RECENZE

 

Hyde - Beautiful Place

Mladí DJs to mají těžké. Nemají jméno, zázemí, podporu médii... Nic. Jednou z mála možností, jak na sebe upozornit, je vydání demo nahrávky. Při dnešní ceně CD médií jsou náklady na její realizaci velmi nízké a tak nic nebrání v prokázání talentu a schopností daného dýdžeje. Kvalitních dem je u nás minimum. Jedná se prakticky vždy o obyčejné sety sestavené z omílaných hitovek, které jsou jen lépe zamixovány. DJ Hyde však konečně všem ukázal, jak by se se slovem "demo" mělo nakládat.

 
Mladí DJs to mají těžké. Nemají jméno, zázemí, podporu médii... Nic. Jednou z mála možností, jak na sebe upozornit, je vydání demo nahrávky. Při dnešní ceně stříbrných kotoučů (známé též jako CD:) jsou náklady na její realizaci velmi nízké a tak nic nebrání v prokázání talentu a schopností daného dýdžeje. Kvalitních dem je u nás minimum. Jedná se prakticky vždy o obyčejné sety sestavené z omílaných hitovek, které jsou jen lépe zamixovány.

Hyde konečně všem ukázal, jak by se se slovem "demo" mělo nakládat. Proto se nedivte, že v článku uslyšíte podezřele moc superlativů. Ujišťuji vás, že jich stejně nebude dost. Tímto trošku přehazuji závěrečný verdikt na úvod a otevřeně přiznávám, že se podle mého jedná o nejlepší mixované CD, které u nás kdy bylo uděláno. Samozřejmě, že jsem neslyšel úplně všechno, ale dost na to, abych mohl soudit. :)

Techno je nejvariabilnější styl elektronické hudby. U nás se hraje jeho hutná taneční odnož, a proto jsem již delší dobu alergický na prachsprosté vymývání mozků a stále rostoucí rychlost BPM. Naštěstí se najdou lidé, kteří se odlišují od ostatních a dokáží svým setům vetknout něco víc. Mezi ně Hyde určitě patří. Dokáže výborně vystihnout náladu a v demu rozehrává doslova příběh!

5, 4, 3, 2, 1 a startujeme. Raketa opouští kosmodrom. Letí stále vzhůru. Daleko za atmosférou odhazuje přídavné motory (slyšitelně!) a vydává se vstříc neprobádanému vesmíru hledat nejkrásnější místo, jaké kdy lidské oko spatřilo. Tolik alespoň letmé nahlédnutí do úvodu hudební story. Při jejím vyprávění dojde k mnoha zajímavým momentům, ale jejich objevování nechám čistě na vás samých.

Příběh se neustále vyvíjí. Má svůj začátek i konec. Při poslechu se vám před očima rýsují obrazy. Jste uvnitř. Diváky na strhující jízdě za poznáním. Pak teprve pochopíte, že ohrané slogany o tom, že mixovat už dneska umí kde kdo jsou jen hloupou frází. Míchat totiž neumí skoro nikdo a v médiích se jen vytvořila bublina, která doufejme brzy splaskne. Hyde nastavil novou laťku mixingu neobyčejně vysoko a už jen pokusy o její dosažení oddělí zrno od plev.

Byl by hřích nezmínit se o autorech použitých tracků. Můžu jmenovat třeba Kennetha Grahama, jehož produkce mi byla velkou neznámou. Nejdůležitější postavy německého Kanzleramtu, Heiko Lauxe a Alexandra Kowalskiho, který je zastoupen 2 songy ze skvělého alba Progress. Geniálního Jamese Ruskina nebo Christiana Morgensterna. Outro obstarali Jam and Spoon se svou archivní nahrávkou. Prostě a jednoduše. Samé delikatesy.

Další poklonu si zasluhuje obal, který přesně vystihuje hudební kulisu a napoví, o čem to celé vlastně je. Určitě se vám bude líbit a při poslechu se na něj budete neustále dívat a obdivovat se jeho grafickému ztvárnění. Kosmonauti na rudé planetě jsou možná kýč, ale zatraceně pěkný kýč! Prozatím nemám výtek.

Napsal jsem toho už dost, ale neřekl jsem vlastně vůbec nic. Mohl bych ještě hodiny psát o mnoha jiných aspektech, které byly dotaženy téměř do dokonalosti. Zdá se mi však zbytečné plýtvat vašim drahocenným časem, když už můžete stáhnout nebo jinou formou obstarat Beautiful Place. Nemám slov. Naprostá nutnost pro všechny. Viva la Hyde!

hodnocení: 10/10

autor: Nexis
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016