RECENZE

 

Recenze: VA - Freerange Records Colour Series: Green 04

Londýnský label Freerange Records, za kterým stojí Jamie Odell aka Jimpster, konečně vydal čtvrtý díl své luxusní barevné série Freerange Records Colour Series. Green 04 přináší zvukově zajímavé pojetí techy'n'deep house music vysoké kvality. Podrobný rozbor této kompilace najdete v recenzi.

 

Zdá se, že nejenom filmoví tvůrci si libují v sériích věnovaných jednotlivým odstínům barevného spektra. Jamie Odell aka Jimster/Audiomontage dostal skvělý nápad a jednu takovou sérii začal vydávat na svém (převážně) houseovém labelu Freerange Records. Nápad to byl vskutku výtečný a "barevná série" se brzy stala synonymem pro zaručeně svěží a zvukově pestrou hudební kvalitu.

Zeleně zbarvený čtvrtý díl je na světě a fanoušci originálně znějících rovných beatů se mohou radovat. Zní báječně! Sympatická "dj friendly" kolekce dvanácti nesmíchaných tracků v plných verzích je perfektním důkazem toho, jak rozmanitá dokáže house music být. Trochu snad připomíná proměnlivého chameleóna. Každý track disponuje osobitým zvukem s jedinečnou atmosférou a odráží výrazně odlišný kompoziční přístup jednotlivých producentů. Spojuje je snad jen jakýsi hudební nadhled, nápaditost, elegance a všudypřítomný rovný beat.

Label Freerange Records se může pochlubit velice zajímavým katalogem, rozhodně tedy nečekejte stereotypní várku bezduchých odrhovaček. Naopak, nálada celé kolekce se neustále mění. Optimisticky laděnou house music se sklony k euforii reprezentuje duo Fred Everything & J.T Donaldson s deep-houseovou juchajdou Stop. Francouzské trio Black Joy nezůstává o nic pozadu, ve hře má hned dva tracky. Úvodní Untitled v Solid Groove Remixu je zaslíben čím dál oblíbenější škatulce urban house, je z něj cítit i slyšet ulice a hodně dobře fungují i zmutované vokální samply. To v rámci vyklidněné skladby The Bears si pánové libují v příjemném disco-houseu s výraznou příchutí funky. Hodně velkou lahůdkou je trochu perverzně znějící deep´n´techy pecka Rogue Element Miltona Jacksona v remixu samotného šéfíka FR Jamieho Odella (aka Jimpster). Má opravdu zvrhlý ale snadno nakažlivý rytmus. Stejné hudební principy využívá Jamie (tentokrát alias Audiomontage) i v zadumané skladbě Bounce 2 The Ounce a opět úspěšně. Podobně příjemný prožitek nabízí i na FR dobře zabydlený Shur-i-kan, jeho atmosférická deep-paráda Fantasy je věrná svému názvu. Pochlubit se může povedenými smyčci ala Silicone Soul a libovým mužským vokálem.

Tady však končí veškerá legrace. Majestátně a hypnoticky působí temná záležitost Spectra producenta Carla Finlowa skrývajícího se za projektem Random Factor. Nikam nespěchá a o to víc se soustředí na atmosféru, to se mi líbí! Justin Martin's I Hope It Doesn't Blow Mix pro manchesterského veterána na FR – Marka Wadswortha (Square One) a jeho track Vesuvius zní až strašidelně, napětí se stupňuje a vy víte, že je zle! Kombinace hutné basové linky a skládanky ze samplů mužského hlasu v Hot Potato Bretta Johnsona mi přijde víc uchylná než zábavná, ale také má něco do sebe. Mnohem zábavnější mi přijde "heavy bassline" flák dua Mowgly, jenž patří mezi nováčky (pouze) na Freerange Records. Proč mě vůbec nepřekvapuje, že za místy úmyslně disharmonickým techy remixem opět stojí maestro Jamie Odell a jeho schíza Jimpster? Další nováček na FR – Shimiko vyprodukoval příjemný ale ve srovnání s ostatními kousky tak nějak obyčejný house track Push, o to více vynikne parádní Spirit Catcher Remix skladby Starchaser. Originál Kirka Degiorgia jsem sice neslyšel, ale zvukově vymazlený electro-tech-houseový remix belgického dua patří mezi jednoznačné vrcholy této kompilace.

Nemá smysl více chválit, vše podstatné bylo řečeno. Zvuk této sympatické kolekce není pro každého, přesto ji doporučuji všem. Nabízí velice originální a vývoji prospěšné pojetí house music. House music s minimalistickou duší a celou řadou zajímavých hudebních vlivů a ingrediencí. S takovými kompilacemi se o osud rovného beatu nemusíme bát. Moc dobrá práce!

Hodnocení: 90 %

Zvukové ukázky: http://www.juno.co.uk/ppps/products/261024-01.htm&highlight=Freerange%20Records%20Colour%20Series%3A%20Green%2004

Bude se vám líbit, máte-li rádi: Jimpster, Shur-i-kan, Spirit Catcher, Square One, Fred Everything, Justin Martin

V souvislosti s tímto albem doporučujeme: Kirk Degiorgio - Starwaves, Francisco - Music Business, Shur-i-kan – Waypoints, Spirit Catcher - Night Vision, Trevor Loveys - Intastella, Buzzin' Fly Vol 1-3, Freerange Records Colour Series: Red 03 atd…

VA - Freerange Records Colour Series: Green 04
2007 - VA - Freerange Records
http://www.freerangerecords.co.uk/
http://www.myspace.com/freerangerecordsuk
http://www.myspace.com/spiritcatcher1

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016