmanna velmi rozsáhlá a mohl bych vám o něm tvrdit, jak je nejlepší a nejúžasnější, tak pravdou je, že do posledních dnů jsem o něm vůbec nic nevěděl. K jeho nové desce jsem se tak dostal náhodou. Moje přehnaná podzimní melancholičnost a zároveň prohlížení seznamu nových desek na poli IDM a ambientu zapříčinila, že jsem se dostal až k albu Nuit Du Plomb. Takovéhle příjemné náhody bych klidně zažíval častěji.

 

Hanno Leichtmann. To jméno mi vážně nic neříká a možná, kdybych v jeho mnoha působeních v nejrůznějších projektech nenašel spolupráci s Rupertem Huberem z Toscy, nejspíš bych si snad myslel, že je Hanno z úplně jiné planety. Protože jak jinak vysvětlit, že celou tu dobu unikal mé pozornosti. Je vskutku velmi plodným autorem, ale svoje desky roztrousil do mnoha různých uměleckých přezdívek a dalších projektů, takže dohrabat se celého jeho diskografie chce trochu čas. Nápomocna vám ale může být jeho webová stránka plná otazníků. A plná otazníků je i jeho hudba. Drtivá většina jeho produkce se pohybuje v mezích ambientní, IDM a experimentální hudby. Takové je i jeho nejnovější album Nuit Du Plomb, které vyšlo na berlínské značce Karaoke Kalk.

Jestli i vás popadají, nejen v tomto ročním období, nálady ne zrovna veselé a melancholie ovládá vaši mysl, společně s Hanno Leichtmannem se budete přecijen cítit o trochu veseleji. Jeho hudba bude vašim pocitům rozumět. Nuit Du Plomb je jako na houpačce. S jedním trackem vás vyveze na pocit naprosté blaženosti a s druhým vás vzápětí strhne do pocitu beznaděje a úzkosti. Poměrně rychlé střídání nálad vám určitě nedovolí odpoutat vaší mysl pro nic jiného, než pouze pro poslech hudby a jestli se vám občas stává, že si downtempové desky pouštíte před spaním, tak s touhle bych to raději nedělal. Jednoduše neusnete. Navíc by to byla obrovská škoda.

Na úvod připravil Hanno asi tu nejradostnější a nejživější skladbu. Anfang je krásný, uvolněný song se zajímavými elektronickými zvuky, které často znějí jako živé. Optimisticky příjemná melodie už jen dokresluje ten svěží pocit z této skladby, která je pro mě ztělesněním inteligentní elektronické hudby. Prostě IDM. Protipólem je hned následující track Fenster. Pomalý a vláčný tok hudby má maximálně relaxující účinek. Jednotlivé zvuky se na vás budou linout jakoby "zpovzdálí" a vůbec celkově zní tento track tak nějak "prázdně". Zdání ale klame. I přes svojí primární prázdnost vás při trochu větší hlasitosti naprosto pohltí. Uchopit nějak vroucně další skladbu Wind je už poměrně nelehký úkol. Jako muzika z jiného světa zní tento track. Pomyslnou hudební páteří mu je rytmus připomínající tlukot srdce a pár zvuků okolo. Sám jsem této velice expresivní skladbě ještě na chuť nepřišel. O to víc působí kontrast mezi touto ponurou a zvláštní skladbou a následujícím, o mnoho smyslnějším songem Elvira. Na pozadí nenajdete žádný rytmus a opakující se pravidelnosti mají na starosti klavír a jakýsi zvuk, který připomíná jako kdyby jste antiperle rozsypali na podlahu. Neustálá gradace skladby na sebe nabaluje další a další zvuky a plochy ve kterých se ale ani na chvíli neztratíte. Téměř geniální.

Aby se potvrdila má slova o houpačce, zákonitě upadá další skladba Reiter do propasti absolutního ambientu, freestyle toku hudebních myšlenek bez žádných hranic a závazků. Pravidelnosti v tomto tracku bude hledat stěží. Vše se podřizuje abstrakci a vy dopředu nebudete tušit, co přijde následující sekundu. Určitý řád opět naleznete ve skladbě Anders. I když ani tady dlouho nevydrží a zanedlouho se uvolní ze svých rytmických otěží a bude zrychlovat a zrychlovat. Tenhle song je velice živý a melodický. Naproti němu, kdo by se ještě divil, stojí zase velmi střídmá hudební kompozice s názvem Keller. Relativně smutná a pomalá melodie s občasným zafoukáním jakého si ledového fukaru, který snad má evokovat nastávající zimní čas. Ale aby jste na konci poslechu této desky nezůstali v nějaké melancholii či snad depresi, závěrečný track Abspann znovu zopakuje tu optimističtější stránku hudby, jakou nastavil první track Anfang. Jde vlastně o totožný track, jen jednou tak krátký.

Neustálé mlhy a zamračené počasí nemusíte rozhánět svitem žárovek přes celý den. Vypněte na chvíli nejen ty žárovky, ale i vaší mysl a nechte se unášet originální a neotřelou muzikou, kterou pro vás vymyslel Hanno Leichtmann. Zdravá dávka experimentu dodává téhle, jinak široce přístupné downtempové desce, nadhled nad všemi ostatními a vracet se k ní budete rádi nejen na podzim, ale i v ostatních ročních obdobích.

Hodnocení: 99%

CD k recenzi poskytl webshop a distribuce Starcastic, Jindřišká 5, Praha 1. www.starcastic.cz

Hanno Leichtmann - Nuit Du Plomb
formát: CD
čas: 41:19
label: Karaoke Kalk
kat.č.: karaoke kalk cd 37
info: www.static-music.com, http://karaokekalk.de/

tracklist:
1 Anfang
2 Fenster
3 Wind
4 Elvira
5 Reiter
6 Anders
7 Keller
8 Abspann

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016