RECENZE

 

Komiksová recenze: Death Note - Zápisník smrti 3

Dala by se najít spousta alternativních názvů pro komiks Death Note - Zapiš a zabij, Žít a zapsáním nechat zemřít, To je vražda, napsal. Zápisník smrti je ale mangou, kde dostatek motivů k přemýšlení poskytuje vlastní obsah, dumat nad novým označením je tedy celkem zbytečná ztráta času. Inu, stalo se.

 

Pokud by existovala možnost relativně beztrestně likvidovat zločince, bylo by správné šanci využít? A pakliže by se role samozvaného spasitele nějaký jedinec chopil, mělo by se proti němu zakročit, když se skutečně zaměřuje výhradně na gaunery? Těmito otázkami se zabývá komiksová série Death Note - Zápisník smrti, přičemž by mohla fungovat jako atraktivní ukázka složitých morálních principů pro (ne)filosofy v praxi.

 

 

Hlavní role obsadili dva géniové. Vzorný student Light Jagami nalezl magický zápisník, který v našem světě ztratil smrtonoš Rjúk. Do obyčejně se tvářícího sešitku stačí zapsat jméno a příčinu smrti, k tomu si představit tvář daného člověka, a vybraný smolař zemře. S jednoduchým, ale fungujícím systémem se Light rozhodne vytvořit dokonalou společnost, kde nebude existovat zločin. Hodlá všechny narušitele odstranit, což by mělo vést k větší spokojenosti ostatních. Anglický filozof Jeremy Bentham, který vymezoval morálku podle stavu, ve kterém bude svět po provedení činů, by ho zajisté pochválil. Jenže vražda je přeci stále vraždou, i když by měla vyústit v něco lepšího, proto se musí zabiják zastavit a potrestat. Dopadnout Lighta za každou cenu si dal za cíl výstřední detektiv vystupující pod pseudonymem L, v jeho chování se tedy dají nalézt mravní zásady ála Immanuel Kant.

Scenárista Cugumi Óba a kreslíř Takeši Obata přitom detektivní zápletku koncipují jako regulérní duel, souboj dvou úžasných mozků, jež mají před čtenářem neustále náskok. Pozornost se přesouvá z jednoho na druhého, pravidelně se mění stav, kdo má nad kým navrch, soupeři si nepřetržitě vzájemně analyzují předchozí aktivity, aby zkusili vydedukovat, jak by se mohl protivník zachovat v následujících dnech. Nejnovější česky vydaný třetí díl, v němž se Light a L setkají tváří v tvář, obsahuje nádhernou scénu, jak autoři tento přístup dokážou maximálně využít.

Hlavní postavy proti sobě postaví v tenisovém zápase, jenže trocha sportování se v jejich hlavách zvrhne v komplikované úvahy, co všechno pro ně jeden set znamená. Když Light vyhraje, vyvolá na sebe podezření, že je vrah, který již dříve prokázal, že nerad prohrává? Je zápas jen záminkou k bližšímu seznámení? Měl by podivína, který by skutečně mohl být oním nežádoucím čmuchalem, nechat zvítězit? Stejně jako se míček neustále přesouvá z jedné strany na druhou, střihem se mění i pohled na hráče. Nejprve se kupříkladu na stránce ukáže celek s Lightem, posléze celek s L, následně zpět na detail Lighta a zase na L, to vše doprovázené jejich vnitřními myšlenkovými pochody.

 

 

Z třetího Zápisníku smrti je zjevné, že autoři disponují dostatkem nápadů, jak dění udržovat v nastoleném drtivém tempu, čímž jen potvrzují, že jde o komiks od chytrých tvůrců pro chytré čtenáře o chytrých postavách. Této postmoderní detektivce je tuze snadné podlehnout.

Death Note - Zápisník smrti 3
Scénář: Cugumi Óba
Kresba: Takeši Obata
Překlad: Anna Křivánková
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 198
Cena: 199,- Kč
Info: www.crew.cz

Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016