RECENZE

 

Hudební recenze: Kora Et Le Mechanix 4:3

Michal Kořán a Filip Homola v roce 2006 vydávají na značce Next Era ambientní album Excursin, podepsali ho uměleckým jménem Kora Et Le Mechanix a v letošním roce vychází na labelu Blue Lizard EP, kde se o jeden remix společně s Elektrabelem podělila i naše kolegyně Nika 77.

 

O projektu Michala Kořána a Filipa Homoly Kora Et Le Mechanix jste se na našich stránkách, co si pamatuji, mohli přečíst minimálně v souvislosti s kompilací Out Of Place Artefacts Vol. I, která vyšla na malém českém labelu Mufonic. V minulém roce vydala Next Era album Excursin, kde Kora Et Le Mechanix prezentuje i dvě živé nahrávky, které byly pořízeny na pražském vystoupení severské legendy Biosphere.

Album Excursin je čistě ambientní záležitostí, kde beaty, až na jednu výjimku nečekejte (lehce ve skladbě Woomera). Celá kolekce deseti skladeb nese možná náboj melancholie a běžnému posluchači, který není dostatečně ambientně vycvičen, bude nejspíš připadat i lehce potemněle. Můj největší favorit z celé desky Excursin je skladba San Marco, která obšťastnila i návštěvníky koncertu již zmíněných Biosphere. Poměrně temná kompozice se v průběhu ubíhajícího času změní ve vzletný a jemný ambient, ne nepodobný některým skladbám od umělců, kteří svá díla vystavují na kompilačních řadách Pop Ambient labelu Kompakt.

Next Era tímto albem zase potvrdila skutečnost, že se jedná o jeden z nejužitečnějších labelů v naší malé kotlině. V letošním roce vychází z tohoto alba remixové EP, které Kora Et Le Mechanix vydává na labelu Blue Lizard, vedený Michalem Kořánem. Skladbu Kourou remixuje The Hermit & The Ferryman. Na rozdíl od originálu to zde kliká, nepatrně chrčí a dokonce se ozve i vzdálená trumpeta. Skladbu Woomera remixuje dvojka Nika 77 a Elektrabel, techno neuslyšíte, ale myslím, že se v tomto remixu dá najít špetka ambientu, idm a díky rytmice snad i minimal. Stancija Volgograd se na EP nachází hned dvakrát, oba remixy jsou od autorů originálu. První je docela úlet, obsahuje efektovaný vokál, u kterého si netroufám určit původ, ale obávám se, že to bude něco velice známého. Je to legrace, protože v originálu žádný zpěv není. Je to věc, která by snad mohla znít i ve všední den na Radiu 1.  Druhý remix se už tváří konzervativněji a je věrný ambientnímu duchu alba Excursin.

Hodnocení: 84%

Kora Et Le Mechanix 4:3
2007 Blue Lizard
www.michalkoran.cz
www.nextera.cz


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016