RECENZE

 

DVD Recenze: Warp Vision - The Videos

Daho vám ve svém článku představí soubor vieoklipů, který nedávno vyšel pod hlavičkou labelu Warp Recordings. Jistě tušíte, že jde o kolekci snímků trochu jiného ražení než jsme zvyklí sledovat přes den na hudebních kanálech. Máte-li rádi experimenty, pak by toto DVD nemělo chybět ve vaší sbírce.

 

dvdcoverAnglický kultovní label Warp právě v těchto dnech vyrukoval s nadmíru zajímavým projektem "Warp Vision -The Videos 1989 - 2004". Jak už sám název napovídá, jedná se o jakýsi přehled nejzajímavějších  singlů v podobě videoklipů, jaké jsme kdy za existence tohoto vydavatelství mohi zaregistrovat. 

Pokud jste zhruba před deseti a více lety patřili mezi nadšence, kteří každý čtvrtek po půlnoci pozorně sledovali na MTV pořad "Partyzone", budete skladbou tohoto DVD jistě mile překvapeni, možná i ohromeni. Na své si ale přijdou i profesně mladší fanoušci idm a experimentální elektroniky jako takové. Na disku najdete dvaatřicet warpovských hitů a raritek počínaje klasikami od headlinerů Aphex Twin, LFO, Plaid, Mira Calix a konče méně obecně známými Prefuse 73, Luke Vibert, nebo Antipop Consortium.

Vyzdvihnout musím především legendární "On" od Aphex Twina a rovněž jeho drsňáckou modlu "Comme to Daddy", při jejímž sledování se řádně zapotíte. Důležitým mezníkem labelu Warp jsou i Autechre. Ti zde samozřejmě rovněž dostali prostor v podobě dvou geniálních videoklipů "Gantz Graf" a stařičké strojové drsnoty "Second Bad Vilbel"! Stěžejním momentem je  rozhodně také Squarepusher a jeho "Come on my Selector", nebo staří šavloví mágové Sabres of Paradise, tvůrci zasněné elektronické  balady "Wilmot". Tím výčet toho, co Vás dostane a potěší,  rozhodně nekončí.  

warpVětšina ze zmińovaných videoprací pochází z dílny pradávného spolupracovníka  Warpu, pana Chrise Cunninghama produkujícího videa rovněž pro  zpěvačkou Björk. Mezi další, neméně významné autory videí zmiňme jména David Slade a Jarvis Cocker.

afxVelice pozitivním zjištěním je fakt, že vedle DVD disku se v bookletu skrývá ještě bonusové audio CD naněmž naleznete mix nejrozmanitějších stylů a tracků, jak jinak než z Warp Records. Audio CD je rozděleno do jedenácti bloků v nichž uslyšíte práce od Autechre, Aphex Twin, Boards of Canada, Sweet Exorcist, Two Lone Swordsmen, Tricky Disco, Nightmares on Wax, Broadcast a další. CDčko působí velice příjemným dojmem a je rovněž jakýmsi průřezem dosavadních počinů, vydaných u Warp Records.

Na závěr této recenze ode mě nemůžete čekat nic jiného, než chválu a vřelé doporučení. Takové tituly totiž nevychází každý měsíc, ani rok a věřte, že se k tomuto průřezu historie elektroniky rádi budete vracet i po několika letech...

Hodnocení: 95%

Warp Vision - The Videos 1989 to 2004
Warp Recordings D 122
http://www.warprecords.com/?mart=WARPD122
    
V  České republice DVD Warp Vision - The Videos 1989 - 2004 prodává www.nula2.cz za cenu 850 CZK.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016