RECENZE

 

Rubrika: Breakdown

Future Prophecies mají album, mají gramce, mají ságo a míří do Roxy. Calyx, Calibre a Nu:Tone chystají album, Sole Claw debutuje u Pure Phunk Recordings, dvoika.troika má novou drum & bassovou noc, web Marine Parade konečně funguje a své mixy připravili Sketch & Code a JJ Jumbo z WKC. Mini recenze Etella Diamant a Back in My Mind, na závěr bonus Kdo má namířeno.

 

Future Prophecies: Tak jedou velcí páni

Ne, že by Richard Thomas a Tony Anthun předpovídali budoucnost, ale uznejte sami, že jméno Future Prophecies zní fakt dobře. Tahle dvojka z Norska je spjata především s Teebeeho "nenávidím jump-up" labelem Subtitles, na kterém jim brzy vyjde album Warlords Rising. V rámci propagačního turné mají Future Prophecies namířeno tento pátek do pražské Roxy.

fpWarlords Rising je takové, jako Future Prophecies samotní. Temné. V průběhu minulého roku už vyšlo jako 3xEP na vinylu, na jaře se objeví i na CD. Pokud máte rádi temný a možná trochu strašidelný drum & bass, těšte se. Tracklist je impozantní: Magnetic, Dreadlock, zastřená Miriamba s vokálem Mari Boine, ale i velmi vydařená a pozitivně vyznívající kytarová varice na Barcelonu s názvem September. Depresivních nálad se bát nemusíte, Future Prophecies rozhodně vědí, jak mají drum & bassové album správně vyvážit, aby se příjemně poslouchalo.

Ne vždycky se jim samozřejmě povede napsat "neuvěřitelnou pecku". Ale i takový na první poslech nenápadný roller může taneční plac nekompromisně rozsekat, jak dokazuje jejich Chrome právě vydaná na Outbreak. A jejich vystoupení jsou mezi drum & bassovými fandy pověstná. Future Prophecies se totiž snaží kombinovat turntablismus s živými hudebními nástroji. Vystupují s regulérní kapelou (protože dotáhnou k nám tolik lidí z Norska není zrovna levný špás, hned tak ji neuvidíte), ale i ve dvou. "Naše Hybrid Session je hlavně DJ set doplněný o živé hraní na saxofon, flétnu a tak," vysvětluje Tony v rozhovoru pro DNB Nation.

Teď Future Prophecies plánují rozjet label s názvem Berzerk. "Bude party / dancefloor orientovaný. Takže opravdu potřebujeme, aby nám všichni dobří producenti poslali své tracky! Taky plánujeme založit label více orientovaný na leftfield, pro naše zastřenější věci. Ale to je budoucnost." S Future Prophecies se můžete vidět v pátek na In Da Bush.


Co dál

Calyx, který se mimochodem podle mého názoru v poslední době hezky předvedl na Metalheadz, dokončil album. No Turning Back by se mělo v ulicích objevit tento měsíc a je výjimečné opravdu dlouhým seznamem hostů: Gridlok, Ill.Skillz (D.kay & Rawfull), Hive, Dom & Roland, Teebee. Vydává label Moving Shadow, který ke všemu letos oslaví už 15 let (!) existence. Respekta! nutone

Album pro tento rok připravuje i Calibre na Signature a Nu:Tone na Hospital.

Na webu ostravské partičky WKC najdete první ze série drum & bassových mixů ke stažení. Jmenuje se Hell and Harmony a na svědomí ho má JJ Jumbo.

Pure Phunk Recordings posílají ven šestý release Boombox / Smartbomb, který připravil Sole Claw. Brent z Aquasky vs. Masterblaster o téhle breakové záležitosti říká: "Smartbomb is my preferred cut. Nice shuffley groove. One for the steppaz!" Sole Claw tímhle releasem debutuje jako sólo producent.

Sketch & Code namíchali mix pro DNBforum.com.

freelandWeb jednoho z nejpopulárnějších breakových labelů konečně zase jede! Marine Parade na svých stránkách nabízí přehršel vychytávek (mp3, video, animace, vyzváněcí tóny, přehled akcí). Stojí to za návštěvu i v případě, že ne všechno možná funguje tak jak má.

Dvoika.troika pokračuje v hýčkání svých inetových stránek  a opět mírně pozměnila design, resp. skin. Ke stažení hromada českých drum & bassových pecek! Dvoika.troika navíc představuje novou drum & bassovou noc. K zavedeným Slim Slam Drum a Futurebreakz se přidává Venom. Rolla!


