ROZHOVOR

 

DJ Murphy: "Teď se cítím, jak kdybych hrál z 10ti gramofonů!"

Murphyho DJský skill právem obdivují přední světoví DJs, proto jsme v rozhovoru probrali, kolik úsilí ho taková pocta stála, kdy naposledy byl před hraním nervózní, i projekt Deckmonsters, se kterým se představil na Apokalypse před třemi lety. Řeč přišla také na jeho aktuální DJ setup, hip-hopovou vášeň i averzi vůči CD playerům...

 
Ahoj Murphy, jak sis užil léto?

Zdravím, léto jsem si užil stejně dobře jako každý rok, a to především na evropských festivalech.



Takže máš rád pravou festivalovou atmosféru se vším všudy?

Jasně, vždycky se snažím na místo dojet dřív, pokecat s přáteli, dát si pivo, kouknout na pěkný holky...

Na Apokalypse jsme tě měli možnost slyšet před třemi lety. Posunul se od té doby nějak tvůj sound?

Pořád se držím techna... Techna roku 2010!

Tenkrát jsi na Apokalypse hrál v projektu Deckmonsters s Christianem Fischerem. Mnohem víc tě teď ale člověk může vidět jako sólo DJe. Je projekt Deckmonsters mrtvý?

Je to tak, s Christianem jsme se rozhodli ukončit tento projekt, jednak proto, že jsme oba změnili manažery a taky proto, že naše hudební cítění se začalo rozcházet. Stále jsme ale dobří přátelé!



Tvé DJské schopnosti jsou špičkové a když tě poprvé slyšeli Chris Liebing a Ben Long, (pozn. polovina Space DJs) tak se z tebe doslova posadili na p*del. Trénuješ své umění pořád i doma?

Když jsem v 90. letech začínal hrát, tak jsem stál za gramci i 8 hodin denně, trénoval jsem nové techniky a snažil jsem se co nejvíc vybrousit svůj styl. Nyní už doma skoro nehraji, ale pořád mě napadají nové postupy a frajeřinky. Často je zkouším přímo na akci bez předchozího tréninku.

Díval jsem se, že hraješ ze Serata a používáš jen 2 desky… Není ti to někdy málo, když už i Serato umožňuje hraní ze tří gramců?

Momentálně ne, právě jsem si totiž pořídil pár kontrolerů, s kterými dělám různé efekty a ovládám jimi i Ableton Live. Takže aktuálně se opravdu nenudím, protože se snažím hrát ze 2 desek, 3 kontrolerů a 2 různých softwarů... Teďka se cítím, jak kdybych hrál z 10ti gramců, hehe.



A co éra CD DJingu, nepřišel jsi tomu na chuť?

Ale jo, předtím než jsem začal používat Serato, jsem míchal i z CD, ale pro můj způsob hraní to prostě není ono... CD playery mi umožňovaly dělat pouze 20% toho, co jsem zvyklý předvádět s vinyly nebo s time code deskami.

Kdy naposledy jsi byl před hraním nervózní?

Řekl bych, že to bylo v roce 2006, když jsem hrál na Love Parade v Berlíně. Víš jak, bývalo tam vždycky kolem miliónu lidí a já hrál na hlavní stage... Takže to bylo fakt něco, stoupnout si před takovou masu!

Kterého DJe na Apokalypse si nenecháš ujít?

Určitě Jeffa Millse! Vždycky je to zážitek, vidět ho naživo.

Vždycky jsi byl aktivnější jako DJ než jako producent, přesto mi to nedá a musím se zeptat, zda li děláš na nějakém novém tracku?

Je to tak, vždycky jsem se zaměřoval víc na DJing. Dělám teď ale na novém materiálu, nejspíš ho však nevydám pod vlastním jménem. Jsem zvědavý, jak na ty tracky budou reagovat lidi. Jinak se dvěma klukama z Brazílie mám rozjeté dva paralelní projekty a pracuji taky na jednom remixu se španělským Daisychainem.



Vnímáš nějáké rozdíly mezi evropskými a brazilskými DJi?

Dřív ty rozdíly byly celkem znát, ale dnes už je hudba a samotný DJing tak rozmanitý, že ty rozdíly už se ani nedají škatulkovat... Mnoho také udělaly nové technologie v DJingu, díky kterým se může stát DJem i ten, kdo by na to dříve vůbec neměl.

Co Murphyho osobní život?

Během týdne se snažím chodit do posilovny a taky dělám Muay Thai box. Hodně času taky trávím tuningem svého auta – chci v něm mít co nejvíc koní a co nejlepší ozvučení. Taky se snažím být co nejvíc se svou přítelkyní a kamarády, které zvu často k sobě domů, kde popíjíme a ládujeme se pizzou.

A co si rád poslechneš doma za hudbu?

Dost poslouchám hudbu ze 70. a 80. let a taky jazz. Elektronickou hudbu poslouchám jen občas...



Občas si střihneš i ryze hip-hopový set… Jak se díváš na aktuální hip-hopovou scénu a jaké tracky rád hraješ?

Preferuju především brazilskou undergroundovou scénu a hip-hop hraju tak jednou až dvakrát ročně. Co se týká aktuálního hip-hopu, který je slyšet všude kolem, tak ten fakt nemám rád... Je pro mě příliš komerční.

Jaké jsou tvé pocity, když slyšíš track The Bells od Jeffa Millse?

Vzpomenu si na staré dobré časy!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016