RECENZE

 

Subsist - Prostor

V českém jazyce existuje bezpočet nádherných slov. Pokud nevěříte, potvrdí vám to desítky exhumovaných českých básníků a spisovatelů, kteří by se při čtení této krkolomné věty přinejmenším otáčeli v hrobě. Kdo ví, možná mě ještě nějaký navštíví. :) Ale posuzovat slohové kvality žurnalistů působících na taneční scéně není mým záměrem. Za jedním krásným českým slovem Prostor, se toho totiž v podání DJ Subsista skrývá víc, než by mnohé z nás napadlo.

 
V českém jazyce existuje bezpočet nádherných slov. Pokud nevěříte, potvrdí vám to desítky exhumovaných českých básníků a spisovatelů, kteří by se při čtení této krkolomné věty přinejmenším otáčeli v hrobě. Kdo ví, možná mě ještě nějaký navštíví. :) Ale posuzovat slohové kvality žurnalistů působících na taneční scéně není mým záměrem. Za jedním krásným českým slovem Prostor, se toho totiž v podání DJ Subsista skrývá víc, než by mnohé z nás napadlo.

Minimal je výjimečný styl. Právě on se svou netradiční stavbou dokáže zanechat dostatek volného místa pro desítky představ nebo ho totálně zahustit změtí roztodivných zvuků, které spolu zdánlivě nemají mnoho společného. Subsist poodhaluje pověstný závěs, za nímž se překvapivě neskrývá překrásná princezna, ale částečná odpověď na otázku: Co je sakra ten minimal?

Twerkova Motala na úvod prozradí jediné - čekejte nečekané, objevujte nepoznané. Stejně jako Akufen předvádí i velká fanda Kita Claytona kolosální epos na téma: Jak udržet chaos? Stylově, dámy a pánové! Desítky zvuků a přece se neztratíte. Doporučuji sledovat každé pípnutí či kliknutí. Potom možná pochopíte, čemu se říká dokonalá produkce.

Geoff White si hraje na svém písečku. A písek je to zatraceně tmavý! Deepové zvuky, skryté pozadí (Daho TM:) a typické minimalistické perkuse. Kladete si otázku, jak se podobná věc může hodit za zmateného Twerka? Zeptejte se Subsista. On to dokázal. Čistě a s obrovským přehledem.

Následující prácičky Deana Decosty s Frivolous se nesou v podobném stylu. Atmosféra se doslova line z reproduktorů v podobě brutálně čistých kláves a krásných melodií, které pak pan Fairly aka Fairmont ještě vyšperkoval netradičním mužským vokálem. Tempo je přímo vražedné. Co mě to pořád obklopuje a nenápadně zaplňuje okolní prostor?

Decosta je zpátky a hle! On se opakuje! Další hlubokomyslná věc je na světě. Klesáme vstříc tajemstvím pod tmavou mořskou hladinou. A zdá se, že pan White něco objevil a mluví na nás! Nadšeně vykřikuje a sděluje nám své dojmy. Je na čase zacpat mu pusu. Tohoto přetěžkého úkolu se zhostil profesor Neville. Jeho hypotézy jsou odlišné. Na rozdíl od pana Whita mluví kultivovaně a spořádaně. Debata se dostává do normálních kolejí.

Do dění zasahuje Sutekh. Nadaný asistent docenta Nevilla. Je to génius. S komunikací s "obyčejnými" lidmi má problémy, ale jeho objev je velmi významný a tak mu zbývající osazenstvo hlubinné ponorky dává prostor k vyjádření. Ozve se jen Frivolous. Jako vždy je nespokojený a zahloubaný. Svou náladu přenáší na ostatní. Něco narazilo do plavidla! Jen malinký náraz a vše se houpe!

Frivoulou zapíná komunikátor a z něj se ozývají jen střípky ženského hlasu. Kanaďan si otvírá pusu na špacír. Přístroje srší statickou energii. Spojení se zemí opět navázáno! Badatelé se snaží naslouchat a rozlišit neurčité hlasy. Neúspěch. Sutekh zvažuje jejich šance na přežití. Do výzkumné ponorky proniká voda.

Theorem to neunese. V hlavě se mu ozývají zvuky hrací skříňky. Je schizofrenikem. Jeho alter ego či Mr. Hyde, jak chcete, se probouzí. Stewart Walker se uhnízdil v jeho mysli a získává nad ním kontrolu. Ponorka klesá stále níž a řítí se do náruči tisíce metrů hlubokého příkopu.

Jen jeden muž má odvahu. Z kapsy vytahuje revolver. Celou dobu čekal, jak se situace vyvrbí. A jméno? Jeff. Jeff Milligan. Člověk (?), který z hlavy spočítá každý Algorithm. Zbraň v jeho ruce se chvěje. Chladná ocel ukončí jeho již zdánlivě beznadějný život. Čistý průstřel. Smrt. Kdyby vydržel jen maličkou chvíli... Pan White se ujímá řízení. Mrtvola Milligana plave na vodě, která se zbarvila krví. White se směje. Je to smích šílence? Neomylně navádí plavidlo přímo do středu příkopu.

Theorem upadl do komatu. Promlouvá jeho druhá totožnost - Walker. Z hrdla se mu derou zvuky, které doposud lidské ucho nezaslechlo. V lodi je strašný tlak. Trup povoluje. Sutekh zavírá oči. Přemýšlí. Co za bytost je vlastně Walker? Když byl Theorem vyslán na expedici, nemohl mít psychické potíže.. A kde se to sakra octli? Proč je White navedl do příkopu? Mysl má rozbitou na tisíce střípků. Elektřina v kombinaci s vodou měla pro ostatní smrtelné následky. Kolem něj plavou těla. Profesoři: White, Decosta, Frivolous, Nevill a Milligan.

Něco ho táhne ven z ponorky. Ozve se poslední částečka jeho lidství. Vždyť ho tlak rozerve!! Přesto tomu nemůže odolat. Otvírá přechodovou komoru... Plave jako ryba. Vidí v neskutečné temnotě. Už nikdy nepromluví s obyčejnými smrtelníky. Co se z něj stalo? Neví. Ale kolem něj je neskutečný a neprobádaný prostor...

Chtěli byste zažít podobný příběh? Shánějte nové Subsistovo demo! Ano, je tam pár minichybek, ale to vůbec nevadí. Možná neporozumíte. Vaše chyba. Můžou za to jen vaše vlastní předsudky. Někdo tvrdí, že je demo složité a že jej nepochopil. Ptám se proč? Co je na minimalu nesrozumitelného? Nejsem žádný odborník, ale myslím, že tato hudba má šanci oslovit každého. Děkuji Subsistovi, Dahovi, Leporelo DJs a dalším za to, že ve mně zažehli lásku pro tento nekonečný styl. Nashledanou příště. Víc nemá cenu prozrazovat.


Hodnocení: 8,5/10

Nexis


demo k stažení včetně obalu: www.xprnc.com - sekce members

© 2003, Techno.cz. Text: Nexis (nexis@techno.cz)


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016