RECENZE

 

Rubrika: Breakdown

Každé dva týdny se můžete na stránkách techno.cz setkávat s rubrikou věnovanou breakům všech rychlostí. Paul B představil světu jubilejní Nuborn Mix 10. Co to je a proč je z toho "východně orientovaná" d'n'b scéna úplně hotová? Navíc to vypadá, že každý chce mít vlastní album...

 

This is Paul B… and the Nuborn Mix!

polbPaul B vypadá na první pohled nenápadně. Dvaadvacetiletý kluk s brýlemi věčně schovaný pod kšiltovkou. Kdo by do něj v době prvních releasů u labelu DSCI4 (rok 2002) byl řekl, že se stane tajným vůdcem početné skupiny drum’n’bassových fanoušků (nejen) ze zemí východní Evropy, které už nebaví nu school jump-up, a proto neváhají sami psát hudbu?

Patřím k těm, kteří si myslí, že nejzajímavější drum’n’bass vzniká momentálně z velké většiny na východě a mám na to důkazy. Všechny Nuborn Mixy (všech devět předchozích stáhnete na step2zero.com). První z nich namíchal Paul B v roce 2002. Studiové sety, které pak dával prostřednictvím různých inetových diskusních skupin ke stažení, už míchal předtím, ale až s Nu Born Mixy přišla určitá koncepce.

Paul B se v každém Nuborn Mixu jednak snaží představit svou novou tvorbu (pochopitelně), horké novinky stejně "slavných" přátel (Ill.Skillz, Black Sun Empire, Dieselboy, Concord Dawn, Optiv, Skynet, arQer & Realtime, Rawthang, dokonce i Pendulum) a skladby prakticky neznámých producentů. Obyčejný drum’n’bassový fanoušek tak může slyšet mnoho zajímavých věcí (Overturn, Bes, Sunchase, Fenix-z & Brain), které by jinak slyšel až s několika měsíčním zpožděním nebo je neslyšel vůbec.

Každý nový Nuborn Mix je velice exkluzivní, většinou hodně rychlý a tvrdý a téměř bez výjimky připadá všem zarytým fanouškům současného anglického mainstreamu "poněkud nudný".  Každopádně desítka je venku a najdete ji tady.

Co se stalo

amonVypadá to, že všichni chtějí mít na konci prázdnin (respektive na začátku školního roku) album nebo aspoň mixovanou kompilaci. Téměř celý dnešní Breakdown bude proto hodně o CD. Berte to jako shrnutí. High Contrast finišuje své druhé (velmi očekávané) LP High Society. Kvůli práci na albu před časem odmítl hraní na tuzemském Cosmic Tripu, takže doufám, že to bude stát za to.

Nové album s názvem The Legacy dokončil i Teebee, kterého 17. září uvidíme živě na In Da Bush v Roxy. Spřátelení Future Prophecies mají taky své album venku – první dvě části Warlords Rising už vyšly na vinylech. roni

Roni Size se vrací pod křídla slavného labelu V, u kterého kdysi debutoval (a který musíte znát už jen díky úspěchu vybrnkávačky LK). Jeho album se proto bude jmenovat Return To V a zajímavé je, že jde vlastně vyloženě o písničkový projekt. Všechny skladby mají vokál (Tali, Dynamite MC, Stamina, Rodney P…).

Mixovaná série Solid Steel má další dvě pokračování. Předposlední před časem udělal Amon Tobin, aktuální Keep It Solid Steel vol. 1 má na svědomí Mr. Scruff. Coby vyznavač předlouhých setů dostal "mini sérii v sérii", takže další pokračování bude s největší pravděpodobností míchat taky on. paulb

Amon Tobin se mi navíc v aktuálním rozhovoru pro Xmag svěřil, že mu v září (jako album) vyjde soundtrack, který složil ke hře Splinter Cell (ta se taky objeví na trhu v září). Navíc se máme nač těšit, Ninja Tune počítají s vydáním nových alb od Hexstatic, Herbaliser, Cinematic Orchestra a Coldcut.

Pokračování skvělého Nightlifu chystá Mr. President Andy C. Chybět nebude bonusový "Producer" disk. U Defunked se také rozhodli pojistit si své místo na slunci, a tak Frenciz namíchal kompilaci Soulful Behavour 2.

Hádejte, co mají v plánu Drumsound a Simon Bassline Smith. Album. Ne! Ano. Nature Of The Beast vyjde na podzim u příležitosti pátého výročí založení jejich labelu Technique Recs. Nové album chystají i Bad Company (rozhovor ve slovenštině s nimi najdete na rave.sk) a dokonce máme i český přírůstek: Igraczech dal dohromady album Nothingness Of Existence, které si můžete stáhnout úplně zadarmo.

Všechno zmíněné (a na něco jsem určitě zapomněl) vyjde v rozmezí září – listopad a k většině se ještě vrátíme. Příště budeme o něco pestřejší, drahoušku… A více si popovídáme o tom, co se děje. Teď co vylezlo…

Co vylezlo

Z díry vylezla žížala, vesele si zpívala. Čímž jsem okecal to, že venku jsou momentálně několik týdnů stará alba, o kterých se teď zmiňuju, protože jsem se o nich nezmínil dřív.dom

Dom & Roland má své třetí album. Chronology se všem moc líbí. Dillinja se rozhodl bilancovat a poslal ven My Sound (1993 – 2004), na kterém zachytil největší hity své jedenáctileté kariéry (včetně hitů vydaných pod pseudonymem Capone). stabilizer

Stabilizer debutoval u Plastic Raygun výborným albem Canine s bílým pejskem na obalu. Takový breakbeat si dám líbit, to teda jo. Jedinou  opravdovou novinkou je kompilace Jazz And Bass vol 4, kterou má na svědomí DJ SS. Vychází ovšem v září, takže info o ní vlastně patří o několik řádek výše. Ale což. Jdeme na mini recenzi.

Mini recenze: VA – Ambassadors 2 (Santorin)

santorinNěmecký label Santorin přichystal kompilaci, kterou si sice oblíbíte, ale zároveň si navyknete až polovinu skladeb skipovat. Na jedné straně tady je výborný Jericho (Ocean 11) a The Green Man (Mr. One), kteří budují hutnou mrazivou atmosféru lehce upomínající na Commercial Suicide. Dvojka Duo Infernale napsala parádní liquid funk Concrete Jungle a Simon V kromě výborného remixu skladby Icebreaker přispěl i dvěma spoluprácemi. Špatný není ani rádiově laděný Young AX, ovšem u zbytku zúčastněných (Thetaphi, Double J) zvítězil prvoplánový nápad nad zajímavou myšlenkou.


Hodnocení: 80%

Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016