RECENZE

 

Recenze od Airta

Máme další posilu! DJ Airto, kterého budete znát hlavně prostřednictvím bookingu klubu Roxy, nám nabídl spolupráci. Jednou za 14 dnů můžete tak trochu nahlédnout do kufříku s jeho deskami. Pět svých aktuálních dvanáctipalců nám totiž Marek sám představí...

 
The Amalgamation Of Soundz
Hope, The checkout, Destiny feat. Sirius
(Shadow Cryptic rec.)


Fanoušci taneční hudby si určitě pamatují tuto britskou dvojici z několika vystoupení u nás. Možná díky svým kvalitám, měli možnost zahájit činnost labelu Shadow cryptic, který je odnoží známého Moving shadow. Žádná ze tří věcí na vinylu, by se nedala označit za vyloženě špatnou a hlavně si skladby nejsou ani trochu podobné. Jediná houseovka Hope mi připomíná starší desky Amalgamation. Po trochu nudném začátku, začne být skladba melodičtější a uvolněnější a díky tomu koncepce písně připomíná příběh. The checkout je pomalejší, trochu hypnotická break beatová věc s chytlavou basou a neustálým hecováním mc-ho. Výběrem většiny zvuků, mi však připomíná dnes již překonaný big beat. Skvostem je ovšem Destiny. Skladba má dlouhý začátek, kde se na sebe nabalují zvuky za přispění orientálního vokálu. Po stop timeu se k písni přidá lámaný beat a Amalgamation nemůžou nechat nikoho na pochybách jak nakopnout lidi. Skladbu s tak silnou náladou, jsem už dlouho neslyšel a nenašel bych jediný zvuk, který by mi v Destiny vadil. Z vlastní zkušenosti vím, že tento track rozjede jak fanoušky tech houseu, tak i příznivce daleko klidnější a veselejší hudby.


Kaskade
It's you it's me
(Om rec.)


It's you , it's me je také název alba Kaskade, které oficiálně vyšlo 18. března. Bohužel distribuce v České republice nefungují tak jak by měly a já vám mohu představit pouze úvodní singl. Kaskade se neobjevují na Om náhodou. Vydali zde několik singlů a stylově a stylově patří přesně k tomu, co tento deep houseový label vydává. Na výslednou podobu skladby má určitě vliv to, že Kaskade není vyloženě studiový projekt jednotlivce, ale jedná se o tříčlennou partičku , která většinou spolupracuje s živými muzikanty. Na tomto singlu se podíleli kytarista, baskytarista a zpěvačka Josyln, která se objevuje na většině písní tohotu projetu.
It's you, it's me je jednoduchá věc s klasickými houseovými postupy, postavená právě na živých nástrojích a skvělém vokálu. Zvláště vybrnkávání na španělku, tvoří hlavní motiv písně. Vydání singlu nemohlo být lépe načasováno, protože jde o hodně veselou záležitost, skvěle se hodící do jarní nálady. Už se těším na celé album.


Prassay
Krvsin
(Faya combo rec.)


Ačkoli se podrobně nesleduji francouzskou hudební scénu, v poslední době mně uvízlo v rukou několik vynikajících francouzských desek. Jednou z nich je druhý počin labelu Faya combo. Tato deska potvrzuje, že její majitel dj Gregory, nasadil laťku kvality pěkně vysoko. Na vinyl je vyryta pouze jedna skladba, která je, jak jsem se shodl s Tvyksem, typická loutkovina. Základní pilíře písně jsou táhlé, skoro tech houseové basy, vybrnkávání na kytaru a rychle se opakující rytmičák, který to celé pohání. V polovině tracku, po krátké a lehce psychedelické pasáži bez beatu, skladba za pomocí smyčců skvěle vygraduje. Nečekejte však, že se jedná o věc plnou zvratů. Prassay potvrzuje rčení: v jednoduchosti je síla a já jen doufám, že mě tento track neomrzí tak, jak to u hitů bývá.


Master J
Direct drive
(Missive rec.)


Když jsme u té Francie, představme si 13. desku labelu Missive. Ze třech tracků jednoznačně vyčnívá sedmi minutová skladba Direct drive, podle které je pojmenováno celé EP. Úspěchem této skladby je výběr zvuků. Jedná se spíše o monotónní houseovou věc, kde základní kostra tracku je z větší části postavena ze starších elektronických zvuků, které se poslední dobou masově vrací. Smyčky jsou velice chytře opakovány a to vše zjemňují deep houseové plochy. Direct drive bych si troufal zařadit mezi velice nápaditou a lehce nadčasovou skladbu. Zbylé dvě písničky jsou nevýrazné a spíše zaplňují zbývající místo na vinylu.


Gideon Jackson
Send up another chimp, Nostalgia
(Swag records com rec.)


Swag records com je společně s London houseing benefit a Pirate radio, třetí sublabel legendárního Swag recordings. Stylově se, ale všechny čtyři labely od sebe moc neliší a jsou typickými zástupci anglické tech houseové scény. Možná by někoho mohla mást shoda jmen mezi producenty Swag a tímto vydavatelstvím. Jde ale o dvě skupiny lidí, kteří se sice znají, ale nijak spolu nespolupracují. Gideon má za sebou už hezkou řadu desek, které se nesou v tech houseové náladě a kolikrát si jsou dost podobné, většinou monotónní, někdy až nudné. Bohužel stejný pocit mám poslední rok u většiny londýnských jmen a trochu se bojím, aby u nás tak oblíbeným hvězdám nedošli nápady. Z tohoto EP stojí za zmínku pouze skladba Nostalgia. Gideon zde vsadil na jeden sample, který se opakuje po celé délce tracku, je hodně filtrován a podporován typicky tech houseovým dunivým spodkem. Překvapením pro mě je množství aranží a i když je skladba monotónní, není nudná. Nostalgii hraji většinou před hity a zvukově pestřejšími skladbami, protože dokáže navodit pocit očekávání a je ideální pro změnu nálady.

Airto

Rozhovor s Airtem od Myclicka
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016