RECENZE

 

James Bond: Dnes neumírej

Vodka a Martini. Vždy je chce protřepat, ne však míchat. Padouši usilující o zničení nebo ovládnutí světa, vždy je chce zastavit. Luxusní auta napěchovaná nadstandardní výbavou, vždy je chce rozmlátit. Krásné ženy, vždy je chce. Bond, James Bond.

 
Vodka a Martini. Vždy je chce protřepat, ne však míchat. Padouši usilující o zničení nebo ovládnutí světa, vždy je chce zastavit. Luxusní auta napěchovaná nadstandardní výbavou, vždy je chce rozmlátit. Krásné ženy, vždy je chce. Bond, James Bond.

Hláška filmu:

"Tady máte hodinky 007. To už jsou vaše dvacáté."

Pozor na hlavu, milý Jamesi

Nebyl by to svět, aby se nedostal do potíží. Ty ale zatím nevypadají tak vážně. Když James Bond, jeden z nejlepších lidí MI6 špionážní agentury Jejího Veličenstva, surfuje po dvacetimetrových vlnách do zakázaného prostoru těsně u demilitarizované zóny dělící Koreu na dvě části, jen plní rutinní úkol. Na jeho konci má být teplý hotelový pokoj, dobře vychlazená sklenka něčeho příjemného a možná sympatická dívka. Místo toho se ale 007 dočká severokorejského lágru a komunistického teroru v jeho hard core podobě.

Nebyl by to ale Bond, aby ho taková nucená dovolená nenaštvala. I vaši babičku by naštvalo, že se do ní pořád dokola naváží chladná šikmooká domina v uniformě. A tak, hned jak se Bond dostane na svobodu, začne pátrat na vlastní pěst po informátorovi, který jej zradil. Nehodlá se přitom zatěžovat takovými prkotinkami jako je dočasně zrušené povolení zabíjet, ani rozptylovat čokoládovou kráskou Jinxx, která je v dobrém slova smyslu jeho vlastním spodobněním. Ovšem v sukni z americké vlajky.


Nechte si Xandera Cage a vraťte mi starého známého šovinistu

Výroční dvacátá bondovka je příležitostí k ohlédnutí se zpět a pozvednutí sklenky. Uvědomují si to všichni, včetně tvůrců, a tak budou fanoušci vrnět blahem i blekotat obavami. Jinx (Halle Berry) se z vody vynoří stejně jako Ursulla Andress v úplně prvním dobrodružství sukničkářského agenta a stejně jako Bonda v Goldfingerovi i ji bude ohrožovat laser. Money Penny svého Jamese konečně "políbí" a ve chvíli, kdy Q vybavuje svého (ne)oblíbence obvyklým zvláštním nádobíčkem, můžete procvičit svůj postřeh a najít co nejvíce rekvizit z předcházejících filmů. James se málem nepředstaví "tak jak má" a když hlavní záporák vyskakuje z letadla, vzhledem k burácející James Bond Theme si jej divák snadno zamění s Bondem. A tak dále.

Dnes neumírej začíná scénou, která mohla být klidně natočena před dvaceti lety. Ano, ti tři surfaři na vrcholcích gigantických vln jsou opravdoví. Stejně opravdoví jako Pierce Brosnan ve své životní roli. Bond v jeho podání už není tak chlapecky rošťácký jako ve Zlatém oku, zato se přiblížil elegantnímu Connerymu. Devadesátá léta si žádala Bonda mladšího, dnes se opět vrací Bond vyzrálý.

Brosnanův Connerymu podobný Bond ovšem stojí v nepřirozeném kontrastu ke všem těm akrobatickým kouskům hodných spíš burana Xandera Cage. Dejte si dobrý pozor na druhou polovinu filmu, kdy se příjemný šarmantní duch klasických bondovek zákeřně mění na přehlídku video klipových sekvencí, záběrů z počítačových her a od dob Matrixe evergreenu všech akčních "áček" - zpomalovacích scén. Jindy mám všechno tohle rád, ale teď mluvíme o Jamesi Bondovi, který je spolehlivě "cool" i bez tmavých brýlí ala Trinity.

Proto doufám za sebe i všechny bond girls, že tenhle "úlet" nebyl naznačením nového směru bondovek, ale jen zpestřením v rámci oslav dvacátého výročí. Tvůrcům ale rád vzkážu, že pro oslavy výročí třicátého budou bohatě stačit citace známých scén předcházejících dílů.

Hodnocení: 80%

autor: Bartias


Dnes neumírej
Die Another Day

Velká Británie / USA 2002
Režie: Lee Tamahori
hrají: Pierce Brosnan, Halle Berry, Tobey Stephens, Rosamund Pike, Rick Yune, John Cleese, Judi Dench, Michael Madsen, Samantha Bond...

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016