RECENZE

 

Hudební recenze: Skyline - Escapism

Syndrom druhých desek je v hudebním byznysu známý termín. Přichází v momentě, kdy kapela nenaváže na úspěch debutu a utápí se v neinvenčnosti. Nebo ji prostě jen posluchači přecenili a čekají vyšší nebo stejnou kvalitu. Jenže když se nepodaří zvednout se ani s třetí a čtvrtou deskou, je někde problém. Ve stejné situaci jsou nyní Skyline.

 

Už mediální masáž kolem aktuálního alba Escapism byla hodně zvláštní. Nemluvilo se o jejich nové podobě (pokud tedy nebereme v potaz PR hlášky "nejvíc Skyline deska" a "digipoppunk"), ale především o rozsáhlém turné a koncertním DVD přibaleném k albu. Posluchač tak nevěděl, co má čekat.

A probuzení bylo poměrně tragické. Abyste nezůstali stát s pusou otevřenou až ke kolenům, je třeba vědět, že Skyline už nejsou kapelou zaměřenou na zlomené beaty. Směr, jehož se až do minulé desky drželi, vyměnili za dočasné infantilní elektro trendy zkřížené s kytarovou muzikou. Ty jsou sice v kurzu a ujíždí si na nich hodně puberťáků, ale přisuzovat jim delší životnost jednoduše nejde. A když má třeba skladba drum´n´bassový nebo breakbeatový rytmus, je natolik plytký, že jej zakrývají i rozvazbené melodie a nečekaně slabý výkon MCs.

I tahle dříve silná stránka kapely najednou selhává. Nu.C a Jacob jakoby zapomněli, že deklamace a zpívání nejsou to samé, a bez ostychu se pouštějí do zpěvných pasáží, u kterých se posluchači červenají. Dvojice ale neztrácí sebevědomí. Zkrátka ani tenhle recept kapele nevyšel. A v pasážích, kde zkoušejí klasický diktát, se až příliš pouštějí do nepůvodní koketérie zavánějící kopírováním. Třeba ve skladbě Sonic Souls až příliš připomínají slovní ekvilibristiku Mikea Skinnera.

A tak je otázkou, co se vlastně Skyline na Escapism povedlo. Překvapivě silní jsou v pomalých sekvencích, kde dostává hodně prostoru dříve upozaděná zpěvačka Jitka. Ve skladbě Approaching My Space zní kapela najednou stokrát uvěřitelněji než ve skočných diskohrátkách postrádajících jakýkoliv energický potenciál.

Dalším kladem je koncertní DVD. Nedokázalo sice zachytit všechnu koncertní energii, na kterou kapela sází i ve slabých letech, ale nabízí povedené remixy skladby Ninja! z minulého alba (pochvalu zaslouží producent Grove za slušivý breakbeatový kabátek). Pro všechny pevné fanoušky jistě dobrý dárek.

Ale co většina? Escapism je totiž jen jakýmsi slabým vývarem, který vás nezasytí. Ochutnáte si různé příchutě, ale po pár minutách už nevíte, co jste vlastně poslouchali. Jakoby kapele chyběla jakákoliv spojitost s dřívější tvorbou. Uvidíme, jestli jde o nastartování nové etapy, nebo jen chvilkové tápání. Skyline k české taneční hudbě patří a byla by škoda, kdyby se natrvalo přesunuli k nezáživnému elektropopu.

Hodnocení: 15 %

Skyline: Escapism
X Production, 2008

Více info: www.skylineweb.cz 
Poslech písniček online na stage.cz: http://www.stage.cz/skyline/
Skyline na youtube: http://www.youtube.com/user/skylinetv
Skyline na myspace: http://www.myspace.com/skylinecz

 

videoklip: Hangin Around

Videoklip Hangin Around. Live in Fleda - edited by Martin Kirov
Délka: 3m 50s


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016