RECENZE

 

Dave Fish - System´s Running

Myclickova recenze - Dave Fish - System's Running.

 
EXW01Loňský rok by zasloužil zaznamenat do kroniky taneční scény ozdobným zlatým písmem. Hlavně v jeho závěru vycházel jeden singl za druhým, nejinak tomu bylo s celými alby a ke všemu ještě ohlašovala svůj vznik nová vydavatelství! Skoro, jako by si všichni ti domácí muzikanti řekli, že když tedy není šance vydat desku u renomovaných gramofirem se zahraničním kapitálem, vše musí vyřešit půjčka pro vlastní vydavatelskou základnu. Jedním z těch, kterým taneční muzika učarovala a rád se s posluchači o ní dělí, je brňák David Rybář. Mnozí už mu dnes však neřeknou jinak, než Dave Fish. Využil jsem příležitosti, kdy David zavítal za hraním do Prahy a v prostoru NoD nad klubem Roxy ho trochu vyzpovídal. Recenzi na jeho první singl najdete vzápětí.

Dave Fish Pokud jste jméno Dave Fish zaznamenali někde na plakátech, flyerech či internetových stránkách, tak v případě, že na to pořádající promotér nezapoměl, najdete hned za jménem v závorce Exwired.org. Logicky mě zajímalo, co se pod tímto názvem vlastně skrývá... "Tak Exwired.org je především malá agentura, o níž se starám ještě s dalšími devíti lidmi. Zabýváme se hlavně pořádáním tanečních akcí a souběžně s tím poskytujeme booking čtyřem diskžokejům a jednomu liveactu. Kromě mě pod hlavičkou Exwired.org hrají ještě Marthen, Nailer, 32nd May a živě Ambitech. Před nedávnem jsme ještě na akcích provozovali VJing a pod Exwired.org spadá i skupina tanečníků X-Dancers. Každý má u nás na starosti něco jiného a teď jsme si ještě nově přibrali další činnost - tedy co nejvíce upozornit na náš label. Ostatně pracovní náplň zjistíš snadno na adrese www.exwired.org. Pořád si myslím, že všechno se vším souvisí, takže pokud chceš mít label, musíš k němu mít i to, co s ním nepřímo souvisí. Jinak by tam vznikla určitá mezera. Prostě taneční muzika nás baví a tak nějak rádi nabízíme kompletní služby. :)"

Dave Fish Zaplatit mastering, vyrobit desku, k desce obal a hlavně mít potřebné hudební zařízení k tomu, aby na černém kotouči byl nakonec nějaký záznam, stojí nemalé peníze. Protože DJ většinu svých honorářů věnuje opět do nových dvanáctipalců, byl jsem docela překvapen, jak se David s tímto nepříjemným problémem popral. "Když nad tím přemýšlím, obětoval jsem vlastně tomu, abych měl na čem skládat, rok života. :) Podařilo se mi získat vízum do Ameriky, byl jsem půl roku na Floridě a půl roku v San Francisku. Pracoval jsem v Silicon Valley a kromě pár hodin spánku proseděl skoro celý ten rok u počítače. Byla to šílená doba, ale za tu zkušenost to fakt stálo. Po návratu jsem si z vydělaných peněz koupil se slevou digitální mixák Panasonic Ramsa DA7, který používali chvíli v dabingu na Barrandově. Pak jsem postupně dokupoval sampler a syntezátory, protože s dnes tolik populárními programy, jako Fruity Loops nebo Reason, se moc nekamarádím. Vyhovujou mi spíš hardwareový mašiny a mám i spoustu samplovacích CDček, takže zvukovou pestrost mám fakt zajištěnou."

Pounding Grooves Zdá se, že díky svému současnému externímu zaměstnání programátora a občasného fotografa může David scého velkého koně financovat i dnes. Být však obklopen pouze technickými vymoženostmi a nemít na nich co vyrobit taky nejde moc dobře dohromady. Proto mě zajímala i Davidova hudební minulost... "Dá se říci, že muziku skládám tak deset let. Hrál jsem na klavír a v době, kdy všichni kopírovali Depeche Mode, jsem dělal klávesáka v různých a dnes již většinou zaniklých elektronických kapelách. Navíc hudbu bych měl mít taky v krvi - otec byl kapelníkem populární party Synkopy. :)" Deska System´s Running je vlastně prvním Davidovým materiálem, který si mohou návštěvníci tanečních akcí užít na parketu, takže mě zajímalo, jak vlastně probíhaly finální práce. "Můžeš vymyslet sebelepší skladby, ale pokud nebudeš mít ten nejoptimálnější zvuk, který od toho chceš mít, děláš tak trochu zbytečnou práci. Tady u nás prostě nikdo prvotřídní mastering udělat neumí. :( Volal jsem i do profesionálního studia za Prahou, kde každá hodina stojí tisícovku a sami mi řekli, že mě prostě nemohou uspokojit. Na to, co bych potřeboval, nemají zkrátka stroje. Chvíli jsem to zvažoval a nakonec podlehl té dražší variantě a vyrazil do Londýna. Mám tam známou, takže bylo kde spát a přes den mě Lawrie Immerson, který je za výsledný zvuk na desce zodpovědný, nechal pobíhat po studiu . Vůbec není nafoukanej, je hodně přátelskej a hlavně mistr svého oboru. Lisování proběhlo na celokovový matrici, pod kterou se podepsali Curve Pressing. Pro rok 2003 mám v plánu vydat až čtyři singly a druhý v řadě bych pro změnu chtěl vylisovat v Loděnicích, mastering a matrici však nechám opět dělat v Londýně."

