RECENZE

 

Recenze: Alexander Kowalski - Response

Alexander Kowalski. Jméno, které zdobí plakáty na letošní podzimní Citadelu v Brně, která se koná v pátek 19. září. Jméno, které v minulosti několikrát uchvátilo celý techno svět svými brilantními singly, remixy a také několika dlouhohrajícími deskami.

 
Alexander Kowalski. Jméno, které zdobí plakáty na letošní podzimní Citadelu v Brně, která se koná v pátek 19. září. Jméno, které v minulosti několikrát uchvátilo celý techno svět svými brilantními singly, remixy a také několika dlouhohrajícími deskami. A také jméno, kterému před nedávnem vyšlo nové, již čtvrté sólové album Response, které kromě singlu Belo Horizonte obsahuje dalších devět tanečních tracků převážně ve stylu techno. Ale uslyšíte na něm mimo jiné také tech-house a v jednom případě i skladbu laděnou spíše do progresivního popu.

Hned úvodní, stejnojmenná skladba Response zaujme pěkně rozpáleným tempem s výraznou basovou linkou a příjemnou, osvěžující melodií, která současnému technu poměrně chybí. Nic novátorského na skladbě sice nenajdete, ale rozhodně ve vás nenechá prázdný pocit. Stejně tak příjemně melodické a zároveň našláplé skladby jsou Days Of The Liar nebo You Think You Know?. Ještě víc zajímavější skladby jsou ovšem uprostřed alba. Netradiční techno vypalovačka s tranceovými prvky se jmenuje Lightning Field. Nechybí jí, jak se na techno sluší a patří, velmi hutný spodek, tříštivé výšky, ale navíc je doplněna o líbivé zvukomalebné tranceové prvky. Příjemným zpestřením alba je popovější skladba Lock Me Up s vokálem zpěvačky Turner, ale i zde nečekejte nějakou sentimentální písničku. Jak už sem psal výše, nejen technem je vyplněno toto album a tak tracky Scarpia a závěrečná ...and I Will Found You s vokálem Raz Ohary jsou laděné spíše do příjemného tech-houseu. Na albu Response najdete v delší verzi i současný Kowalskiho singl Belo Horizonte.

Nové album Alexandera Kowalskiho je tedy na světě. Nepřináší do něho žádné převratné novinky a postupy a spíše se drží ve vyježděných kolejích. Také proč z nich prchat pryč, když takhle je větší či menší úspěch zaručen. V případě alba Response si myslím, že větší, protože deska je vyrovnaná, velmi taneční a prostě líbivá na první poslech. Na experimenty jsou tu beztak vyhrazena jiná jména umělců, kterým to, ať už chceme nebo ne, projde vždy a s čímkoliv.

Hodnocení: 7/10
Autor: -roman-


Alexander Kowalski - Response
CD, 2LP
čas: 59:15
label: Kanzleramt (KA96CD)
info: www.kanzleramt.com, www.alexanderkowalski.de
release: 15.08.2003

Tracklist (CD):

Response
Scarpia
Days Of The Liar
Lightning Field
Prevail
Lock Me Up
Emtec,
You Think You Know?
Belo Horizonte (Album Mix)
...and I Will Find You

Tracklist (2xLP):

Response
Scarpia
You Think You Know?
Days Of The Liar
Emtec
Lock Me Up
Belo Horizonte (Album Mix)
...and I Will Find You

© 2003, Techno.cz. Autor: -roman-
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016