ROZHOVOR

 

Fernanda Martins: "O Apokalypse mi pořád každý povídá!"

...tvrdí DJka, která se nedávno přestěhovala z Brazílie do Barcelony za svým přítelem DJem Lukasem. Láska však nebyla jediným důvodem, proč se Fernanda rozhodla opustit Jižní Ameriku. Je to totiž pilná studentka, která mimo jiné podporuje mladé a talentované DJky a producentky, zajímá se o ekologii a lidská práva, a když má dost zběsilého hardtechno tempa, poslechne si klasiku...

 
Ahoj Fernando! Jak sis užila letošní festivalové léto? Díval jsem se, že jsi měla opravdu nabitý kalendář...

Ahoj všem! Ze všeho nejdříve bych ráda poděkovala za možnost poskytnutí rozhovoru. A teď k otázce – léto já doslova miluji! A toto léto bylo obzvlášť skvělé! Měla jsem možnost zahrát si na festivalech po celé Evropě, jako Defcon. 1 Festival (Nizozemsko), ve Španělsku na Aquasella, kde jsem hrála s Lukasem ze 4 gramců a taky na Patones Techno Festivalu. Dále na City Parade (Belgie), Hard Park Festival (Itálie) a Awakenings (Nizozemsko) – na posledních dvou jsme hrály s Candy Cox jako projekt Pink Noise. Takže, jak si dokážete představit, letní festivaly byly super – poznala jsem spoustu nových lidí, viděla se s mnoha přáteli a producenty a užila jsem si skvělá hraní.



Koukám, že jsi z tohoto léta opravdu nadšená, takže mi to nedá, abych se nezeptal na obligátní otázku – preferuješ festivaly nebo kluby?

Záleží na akci... V klubech mám radši tu "face to face" atmosféru, ze které okamžitě vycítím energii lidí. Naopak open-airy bývají mnohem rozmanitější a to jak ve složení publika, tak např. v celkové vizualizaci a dekoraci stage. Asi mám radši vetší akce, kde vidím odezvu od pořádné masy lidí!

Mnoho brazilských DJů se, stejně jako ty, přestěhovalo do Evropy. Jaká je Brazílie z pohledu DJe?

Máš pravdu, hodně lidí, nejen DJů, se stěhuje z Brazílie do Evropy. Třeba já jsem se přestěhovala do Barcelony, abych zde mohla studovat a začít budovat kariéru. Právě jsem dokončila obor Hudební manažerství a budu pokračovat ve studiu na oboru Audio inženýrství. Samozřejmě je taky v Evropě pro DJe mnohem víc příležitostí, protože elektronická hudba je tu mnohem rozvinutější. Brazilská hudební kultura je oproti evropské velmi odlišná... Hardtechnu ani klasickému technu se u nás zrovna moc nedaří, ale je to především proto, že se v klubech ani na festivalech moc nehrají. Každopádně věřím, že zlatá éra techna do Brazílie teprve přijde.

A jak ty osobně vnímáš rozdíly mezi Jižní Amerikou a Evropou? Je tu něco, na co si opravdu nemůžeš zvyknout?

Nene! Já jsem schopná přizpůsobit se kdekoli a čemukoli! Samozřejmě je tu mnoho kulturních, ekonomických a sociálních rozdílů, ale všechny se mi svým způsobem líbí. Mám ráda změnu a troufám si říct, že vzdálenost od domova, noví lidé a neustálé poznávání nových míst mi jen prospívá. Nejtěžší pro mě asi bylo zvyknout si na evropské jídlo, ale i na to už jsem se adaptovala.



Často tě můžeme vidět ve společných setech, ať už s tvým přítelem Lukasem, tak s Candy Cox. V čem ti tito DJs sednou a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Tak rozdíl je mezi nimi obrovský - od výběru skladeb, až po celkovou stavbu setu. Samozřejmě i technika mixu je v obou případech specifická, ale baví mě oba způsoby. S Lukasem hrajeme ze 4 gramců od roku 2007 a vždycky se na naše společná vystoupení moc těším – skutečně je miluji! S Candy jsme rozjeli minulý rok projekt Pink Noise a musím přiznat, že každé naše hraní mě baví víc a víc!

Lukas i Candy už za sebou mají hraní na Apokalypse...

...a oba mi o Apokalypse dodnes vykládají! O publiku a atmosféře mluví jen v tom nejlepším slova smyslu. Už se nemůžu dočkat, až to zažiji na vlastní kůži!

Nedávno jsi založila nový label "Pink About It". Co od něho můžeme očekávat?