Curved Pressings Desku vydal label Exwired.org v nákladu pětistovky kusů a s distribucí by neměl být dle Davidových slov žádný problém. Pod svá křídla už si ji vzaly shopy Nula 2, které opatrují Daho s Gingerem, Vinyl.cz a díky brněnskému OK Marktu už vinyl překročil naše území do Německa, Rakouska a Švýcarska. No a protože David tržně opravdu uvažuje, pro jeden ze svých dalších titulů (zřejmě to bude EXW03) má vymyšlený celkem chytrý tah. Přestože Pounding Grooves si za svůj remix neřeknou zrovna málo, distribuci po Anglii by rozhodně toto slavné jméno mohlo pomoci. Vzpomeňme, jak podobně před dvěma roky zabodovala E.C.A., skrze remix Duncana Forbese. Jména zkrátka prodávají, s tím nic neuděláme. :) Možná vás překvapí, že do budoucna počítá Dave Fish i s vydáním ambientního materiálu. Pokud bychom však jeho dráhu sledovali déle, zjistíte, že technu jako stylu se věnuje pouze čtyři roky. Na svém kontě má už muziku pro různé léčitelské kurzy, nestydí se za vokály a ozvučoval třeba i dokumentární filmy. Možná právě proto čas od času obsah svého recordbagu, kde se to hemží Glennem Wilsonem z Planet Rhythm, vymění za poklidné desky. Ty pak v chill-outech jen lehce spolu prolíná a nepohrdá ani houseovými sety. Ve většině případech jde o temný, ponurý tech house, hlavně z produkce labelů Sum Sonic, Saw Recordings, Stickmen nebo Fy Audio. Dejme však k tomuto tématu ještě Davidovi poslední slovo, než se vrhneme na procházku po stopách jeho vlastního materiálu. "Rád hraju hodně stylů a rád taky hodně stylů skládám. Možná proto je ta deska takhle pestrá. Asi bych se trochu nudil, kdybych byl při hraní ponořen pořád jen do stejný nálady. Záleží na prostředí a atmosféře, kde zrovna hraju. Jednou využiju první track, jednou druhý, někdy dojde i na ten experimentální - ten se mi hodí třeba právě do těch chill-outů. Loni se mi hodně líbilo v chill-outu na Ibiza Night, výborná byla taky párty Stigma s Chrisem Liebingem nebo Supersonic Garage. Každopádně ty velký brněnský akce, to je někdy vážně tragédie. Když pozoruješ k ránu ty zdrogovaný obličeje, je ti těch lidí líto. :(" Já děkuji v tuhle chvíli Davidovi za velkou otevřenost, držím mu palce do budoucna a zvedám přenosku, abychom si jeho první vinyl na jeho vlastním labelu Exwired.org přiblížili...

Curve Pusher System´s Running (MP3) otevírá stejnojmenný track a pro dialog beatů si David prozatím vybral poměrně teplé a neagresivní barvy, které šlapou skoro rovnou cestou. Po půl minutě však přidává podstatně na údernosti, přichází hodně hutný buchar a rázem jsme v pěkně ponurém prostředí. Přesto tu každých dvacet vteřin dochází k tolik přínosným změnám. Ať už jsou to noví bicí součinitelé, hlasové samply, zacuchané přechody v divotvorných beatech, pasáže bez nich, ve kterých dochází následně k příjemným gradacím, to všechno prostě žije svůj vlastní elektronický život. Skoro jako by nuly a jedničky rozjely vlastní mejdan, každý zvuk tu vstupuje do vzrušené debaty a snaží se přispět svou troškou do mlýna. Bál jsem se, že půjde jen o hloupé loopy v časovém pásmu osmi minut, jenž si můžete užít jen na párty, ale příznivci techna si tenhle kousek, kde se stále něco děje, mohou bez obav pustit i v domácím prostředí. Přestože je poměrně hutný a temný, jeho tempo je tak akorát, než aby se vám v prostředí vašeho pokoje hlava rozeskočila na tisíc kousků... Jak už David naznačil, má rád hodně stylů a my se o tom můžeme přesvědčit hned ve skladbě následující.

