RECENZE

 

Hudební recenze: Claro Intelecto - Reform Club

Když Mark Stewart aka Claro Intelecto ohlásí nový release, pro mnohé je to vždy malý hudební svátek, úsloví "quality not quantity" totiž v jeho případě není prázdnou frází. V případě nové desky Reform Club byla očekávání o to větší, že Stewart se vrací po čtyřleté pauze, navíc pod křídly špičkového vydavatelství Delsin...

 

Je dobré vědět, že kromě nepřeberného množství rychloobrátkového hudebního odpadu nabízí elektronická scéna stále velmi slušné množství počinů, u nichž jde stále především o kvalitní hudbu. Dobrým důkazem je poslední longplayer projektu Claro Intelecto.

Claro Intelecto
Tenhle Angličan není žádný hudební zelenáč, začínal u kultovního labelu Ai Records (deska Neurofibro), většinu své hudební dráhy ale strávil u značky Modern Love, kde vydal dobře známou singlovou řadu Warehouse Sessions a druhé album Metanarrative. Do hudební historie se Stewart zapsal skladbami jako Peace Of Mind, Section, Operation a mohli bychom pokračovat dál a dál. Očekávání před vydáním třetí desky na kultovním techno/elektronica labelu Delsin tak byla obrovská a beze zbytku se naplnila. Reform Club je Stewartovým dosud nejsofistikovanějším dílem.

Claro Intelecto

Kolekce devíti skladeb nabízí minimalistické struktury, čisté a přehledné beaty oscilující mezi 90 a 120 BPM a vzdušné, neagresivní melodie. Pokud rádi škatulky, nejlépe se asi hodí dub techno, osobně bych se ale přimlouval za všeobjímající označení elektronica. Jak Stewart řekl v nedávném rozhovoru, při tvorbě alba měl úplně volné ruce a mohl tak zařadit klidnější věci, které jsou zároveň nejsilnějšími momenty desky. Emocionální vrchol přichází hned u třetí skladby – filmová balada Still Here je postavena na geniálně gradující melodii, která spolehlivě způsobí husí kůži. Minimalistickou atmosféru pak nabízí Second Blood postavená na těžkotonážním pomalém beatu a zastřených smyčcích, desku pak uzavírá ambientní opus Quiet Life.

Přímočařejší tvář nastavuje Claro třeba v carlcraigovské It's Getting Late, skladbě postavené na svižnějším beatu, minimal dub jízdě Blind Side nebo temňárně Night Of The Maniac. Elpíčkem se potom jako nit line Stewartův cit pro detail, zvuková úspornost nebo jemné abstraktní nálady.

Reform Club patří do kategorie desek, které nemusí chytit hned na první poslech, čím víc se k nim ale člověk proposlouchává, tím víc je miluje a tím raději se k nim vrací. Udělejte si radost a kupte si ji na vinylu nebo CD, download takhle nadčasové hudbě nesluší.

interpret / album: Claro Intelecto / Reform Club
label: Delsin
URL: www.claro-intelecto.com, www.delsinrecords.com
styl: deep house, techno, dub techno

Hodnocení: 90%

nitrous

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016