Pink About It jsme založily začátkem tohoto roku s Candy Cox a momentálně na něm vyšly dva releasy. První, s názvem Look and Listen EP, jsme daly dohromady já a Candy a najdete na něm i remixy od Lexise, Mechanical Brothers a Alexe TB. Impossible Désir EP je název toho druhého a najdete na něm tracky od Daniely Haverbeck, Mia a Fatima Hajji a remix od DJ Gab z Motormorfoses. Nyní pracujeme na třetím EP a nejspíš na něm uslyšíte track i od jedné české DJane! Musím také zmínit, že naše releasy si můžete stáhnout na novém webu www.somixx.com.

Když tak koukám na tvé poslední projekty jako jsou Pink Noise, Pink About It! nebo Domina DJanes, napadá mě otázka, zda li tak trochu nebojuješ za práva žen ve světě DJingu...?

Nene, neboj, nevyznávám žádnou feministickou filozofii. Věřím, že v hudbě není prostor pro sexismus nebo jakékoli jiné zábrany. Hudba přeci nemá limity! V projektu Pink About It! Records sice je hlavní myšlenkou dát větší prostor a podat pomocnou ruku talentovaným DJkám / producentkám, ale žádný feministický podtext v tom není.



V tvé biografii se píše, že jsi byla a pořád jsi velkou fanynkou rocku a popu 80. a 90. let. Které zpěváky, zpěvačky a kapely poslouchala Fernanda Martins jako dítě?

Wow! To by byl dlouhý seznam, ale když vyberu moje opravdu nejoblíbenější, tak jsou to:
A-HA, Michael Jackson, Men at Work, Depeche Mode, Madonna, Metallica, Nirvana, Foo Fighters, U2, The Police, George Michael, Dire Straits, AC/DC, Queen, Tina Tuner, David Bowie, Rolling Stones, Pet Shop Boys, Pink Floyd, New Order, The Clash, UB 40, Beastie Boys, Sepultura, Silverchair, The Pixies, Ace Of Base a další...

V začátcích jsi hrávala "pomalejší" techno (groovy, acid). Co tě přivedlo k hardtechnu?

Když jsem začala před 5 lety hrát, nechávala jsem se inspirovat mnoha DJi, ale ve městě, kde jsem bydlela, snad nikdy nehrál žádný hardtechno DJ, takže jsem byla ovlivněna především klasickým technem. Když jsem pak začala cestovat a poprvé jsem uslyšela hardtechno, myslela jsem si, že je to pro mě až moc rychlý a brutální. Ale postupem času jsem rychlejšímu tempu začínala přicházet na chuť, zjišťovala jsem si o něm více informací, nakupovala jsem HT desky a nakonec jsem poznala Lukase, díky kterému hraji hardtechno dodnes. O klasické techno se ale zajímám pořád a kolikrát s ním začínám své sety. Jsem ale velmi mladá DJka a do podvědomí lidí jsem se zapsala především jako hardtechno DJka.

Určitě ale musíš mít občas hardtechna po krk... Co posloucháš v takových chvílích?

Je pravda, že doma poslouchám hardtechno jen ve svém "pracovním čase", tzn. když nahrávám nějaký promo set, skládám hudbu nebo nakupuji nové desky. Když ale potřebuji v soukromí vypnout, pustím si rock, pomalé techno, pop nebo i klasickou hudbu. V podstatě ať kamkoli jdu nebo jedu, poslouchám u toho rádio.

Když jsme u toho soukromí, bylo by určitě fajn, kdybys prozradila i něco o sobě...

Když nepracuji, ráda se chodím bavit a popíjet se svými kamarády, koukám na seriály a filmy, ráda chodím na procházky se svým malým pejskem a občas zajdu i do posilovny. Jsem taky blázen do googlování! Hodně svého času trávím hledáním nového oblečení, ale také firem, které netestují své výrobky na zvířatech a neničí naší planetu. Takové společnosti se snažím podporovat. Mým snem je žít šťastný a zdravý život s lidmi, které miluji, pracovat na věcech, kterým věřím. Chtěla bych žít ve férovějším světě, kde je míň válek a egoismu a kde se lidé mají radši! Možná to zní jako utopie, ale snažím se svou trochou píle přispět k tomu, aby náš svět byl jednou lepší.

Závěrečný vzkaz od Fernandy snad ani není třeba překládat:

I want to send many kisses to all Czech party people and say that I can’t wait to enjoy Apokalypsa festival with all of you!!!


Rozhovor připravil a přeložil:
Nois



Aktuální set Fernanda Martins: zde



Odkazy na Fernanda Martins:
www.djfernandamartins.com
www.myspace.com/djfernandam
www.facebook.com/djfernandamartinsfanspage
www.youtube.com/djfernandamartins
www.twitter.com/djfermartins
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016