Co vylezlo

y4kPhil K namíchal pokračování série Y4K na labelu Distinctive Breaks. Dárek především pro australskou scénu (Phil K je Australan).

Objevila se nová série. Club Lounge vol. 1 připravil label MLE (Modern Lounge Electronics).

Rebel Futurism vol. 2 vylezlo u Crosstown Rebels.


Mini recenze

etellaEtella Diamant: Etella Diamant
Deadred Records*

Etella Diamant se šesti skladbovým EP oficiálně představují vašim přehrávačům. Naprosto perfektní směs downtempa, ambientu a dokonce i jazzem ovlivněného atmosférického drum & bassu je vhodná nejen pro dlouhé zimní večery. Naopak, Etella Diamant se sluší poslouchat v každé volné i zaneprázdněné chvíli. Jedná se totiž o vzácný kousek z řady těch, jejichž jedinou chybou je to, že skončí. Všechny skladby doprovází příjemný ženský vokál, který doslova pohladí na duši i na uších. Zasnění, příjemně zastření a především hudebně něžní jsou tajemní Etella Diamant. Nemám slov, miluju to!!! Další bod pro skvělé Deadred Records*!!!

Hodnocení: 100%


backinmymindVA: Back in My Mind
Drumandbass.cz

Limitovaná série (pouze 100 kusů) kompilace českých (a jednoho slovenského) drum & bassových producentů zaujme ještě, než ji pustíte. Za prvé je věnována zesnulému Overflowovi, za druhé se nikde nedočtete, kdo ji míchal. Důvod je prostý, jedná se totiž o nemixovanou kompilaci. V dnešní době je to zvláštní, o to detailněji si ovšem můžete vychutnat jednotlivé pecky. Zajímalo by mě, jestli to kluci z  Drumandbass.cz zamýšleli tak, že kdo z DJs si ji koupí, může automaticky zařadit tracky do svého setu. Denius spojil síly s MC Vaantem, Hellium s Ridem, přidali se i Reverb, Marihai nebo Igraczech. Téměř všechny skladby jsou patřičně temné a drsné, nejpodařeněji zní Ridova Human Being a právě Denius s MC Vaantem – Make the Feathers. Zato u Burn My Skin od B-Complexe je velká škoda, že se na album dostala v tak špatné zvukové kvalitě. Každopádně exkluzivní kousek do sbírky!

Hodnocení: 80%

připravil Radim Bartík


Kdo má namířeno

18. 2.

IN DA BUSH
Future Prophecies (…) @ Roxy, Praha

SCRATCH FEST
DJ Vadim presents One Self (…) @ Fléda, Brno

VENOM
Shuffle, Pappa Gee (…) @ Stoun, Frýdek – Místek

19. 2.

BASHMENT IN THE JUNGLE
Shuffle, Pappa Gee (…) @ Musicland, Zlín

25. 2.

LA BREAKZ
Aquasky vs. Masterblaster (…) @ Fabric, Ostrava

BREAK4BEATS
Aphrodite (…) @ Fléda, Brno

KOSHEEN PA / DJ SET
Kosheen: Substance, Decoder, Sian Evans (…) @ Roxy, Praha

AKUME DRUM AND BASS NIGHT
Touchwood aka Stonedhigh, X.morph feat. MC Lobotomia (…) @ Matrix, Praha

4. 3.

DRUMSTATION
Total Science (…) @ Matrix, Praha

11. 3.

BLAZIN‘
Twisted Individual, Social Security, Cash, MC Skibadee (…) @ Fléda, Brno

12. 3.

IN DA BUSH
Andy C (…) @ Roxy, Praha

19. 3.

BREAKSOME
Stanton Warriors (…) @ Roxy, Praha

25. 3.

SLIM SLAM DRUM
Total Science (…) @ Fabric, Ostrava

22. 4.

RAM RECORDS NIGHT
Moving Fusion, Subfocus, Eddy Woo, Haze @ KD VP, Frýdek – Místek

23. 4.

RAM RECORDS NIGHT
Moving Fusion, Subfocus, Eddy Woo, Haze @ S-Club, Olomouc

CYBERMESSAROSH
Mufller aka Konsta (…) @ Mrkev, Opava

13. 5.

RED BOX
Technical Itch, Dylan, Robyn Chaos @ Olomouc

FUTUREBREAKZ VS. VENOM
Nightbreed, Unix (…) @  TBC

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016