RECENZE

 

Hudební recenze: Deepchild – Fractures

Není hovězí jako hovězí anebo i hovězí si můžete dát s vegetariánem na půl. No fakt! Tedy pokud ho pozvete a společně si "pochutnáte" třeba na tom novém krásném černém dvanáctipalci z Beef Records. Na svědomí ho má producent, který se skrývá za nickem Deepchild a důvod proč vám o něm píšu krom povedené muziky je také český zástupce, který je vylisován do drážek z jednoho remixů.

 

Velmi stručně a jasně, Deepchild je projekt, který tu s námi je už pěknou řádku let ať už jste si ho někdy všimli či ne. Přesně jeho kariéra čítá na deset let a za sebou má vlastní produkci pro labely jako Get Physical, Freerange či Om Records a remixy třeba pro Booka Shade nebo Jimster. Tedy žádný zelenáč, byť do Australské buše možná hodí v bačkorách, když to má tak blízko. Pro svůj nový singl "Fractures" umíchal hudební guláš z tech- a deep houseu a přizval si k sobě velmi zajímavou sestavu remixérů, která dokázala vytvořit pestrou čtveřici tracků.

Už originální verze je báječná. Pokud máte rádi taneční beat, ale žádné tucky, pak Deepchild přesně ví, jak na vás. Důležité je nikam nespěchat, neodbýt ani jeden takt a na vahách přesně navážit poměr zajímavých zvuků ku plynulému tanečnímu groovu. Když se vám podaří takto splnit minimálně tři body ze tří, vznikne vám velmi pěkná hudební architektura, působivé deep polohy, BPM akorát tak aby se vám nohy nezamotaly a hlavně fajnový zvuk. Takže vlastně skladba "Fractures". Je libo "ostřejší" parketový cloumák? Pak přenosku posuňte přibližně do půlky desky, kde začíná remix od Roberta Babicze. Robertovo jméno snad netřeba představovat. Trojciferný počet položek v jeho diskografii mluví za vše. Se singlem "Fractures si pohrál po svém. Do základu přidal trochu na tanečnosti zvýrazněním beatů, košatou hudební architekturu nahradil stručně-jasným "funkcionalismem", ovšem basová struktura a prvky acidu, který je pro jeho tvorbu tolik charakteristický, veškeré odebrané ingredience plně nahradily. Pro DJe to bude jistě vděčnější kousek a pro tancechtivé vlastně také.

Co se asi tak může stát, když se dají dohromady dva psy-tranceři, navíc oba odchovaní hrou na kytaru a klávesy v rockové kapele? Kupodivu vznikne progressive houseový projekt Solead, jenž tvoří francouzští producenti Vincent Courcot a Charles Michaud. I oni dali vzniknout remixu podle svého gusta k singlu "Fractures". Jejich gusto je asi nejmonotónnější z celé desky. Ne ovšem do té míry, aby vás nudili. O hýbaní boků ze strany na stranu a přešlapování nohou se postará třeba "chraplavý" deep melodický motiv. Přesto jde o nejslabší remix tohoto singlu. Naopak spolu s Robertem Babiczem se o remixové výsluní handrkují pražští WeKi. Světem hýbe minimal a i Wega a Kim Pixa byli zdá se tímto stylem chyceni. Nebyli ovšem nachytáni a proto je jejich remix velmi zdařilý a dospělý zároveň. Minimalem tedy rozhodně nemyslím studené suché zvuky a beat, který se vám po několika minutách ztratí. WeKi tepou, klapou, bublají a na spěch nemají. A já se při nich velmi dobře bavím.

Je to teprve něco málo přes 14 dní, kdy singl "Fractures" vyšel a světem již kolují ohlasy. Moonbeam se vyjádřil takto: "Nice groove! Perfect production!". Chválou nešetří ani Manuel Sofia z Audiotherapy či Jokke Illsoe z Nam Nam Records a další se přidávají včetně našeho Romana Raie. A právem, protože po singlu Ode Ao Sol od Perfect Strangera a DJ Penyho, jde o další skvělou pecku z dílny českého Beef Records a vlastně ji ještě překonává. No jestli to takto půjde dál…

Hodnocení: 85%

Ukázky:
Original Mix
Robert Babicz Remix
Solead Remix
WeKi Remix

DEEPCHILD – FRACUTRES
formát: 12"
label: Beef Records
kat.č.: BEEFEP004
info:
www.beefrecords.net, www.myspace.com/beefrec

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016