Curve Pusher Ta má název Law (MP3) a je opravdu ze zcela jiného soudku. Zatímco na System´s Running si zatancujete na kterékoliv párty naší republiky, Law si můžete vychutnat nejlépe vsedě. Naslouchat totiž budeme zvukovým experimentům. Osobně si připadám jako v prostředí nějaké obří kotelny, kde čas od času vypustí písty svou přebytečnou páru a z každé vteřiny je cítit industriální prostor se zázemím těžkých strojů... Vrzání, cvakot různých přepínačů, překlápění utajených obsahů, zvláštní ruchy v pozadí, to všechno tu je citlivě pospopojováno do poutavého příběhu. Skladba je však zajímavá i z jiného důvodu. David se mi svěřil, že sem vkomponoval i čtenou formu protidrogového zákona. To však tak nějak může ocenit jen on sám. Díky zpomalení a puštění pozpátku ji ani ten nejvnímavější posluchač nerozluští. Musel by si snad jen dát zpětný chod u gramofonu Vestax a pořádně si vyhrát s potenciometrem rychlosti, aby získal originální nahrávku. Jsem opravdu zvědav, kolik diskžokejů si tento zvláštní kousek na talíř položí. Jako intro se bude určitě hodit před budoucí drsnou minimalistickou náloží, ale jinak nevím nevím... Pokud to však David myslí se svou tvorbou vážně (a zatím se zdá, že stále ano :) bude mít možná jednou sběratelskou hodnotu!

Pounding Grooves V Sentinel (MP3), skladbě, jenž najdeme již na straně B, zase David dokazuje, že se mu podařilo rozluštit recept na výrobu slovinských techno tracků. Sentinel je totiž přesně podle těchto šablon a když by mi někdo tvrdil, že tohle je nový kousek od Umeka či Kanzyaniho, jednoduše bych mu uvěřil. Co se repetitivnosti týče, tak Sentinel je ze čtyř adeptů tohoto singlu jednoznačně "nejsmyčkovitější". Změn tu až tolik nepotkáte, základ tvoří hodně propracované bicí, jež jsou poskládány z přepychového množství úderů. Hi-haty jsou také originální, čas od času stáhne na osm úderů David korekce u basů, aby vše správně nagradoval k další tepavé jízdě. Myslím, že to bude právě tahle skladba, která ze singlu do setů našich diskžokejů hravě zapadne. Dobře se míchá, zvukově je vychytaná do posledního detailu a energie má na rozdávání. Správně zvolený světelný park a srdce vám na parketu poskočí radostí. Znovu se potvrzuje pravidlo, že v jednoduchosti je síla!

Pounding Grooves Poslední skladbou na desce je Dawn (MP3). Znovu nás čeká výměna zvukového prostředí. Track je podstatně "umlaskanější", táhlé kolejnicové činely připomínají starou detroitskou školu a také perkusemi se zde nešetřilo. Těch bubínků, které si jedou vlastní cestou, aby výsledek dostal smysl, těch tu je opravdu moc. Výborná je i tranceová plocha, kterou začnete pod změtí navrstvených beatů po uběhnuté minutě cítit. Její síla stále roste, beaty postupně ubývají, aby jí vytvořily prostor nutný k vyjádření a mně tenhle track tak trochu připomíná tvorbu Švéda Samuela L. Session. Ten tranceový motiv je vážně pro labužníky - každý rozjetý techno set, v němž třeba hodinu nic kromě beatů neznělo, příjemně odlehčí a dovolí tanečníkům nabrat nových sil. Nádech budoucnosti sem David dostal a vy můžete roztáhnout ruce a odpočívat před další bicí nadílkou, kterou již začínáte tušit. Ta přijde brzy a ona mystická plocha ještě stále s beaty drží krok. Originální tribal techno nabízí prostor pro namíchání dalšího tracku a to se ještě beaty stíhají různě pokrucovat a proplétat. Nádherný závěr tohoto EPčka, které opravdu překvapilo svou různorodostí.

Londýn Závěr: Techno má dnes v našich klubech zelenou a tak není divu, že diskžokejové, kteří ho hrají, touží pokládat na talíř stále častěji své vlastní výtvory. Neskrývám radost ze vzniku tuzemského českého labelu a myslím si, že pokud bude Exwired.org vydávat i v budoucnu takto propracované lahůdky, nějaká zajímavá smlouva s velkou distribucí na sebe nenechá dlouho čekat. Dave Fish ve svém studiu vaří lahodné pokrmy a byla by škoda, aby se o ně dělil jen v malých tuzemských klubech!

Myclick


Dave Fish - System's Running (tracklist)

A1: System's Running (MP3)
A2: Law (MP3)
B1: Sentinel (MP3)
B2: Dawn (MP3)


Vydal Exwired.org (2002)
© 2003, Techno.cz. text: Myclick (myclick@techno.cz), Foto: Tino, archiv


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016