RECENZE

 

Hudební recenze: DJ Neo feat. Jocelyn Brown – Better Life (remixes)

Pro DJe Nea byla spolupráce s Jocelyn Brown splněným snem a pro mě vlastně také; slyšet tuhle výborně hlasově vybavenou divu na nějakém českém singlu, to by bylo něco! Samozřejmě nešlo očekávat její účast na nějakém alternativním dílku. DJ Neo pro ni stvořil funky houseovou nahrávku, která dostala jméno "Better Life" a které patří jedno ze světlých míst na loňském albu Victory. Singl to byl úspěšný a tak se dočkal také několika remixů a nových verzí, které jsme se vám s kolegou Myclickem pokusili zhodnotit v následující recenzi.

 

-roman-

Poslechnout deset podobných remixů jedné a té samé skladby, to je docela oříšek. Najednou remix po remixu vám to určitě v případě tohoto singlu nedoporučuji. Jsou singly, na kterých se jednotlivé verze liší jako den a noc a spíše připomínají kompilaci autorských skladeb nejrůznějších umělců, "Better Life" však patří do kategorie singlů, na kterých jsou jednotlivé verze věrné originálu, a ten správný si každý vybere snad jen dle svého momentálního rozpoložení. Snad je to ale tím letním počasím, teplotou šplhající se nad magickou třicítku, vodou v bazénu jak kafíčko, no prostě jsem výsledek čekal mnohem horší, než nakonec je. Přeci jen houseové smýšlení DJe Nea, které je hodně ovlivněné funkem a discem není můj aktuální šálek oblíbené hudební kávy a album Victory mě přesvědčilo jen z poloviny. Singl "Better Life" patří na něm určitě k tomu lepšímu a fazónu mu v rámci možností nezkazila ani většina nových remixů, které se objevily na španělském labelu Vendetta Records. Leč ani nevylepšila.

Remixů se nakonec vyrojilo tolik, že jejich vydání bylo rozděleno na dvě části. Po více jak hodince, která poslech všech verzí zabere, možná budete mít pocit, že jste slyšeli jednu obrovsky dlouhou skladbu. Skutečně jde však o deset různých verzí. Je trochu škoda, že mnohé z nich jsou si podobné poměrně hodně a snad jen "vnitřní chemie" každého posluchače mu dokáže pomoci vybrat, který z nich je lepší. Jedno je však jisté, klubový a funky house hraje ve všech verzích prim a právě současné teploty a nálada je pro ně jako dělaná. Třeba hned pro verzi, kterou mají na svědomí Taito Tikaro, Ferran a J.Louis. Ta přímo kypí letní svěžestí, a byť nejde o nijak převratně odlišnou verzi od ostatních, právě asi to mé momentální rozpoložení ji z dalších verzí na první várce remixů trochu upřednostňuje od ostatních. Ještě jedna verze je tu fajnová a to remix číslo dvě od bratrské dvojice Nick & Danny Chatelain. V tomto remixu je mimo všudypřítomného houseu cítit také nádech techna a atmosféře dodávají také melodické backgroundové plochy.

Part 2 nabízí také několik lepších remixů. Za jedním takovým stojí opět J.Louis, tentokrát pod svou přezdívkou Chus Soler. Tato verze mě zaujala díky poměrně progresivnímu soundu, žádné zpívánky, žádné kýčovité zvuky, nýbrž pěkně odsýpající beat. Verze od Daria Núneze je v beatu možná o něco údernější, než jiné verze, ale jinak nic nového nepřináší. Mimo španělských remixérů se také pochlapil přímo DJ Neo a připravil tři verze. Alternative Peak Club je vděčnou plážovou peckou do Sluncem zalitého písku, nejlépe při západu. Tato verze rozhodně neurazí, a byť je trochu cheesy, určitě se nemusí kvůli tomu červenat. Další dvě verze jsou od sebe takřka k nerozeznání a hlavním odlišujícím elementem je větší či menší přítomnost vokálu. Jedna verze je proto pojmenovaná Essential Club a jedna Essential Dub. V dub verzi je samozřejmě vokálu minimum. Velká škoda, že se hudebně tato verze více neblíží původnímu významu slova dub, tedy hudebního stylu. Nejen, že větší stylová pestrost by remixům singlu "Better Life" slušela, ale obzvláště v případě tohoto singlu bych si takovou rozhoupanou reggae verzi dokázal dost živě představit.

