RECENZE

 

Hudební recenze: Laura & Rodent - House Of Fire

Zatímco před třemi lety to byli Rodent & Laura, dnes to jsou Laura & Rodent. Nejspíše spravedlivá výměna obou hlavních protagonistů českého elektronického dua, které na sklonku minulého roku vydalo své druhé album. Jmenuje se House Of Fire a na zoubek se mu v recenzi níže podíval Roman a Myclick. AKTUALIZOVÁNO O TŘI SKLADBY K POSLECHU!

 

-roman-

Zaposlouchat se do nové desky Laury a Rodenta (a samozřejmě nesmím opomenout ani další dva, již méně viditelné členy projektu Cerwenjacka a Jana Czerneho), to je jako vrátit se v čase o dvě desetiletí zpět. Ono to není čas od času na škodu a za pomoci technologií dneška jsou takové výlety kolikrát ještě lepší, než realita minulosti. Jenže nic se nemá přehánět. Laura s Rodentem nebo jen Rodent sám to s návratem do minulosti mysleli na své nové desce naprosto vážně a zdá se mi, že občas tak trochu pozapomněli na současný svět, kterým by přeci jen tu minulost mohli trochu přizdobit. V první skladbě „Pulsar“ je to všechno naprosto v pohodě. Zvuk, který jsem již dlouho neslyšel, netradiční vokál, který asi nepadne každému hned na poprvé do noty, nicméně k oldschool feelingu se hodí báječně. Prostě parádní retro. Kdyby pak ovšem na displeji nepřeskočila z jedničky dvojka, jen stěží bych poznal další song. Nálada stejná, což o to, to byl záměr, jenže aranže podobné, melodie jen o trochu jiná a tak odlišné tu zůstávají jen slova z Lauřiných úst. Časem je už z toho trochu kolovrátek hodný možná tak maškarního bálu, ale přeci jen se tu několik zajímavých skladeb najde. Kéž by jich bylo víc.

[CHYBA: mp3 download/2010/laura/dracula-feat-boris-carloff.mp3 neexistuje na serveru]

Audio: Laura & Rodent - Dracula feat. Boris Carloff

Příjemnými změnami jsou skladby bez vokálu nebo jen s jeho minimem. Přeci jen je Lauřin vokál natolik jiný od průměru, že oddech od něj uchu tu a tam docela prospěje. „Der Neue Psalm“ či „Reaktor“ tak tvoří, byť hudebně jdou s konceptem alba ruku v ruce, příjemné poslechové záležitosti. „The Gate“ se také od ostatních songů trochu liší. Vokál je čistší, rytmika mnohem více komplikovaná a celek tím působí jinak, příjemněji a více novátorsky. Nakonec i baladická „Moon Shine“ je docela nice. Kde jsem čekal hudební obrat o 180°, byly remixy. Tam ovšem k velkým změnám nedošlo a jak Nailer (Machine Funck), tak i MajkiiB (Skyline) a DJ Braun (Nightpunk Recordings) své remixy držely vcelku na uzdě v porovnání s originály. Výsledky jsou však vždy lepší, než originální verze. Suma sumárum, když se to vezme na kusy, je tedy více jak polovina alba docela dobře poslouchatelná.

Za poslední rok určitě nevyšla žádná tuzemská deska, která by se House Of Fire byť jen náznaky blížila. Proto se ji určitě vyplatí poslechnout. Starším ročníkům by mohla dobře připomenout hudební dávnověk, mladším ročníkům zas předat taneční energii, která se v ní skrývá. Škoda jen toho nedostatku pestrosti. Takto je výsledek jen tak na půl.

Hodnocení: 50%

[CHYBA: mp3 download/2010/laura/house-of-fire.mp3 neexistuje na serveru]

Audio: Laura & Rodent - House of Fire

Myclick

Už zase! Už zase je jim klasická CD krabička malá a už zase se vám v poličce budou roztahovat s obalem pro DVDčka. Podle mě na něm však tentokrát něco chybí... Nálepka: “Vhodné pro dospělé nad 30 let!“ Vždyť pochopí ti mladí a neklidní s oušky přilepenými k rádiu, na němž jejich oblíbená R´n´B skladba rotuje ten den už podesáté, proč mají Laura & Rodent tak strašně starý zvuk? V době kdy každý tolik recykluje sedmdesátky a osmdesátky, se oni zaměřili na muziku, která je obklopovala přesně na hranici mladické nerozvážnosti a začínající dospělosti s mnoha novými starostmi a problémy. Copak jim tehdy z walkmanů asi proudilo do uší? Podle úvodní Pulsar určitě Shamen, podle So Silent a Synthetic Dream bezpochyby porno hvězda Traci Lords, když se svěřila do rukou Bena Watkinse známějšímu jako Juno Reactor, aniž by u své další role musela klečet. Ale proč si vlastně v té záplavě minimalu a dubstepu, která se na nás ze všech stran hrne, nezavzpomínat na léta devadesátá, když to stejně s dnešními vymoženostmi už nikdy nebude takové?

Ve srovnání s debutem Crush Body dneska už čtyřčlenná formace působí mnohem vyzráleji a překvapivě také rozjásaněji. Jasně, i tentokrát tahle parta koketuje se stylem všech černokněžníků EBM a Lauřiny operní árie by zase obstály u kapel, které tolik oslovil gothic rock, ale je tu i něco navíc... Moon Shine je už vyloženou popinou, kterou stejně naše rádia do svých playlistů nezařadí, několikrát se tu inspirovali klasickou hudbou a i tentokrát se do studia zvali hosté. Jmenovitě Boris Carloff, jenž se podílel na výsledném zvuku, ale vtipně si tu zahrál i Drákulu. Hudebně se posunul Rodent, hlasově zase Laura – vůbec netuším, kolik dalších a dalších hodin zpěvu za tím bylo, ale rozhodně jí prospěly! Remixové bonusy dneska nejsou ničím novým a za všechny tři míchačky musím vypíchnout Nailera, který se ohlédnul ještě dále a titulní věc navlékl do kabátku, který by padnul jako ulitý třeba Afrika Bambaatovi. Vida, už i ty electro breaky jsme se u nás naučili... A když nad tím tak přemýšlím, klidně si tohle album u DVDček ponechte, obsahuje vlastně i videoklip, který vás díky své jednoduchosti od muziky příliš rozptylovat nebude! Jedno je jisté – tahle deska není na první poslech a musíte se k ní prostříhat trnitou cestu, ale nenásleduje za tím zdoláním drobných překážek pak větší radost z vítězství? Ale to možná také pochopíte až po té třicítce... Tak kolik, že vám to letos bude?! :)

Hodnocení 65%

[CHYBA: mp3 download/2010/laura/pulsar.mp3 neexistuje na serveru]

Audio: Laura & Rodent - Pulsar

LAURA & RODENT – HOUSE OF FIRE

formát: CD
čas: 56:00
label: Stalking Records
info:
www.laurarodent.com


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016