RECENZE

 

Hudební recenze: Björk - Medulla

Další album islandské zpěvačky Björk je už tradičně tak trochu zvláštní a tradičně vyšlo na londýnském labelu One Little Indian. Jak se líbilo Dahovi si můžete přečíst v jeho recenzi.

 

medula

Po dlouhé, pro někoho předlouhé odmlce se na scénu opět vrací nevyzpytatelná seveřanka Björk s novým albem "Medulla". Nakonec není takové, jaké asi všichni očekávali, ale přeci je to ona - v celé své kráse!

Album bylo původně nahráváno na mnoha místech naší planety doprovázeno až nezvykle velkým množstvím dalších umělců a nástrojů. V poslední fázi však došlo k jejich značné redukci, čili pro někoho bude hned od počátku "Medulla" působit dost prázdně. Opak je však pravdou, v tom smyslu, že  Björk zde dala vyniknout  právě a především své  jedinečné hlasové dispozici, jež je prostě nepřekonatelná!

Naprosto reálně si ji můžete užít například v zasněné modle "Vökuro" která je nazpívána v rodné islandštině. Samotnou Björk zde doprovází několik dalších hlasových prvků, coby výborně kompatibilních nástrojů. Album tedy není pouze a jen sbírkou klasických romantických a melancholických balad, jak tuto kouzelnici snad už všichni znají, ale jakýmsi novým podáním její osobité a jedinečné teorie a projevu hudby.

bjorkpianoRozhodně se nebojte, že by jste albu "Medulla" neporozuměli, ale buďte připraveni na to, že se tak možná stane až po několikátém poslechu. Jistě ale nakonec pochopíte to, co vám autorka chtěla sdělit a snad i najdete to, co jste původně chtěli najít. Budete mít vlastně i radost, že je tahle deska jiná, než ostatní a že není jen řadovou záležitostí a jakýmsi taktickým marketingovým tahem. Máte v rukou jedinečný umělecký kousek, jakých není nikdy dost a budete se k němu vracet s upřímnou srdečností i po mnoha letech a možná i desítkách let.


Hodnocení: 95%

Björk - Medulla
One Little Indian
www.bjork.com
www.indian.co.uk

V České republice koupíte album Björk - Medulla na www.nula2.cz za 800 CZK.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016