Lehce nadprůměrně jsem hodnotil Neovo čtvrté album, podobně budu hodnotit také remixy singlu z něj pocházejícího, tedy "Better Life". Příliš mnoho nového světu nepřinášejí, jsou si podobné jako vejce vejci a je jich tolik, že se v nich člověk trochu ztrácí. Je víceméně jedno, který si právě pustíte, máte-li rádi plážový jednoduchý houseík, sound kteréhokoliv z nich vás určitě uspokojí.

Hodnocení: 55%

Myclick

Jocelyn Brown mezi DJi působí stále jako magnet a že nebude skladba Better Life umístěna pouze na čtvrté album našeho producenta, se dalo tak nějak předpokládat. Vždyť kdo by tomu silnému hlasu a nepřehlédnutelné divě odolal? Španělská Vendetta byla nakonec nejrychlejší, nejrychleji také zásluhy domácího hitmakera přesunula v názvu až na druhé místo, každopádně hned deseti nových verzí se tento titul dočkal a ty byly z hlediska přehlednosti rozděleny do dvou různých balíčků a originál zcela ignorován. Sám Neo sem však dodal hned tři nové verze, které už se klubovým hráčům budou míchat díky šestiminutové stopáži snáz, od sebe je však rozeznáte jen s obtížemi - tak příjemnou zábavu přeji! :) Jak nakonec dopadly zásahy známých i neznámých studiových mágů? V mnoha případech se jedná o poměrně necitlivý přístup stylem: "Teď jsem o víkendu dodělal tohle, naroubuju přes to ještě hlas té Džoslyn a třeba se to bude někomu líbit..."

Kupříkladu takoví bratři Chatelainovi tu dostali prostor také třikrát po sobě a okamžitě je poznat, že pamatovali více na nohy než na srdce. Kam se ta kouzelná atmosféra vytratila? Kde je ta duše? Proč to zní jako nezastavitelný kolovrátek? Do prvního remixu vytrhneme z kontextu toho vokálu více, do druhého o něco méně, teprve až u toho třetího se trošku zamyslíme, zasníme a rozněžníme... Takhle nějak to bylo? Teprve ten by totiž díky své eleganci mohl být konečně s přehledem považován i za originál. Tohle je ona pravá letní rozevlátá skladba, dokonce i s vlastním hlasovým příspěvkem a starými hammondkami.

Také skotští Studiopunks s hlasem pracovali jako šikovní krejčí a vsadili na osvědčené krátké úhozy piána, jehož melodii si tak snadno zapamatujete, naopak až příliš průměrný je příspěvek Dario Nuneze. "A což takhle připravit Better Life pro potřeby těch, kteří stále milují progressive house?" řekli si na Vendetě... Řádně proggy umí být Chus Soler, ale ta Jocelyn tu pusu nezavře a nezavře - dubová verze by téhle věci slušela mnohem více. Mým favoritem se tak stává ten, pod který se svorně podepsali Taito Tikaro, Ferran Matinee a J. Louis. Hodně profi práce a to jak po zvukové stránce, tak díky přemíře nápadů s odborně nasekanými slovíčky – tohle se bude halovkářům na pořádném aparátu líbit! Přesto mám pocit, že by si tenhle singl zasloužil ještě o chloupek či dva "better remix." Alespoň jeden! :( Kde jen jsou doby, kdy remix origoš zcela zastínil - bohužel vydavatel se rozhodl právě takto a nikdo už s tím nic neudělá...

Hodnocení: 45%

DJ NEO FEAT. JOCELYN BROWN – BETTER LIFE (REMIXES)

formát: 12", digital
label: Vendetta Records
info:
www.blancoynegro.com, www.djneo.cz, www.beatport.com, www.junodownload.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016