RECENZE

 

Hudební recenze: Anja Schneider – Beyond The Valley

Můžeme spolu polemizovat o tom, jestli je to kráska nebo ne, nicméně že dělá Anja Schneider zajímavou muziku je prostě fakt. Nejprve začala před čtyřmi roky částečně plnit vitrínu releasů německé divizi jinak belgického labelu Play It Again Sam, ovšem poté si zřídila vlastní pískoviště a nahrnula tam jemným (rozuměj přísným) sítem kvalitní písek (rozuměj hudbu) v podobě několika singlů. Že dřív nebo později vyjde také vytoužený dlouhohrající debut, to snad nikdo nepochyboval, že ale bude tolik rozpačitý, to jsem nečekal ani já, věčný optimista.

 

A je to kráska, ne že ne :) Možná to zní poněkud křečovitě, snad ve snaze aby tu alespoň nějaká ta chvála byla, ale nebojte, její debutové album Beyond The Valley není propadák. Jak ho jen ve stručnosti popsat? Jako album, kterému v každém tracku k dokonalosti chybí pomyslný krok? Jako minimal, který je tak monotónní, že ve vás nevzbudí emoce? Obojí je správně a ještě bych dodal, že hudbě jako takové není v případě této desky co vytknout, ovšem často jí chybí ještě cosi (někdo to nazývá charisma, někdo X faktor, já jednoduše "vnitřní kouzlo"), co by ji pozvedlo na vrchol. Ve světě, kde se denně vyprodukuje na desítky nových alb v rámci elektronické scény a kdy by klidně jen ti neobjevní z Myspace a jiných podobných komunit mohli pro svou kvalitu kolikrát vyměnit stávající hvězdy tanečních parketů, se příliš nevyplatí vydávat "jen" tuctovou desku. Jakmile nevyčnívá, ztratí se v tuně jiných během opravdu krátké doby. A mám pocit, že tomuhle scénáři se Anja nevyhne. Až na pár výjimek je design skladeb velmi podobný. Rozjede se tepavý beat, zvukovody tu a tam pohladí a pošimrají zajímavé zvuky, ovšem pro srdíčko už nějaká ta zajímavá a nosná melodie většinou nevyzbyde. A tak často zůstane pouze u trochu nudné monotónní hudební koláži, která nemá příliš čím zaujmout.

Beyond The Valley je deska jak na houpačce. Začne poměrně nemastně i neslaně úvodní skladbou "Safari", která i přes svůj džungli slibující název nabízí spíše hudební prázdnotu. Dalších několik skladeb však ve vzestupné tendenci nabízejí mnohem zajímavější materiál a tak singl "Mole" (mimochodem na vinylu s remixem od Pan-Pot) už má o něco zajímavější zvukovou dramaturgii a jen menší vada na kráse je zbytečně dlouhá stopáž šesti minut, které se v reálu zdají býti ještě delší. V pořadí třetí "Maki" plynule střídá různé zvukové a melodické motivy a třeba klavírek mě osobně udělal velkou radost. Titulní skladba "Beyond The Valley" je pak o poznání temnější a Anja prostřednictvím jej dává nahlédnout do své "černé duše" :) S její tváří andílka jí však žádné ďábelské úmysly neuvěříte a tak zbude je hodně monotónní track, který není vlastně ale vůbec špatný.

Jakmile se ale jednou na houpačce zhoupnete vzhůru, i přes absenci na hodině fyziky o gravitaci budete vědět, že jediná cesta je zase pěkně zpátky dolů. A ani Anja Schneider zákony gravitace překonat neuměla. "Gimlet", "Cascabel" nebo "Belize", všechny zní hodně podobně a byť se nesou ve zvuku momentálně moderním a populárním, nezaručuje jim to žádná privilegia. Závěr alba Beyond The Valley ale končí na houpačce opět vysoko nad zemí a týká se to i kvality a líbivosti hudby. "Get Away" je další z řady temnějších skladeb, ovšem minimalový řád je vystřídán za o něco svěžejší styl blízký deep houseu a musím uznat, že je to příjemná změna. "Little Red Riding Hood" se vrací zpátky do minimalových vod, ovšem už není tak "prázdná" jako minimalové vlny, které tu šplouchaly před několika desítkami minut. Takovýhle minimal se prostě dá užít. Posledním je pak song "Firsh at Night", který, jak je zvykem, zvolní na tempu a třeba i uvolní některé doby ze 4/4 taktu, takže vznikne break a ten já rád a Anje se, musím říct, povedl. Skladbě i tak ponechala lehce monotónní atmosféru a vznikl z toho zajímavý hudební kousek, možná nejoriginálnější z celé desky.

Debut ne-debut, Anja není žádným nováčkem na scéně a tak je možná trochu škoda, že do té desky nedala o trochu více života, možná ženské krásy a temperamentu. Pár skladeb si tu lze vážně dobře užít, ovšem spousta z nich jakoby cestou z počítače a mašinek na CD poztrácela pár dobrých zvuků či celých melodických sekvencí. Za poslech ovšem tahle deska stojí. Nebudete-li příliš vnímat její hudební kompozici a necháte si jí spíše jen jako kulisu, tak celkem dobře umí vykreslit atmosféru k práci anebo učení.

Hodnocení: 50%

Ukázky naleznete zde.

ANJA SCHNEIDER – BEYOND THE VALLEY
formát: CD
čas: 66:37
label: Mobilee
info:
www.anjaschneider.com, www.myspace.com/anjaschneider, www.mobilee-records.de/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016