RECENZE

 

Recenze kompilace Playback

Kompilací českého, potažmo slovenského drum’n’bassu už tady bylo několik: Beat Case, Jungle Is Masive, Density, Remark The Silence, Base Ground One... Všechny zmíněné mají jedno více méně společné pojítko. Jejich úkolem bylo ukázat, že i v bývalém Československu drum'n'bassová pšenka kvete. Playback je v tomto směru něčím zcela novým. Label C41 Productions jej vydává s cílem prosadit zlaté české ručičky ven.

 

playbackVA: Playback
C41 Productions 2004

Nevýrazná Selecta od Touchwooda není proto coby úvodní skladba příliš šťastnou volbou. Zdá se mi, jakoby jeden z nejzkušenějších českých producentů, občas kladl příliš velký důraz na zvukovou stránku věci a zapomínal přitom, že písnička má především oslovit posluchače. Naštěstí o The Owls, druhé Touchwoodově skladbě zastoupené na Playbacku, se to tvrdit nedá.

Igraczech, který u Touchwooda svého času sbíral producentské zkušenosti, má podobný styl. Jeho Breath je navenek minimalistická, ve skutečnosti však říká mnoho. To Cashův remix Roadrunner od E-Z Rollers sice hitové ambice nepostrádá, ale stále se mu nepodařilo chytit mě za srdce.

Obecně se producenti zastoupeni na Playbacku dají rozdělit do dvou skupin: Dobří a vynikající. Opravdu dobří jsou „nováčci“ Marihai, Krysux a Matoa. Příčemž dynamickým techstepem Metro překvapil slovenský B.Complex. Je jen otázkou času, než se všichni jmenovaní vypracují na skutečné mistry.

Tak jako se to podařilo čtveřici Junkett, Rido, Reverb a Tango. Junkett je podle mého názoru budoucí hvězda českého drum’n’bassu. Jeho Heavy Metal má neskutečné hitové ambice. Rido je na tom podobně jako Junkett, což dokazuje jednak hymnická zpívánka Don’t Slow, jednak nu skool jump-upem ochucená Wizard.

Reverb má na Playbacku hned tři věci (Waveform, Dark Powers a Samurai), což nepřekvapuje, stejně jako nepřekvapuje jejich kvalita. Reverb je dlouho jedním z nejšikovnějších a jeho skladby patří k temným lahůdkám. Tango výrazně zabodoval především díky Klarise, pojmenované podle nedávno narozené dcerky. Něžná, přitom neklidná. Obrovský hit!

K dokonalosti chybí Playbacku příslovečný chloupek, většina z prezentovaných skladeb však může rovnou na vinyly. Měli byste je znát, nepotrvá dlouho a budou znít minimálně každým českým klubem. První release labelu C41 Productions nasadil vysokou laťku, uvidíme jak si povede Dvoika.troika, která vychází v květnu.

www.c41productions.com

Radim Bartík

Hodnocení: 8/10

Přečtěte si recenzi kompilace Playback na www.shadowbox.cz.
A co si o albu myslí..

DJ Overflow (Redrum/Fosny.cz)
Kompilace je výborným počinem jak ukázat lidem co "nevisí" permenantně na síti, že i v České republice jsou kvalitní producenti, kteří mají úroveň a jsou připraveni prorazit. Teď už jen mít trochu štěstí a dostat se na nějaký zahraniční label, a nebo sehnat peníze a prorazit na vlastní značce. Na kompilaci je spousta výborných tracků a některé mají velmi kvalitní zvuk. Možná jediné malé mínus bych dal za mix, možná by bylo lepší, kdyby vyšla v nenamíchané formě a možná ještě lepší, kdyby vyšla jako příloha nějakého časopisu, jen takhle by se dostala do širší distribuce a tím i do širšího povědomí. Ale jinak díky za ni!

DJ Bluelighter (Redrum)
Výborná kompilačka, na které spousta věcí přesně vystihuje můj osobní vkus. Rozhodně bych zviditelnil všechny věci od Reverba, "Wizard" od Rida, C-Phonův-Cashův rmx Roadrunner, původně od Ez Rollers. Myslím, že tato Česko-slovenská prezentace se ve světové konkurenci nemá za co stydět. Hodnocení 8/10

Koogi (Shadowbox/Rádio 1)
Bohužel nesdílím všeobecnou euforii, která provází vydání této kompilace. Pravda, je tu pár zajímavých skladeb, ale není jich zas tolik na to, aby se dalo celé album vychvalovat. Navíc ve srovnání se zahraničními cédéčky nemá Playback dobrý zvuk. U ostré a tvrdé taneční hudby, jakou nám toto album nabízí, je plný a plastický zvuk dvojnásob důležitý, možná je to dokonce to nejdůležitější! Proto se bojím, že jako celek nemá moc šancí konkurovat podobným výběrům...i když bych mu to přál.5/10

Standa Zíma (Quazi Delict/Rádio 1)
Playback chápu jako československej dnb almanach. Snad bude pokračovat, protože užší a soustavnější kontakty všech zdejších partiček jsou žádoucí. Obal vystihuje hudební obsah naprosto přesně – je to potemnělá a rychlá jízda s několika silnými momenty (Tangova Clarissa!, tradičně Twd , Rido, Reverb). Míchající Touchwood neměl lehkou práci, protože tracky se zvukem někdy dost liší. Držím palce a těším se na dvojku.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016