RECENZE

 

Filmová recenze: Tělo na tělo

Toník je frajer. Už od časů, kdy ho pro Hollywood objevil skoro mexický plantážník Robert Rodriguez a obsadil Banderase do sedmimilionového Desperada. Akorát, že Tonda není zas takový frajer, aby zvládl obstát v každé kravině, která se mu připlete do cesty. A Charlieho andílek?

 
Toník je frajer. Už od časů, kdy ho pro Hollywood objevil skoro mexický plantážník Robert Rodriguez a obsadil Banderase do sedmimilionového Desperada. Akorát, že Tonda není zas takový frajer, aby zvládl obstát v každé kravině, která se mu připlete do cesty. A Charlieho andílek?

Hláška

Sever otevře skříň plnou nejrůznějších, nejmodernějších zbraní a Ecks zírá.
Ecks: "Odkud to všechno máte?!!"
Sever: "Jiné dívky si raději kupují boty."



"Dcera se ptala, proč jste smutný. Řekl jsem jí, že vás zmlátila holka."

Charlieho andílek Lucy Liu se snaží odpoutat od zákeřné seriálové škatulky (vždyť je v jedné bedně s opáleným - ech, Hasselhoffem a těžkotonážní - och, Ženou za pultem), takže asi bere všechno. Zvlášť když Charlieho andílci 2 půjdou teprve do kin. U Lucy to teda chápu. Lucy si aspoň může zpívat. Včera jsem se vdala, Antonia si vzala - oh, o, ó, oh, měl vytrénované tělo a na klobouku péro, je to můj Banderas. Ale Banderas? Let´s get back to bed boy, anebo aspoň zpátky k Rodriguezovi, protože Kaos v tom má pěkný chaos.

O co jde. Banderas je ultra cool hustý bývalý agent FBI Ecks, kterému před lety zabili ženu, on ji stále miluje, stále ji chce zpět, a tak stále chlastá v zapadlých barech (typicky chlapský způsob, že?). Sever je bývalá agentka NSA, které NSA v rámci hesla "Účel světí prostředky" vymázla pomocí speciálního satelitu (jo, jo, Američani jsou machři, oni všechno umí) komplet celou rodinu od vzdálené tetičky až po dědečka a hlavně proti všem pravidlům narozeného syna... No, zkraťme to, prostě se nasrala.

To není všechno. Bohužel. Ecks zjišťuje, že jeho stále milovaná stará pořád čichá ke kytičkám seshora a jediná cesta, jak ji najít, je spolupracovat s dávno zavrženou FBI a zkřížit tak plány málomluvné Sever. Co se ovšem nestane? Jistě, Sever začne mluvit, projeví se jako v podstatě hodná a ve velkolepě zmateném finále stojí oba agenti bok po boku proti mnohem většímu hajzlovi (a jeho uprděným nohsledům).

"Na co myslíte, agente Bartiasqu?" -"Někdo by jim měl všechny pořádně naplácat na prdel."

Takže, ať to máme dneska rychle z krku. Tělo na tělo se v originále (jak jinak) jmenuje úplně jinak. Balistics: Ecks vs Sever je také název počítačové hry, která se filmu stala předobrazem. A máme tady první AU. Vzpomeňme třeba Mortal Combat. Ještě tady nemáme druhé AU, moment. Mortal Combat úplně rezignoval na děj a mým přátelům se líbil. Když byli mimo. Balistics: Ecks vs Sever (odmítám používat český název... protože mě vzrušuje) na děj sice nerezignoval, ale to, jakým způsobem ho nahradil, by si zasloužilo někomu nakopat do prd*le. Druhé AU, děj je jedním velkým strašlivým klišé, navíc se spoustou kopanců. AU.

Když Eckse zatknou (sakra proč?) a převáží ve vězeňském autobuse, Sever ho lehce a bez mrknutí odpálí několika dobře mířenými raketami. Pak jej v následné honičce málem zabije a nakonec po něm mrskne papírek se jménem místa, kde najde svou ženu. Paráda, chudák zmatený divák. "V tom autobuse jsem mohl zemřít." -"Ale nezemřel." AU, čtvrté AU. Nemluvě o závěrečné pointě, na kterou zíráte jako Indy Jones na pohupující se části lady Lary Croft (WOW;). Ta pointa je totiž blbá jako Spearsová, nemá logiku a ani není jasné, jak se k ní mohla Sever během devadesáti minut propracovat. No, možná tak střihač ví... AU.

A jdeme do finále. AU. Kaos udělal zásadní chybu, nechal si do filmu vplížit chaos, jak už jsme si řekli v perexu, děti. Tělo na tělo (WOW;) vás bude bavit, přesně do té chvíle, než si uvědomíte, že nic lepšího než ubohou, nezajímavě udělanou bitku v úvodní sekvenci už neuvidíte. AU. A než si uvědomíte, že herecké výkony taky nic moc. Banderas prostě umí nahodit ksicht padlého cool frajera a Lucy Liu? Ta řekne asi pět vět (vážně!). AU. Jo, a než si uvědomíte, že lepší než Tělo na tělo v kině to je zaručeně tělo na tělo doma (AU vs WOW;). Vymyslel jsem spoustu nápadů, AU, co podporujou dobrou náladu, AU... Tak ČAU!

Hodnocení: 40%

Bartias



Tělo na tělo
Balistics: Ecks vs Sever

USA 2002
režie: Kaos
hrají: Antonio Banderas, Lucy Liu

© 2003, Techno.cz. Text: Bartias (bartias@techno.cz)


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016