ROZHOVOR

 

Consequence: "Zkouším zhudebnit vlastní sny..."

Zasněné plochy, neotřelá stavba skladeb, rytmická rozmanitost a hlavně osobitost. Tak by se zjednodušeně dalo popsat druhé studiové album Cameron McLarena aka Consequence. Desku Test Dream nám stěžejní postava dBridgeova vydavatelství Exit představí v živém vystoupení již v pátek 23. března na večírku Volnej Průběh Crossem 03. Co od jeho "živáku" čekat, kde čerpá hudební inspiraci a jak se vyrovnává se životem v Londýně, kam se loni přestěhoval z Nového Zélandu? Na to Cam odpověděl v následujících řádcích...

 
V Evropě už žiješ skoro rok, jak se ti daří v Londýně?

Čas letí. V Londýně si to hodně užívám, i když živobytí tady není jednoduché. Na druhou stranu to má docela zajímavý vliv na moji hudbu.

Co z Nového Zélandu ti chybí nejvíc? A naopak, čím tě Anglie pozitivně překvapila?

Nejvíc mi chybí ta nádherná krajina a taky vynikající jídlo. Když jsem tam žil, ani jsem to nedoceňoval. Ale prostředí v Londýně je taky zajímavé, cítím se tu být součástí velkého obrazu, jehož celek zcela nechápu.

Consequence

Loni jsi vydal alba Cancel Standard a Test Dream a přijde mi, že na obou se vzdaluješ drumandbassu. Je to tvůj nový směr?

Já nevím, jaký je můj směr. Za mojí hudbou nestojí žádné úmysly, zní tak, jak mi to zrovna přijde nejlepší. Zrovna teď nicméně hodně měním technickou stránku své tvorby, která ji nasměruje jinak a dovolí mi experimentovat ještě hlouběji.

Jak obě alba vznikala?

Cancel Standard představuje určitý snímek Joeova (Joe Seven je hudební partner Consequence, s nímž tvoří jako They Live, pozn. red.) a mého života. Prostě jsme postavili nové studio a použili ho jako hudební nástroj. Za Test Dream stojí určitá ideologie. Zajímalo mě, jestli lze zhudebnit vlastní sny. Na desce jsem pracoval vždy časně ráno, abych si pamatoval, co se mi v noci honilo hlavou.

Consequence
Čerpáš ze snů ve své tvorbě často?

Moje sny byly vždy hodně konkrétní, často mám pocit, že sním dlouho po tom, co jsem vstal. Tváře, místa a rozhovory si pamatuju celé dny.

Jestli se nepletu, věnuješ se i malbě. Vnímáš ji jen jako doplněk hudby, nebo je to vážnější? Tvé obrazy budou asi abstraktního ražení, že?

Mé malby vznikají stejně jako skladby: experimentuji s technikou i strukturou. Rád maluji portéty, přestože v nich asi nikdo nevidí žádné tváře.

Jaké máš letos hudební plány?

S Joem pracujeme na úplně novém projektu, ve studiu jsem spolupracoval také s dBridgem, Jon Convexem a Jubeiem.

Consequence

Joe Seven se za tebou přestěhoval do Londýna...

Přesně tak. Už pracujeme na nové desce, bude hotova za pár měsíců...

Jaká nová hudební jména bys doporučil sledovat?

Disappear Here, Fis, Cam Chorder a Running Silent.

Zajímavý film, seriál?

Teď jsem viděl Take Shelter a dost se mi to líbilo.

Minule ses v rozhovoru kál, že se musíš vrátit k četbě. Tak co ti od té doby přistálo na polici?

Nedávno jsem dostal biografii Depeche Mode, co nevidět se do ní zakousnu. Jinak čtu knihu o analogových syntezátorech, ta je hodně zajímavá.

Consequence

Jedna povinná: producent, album a skladba roku?

Upřímně netuším... Loni jsem poslouchal hodně starších věcí. A skladba? Co takhle Marka? :) (singl Skepticala a Dub Phizixe na dBridgeově labelu Exit, který bodoval v oficiálních UK hitparádách a rozdělil D´n´B veřejnost na dva nesmiřitelné tábory: jedni ho milují, druzí nemohou vystát, pozn. red.)

Co lze právě teď nalézt v tvém iPodu?

Aphex Twina a jeho Come To Daddy EP.

Consequence

Jako DJe už tě v Česku známe, ale co se dá čekat od tvého živého vystoupení?

Čistý experiment. Kompletně nové verze albových skladeb plus nové i starší kousky. Doufám, že si to lidé v Crossu užijí.

Jak vlastně vzpomínáš na návštěvu Prahy? Už je to téměř rok... Máš pořád tu pivní sklenici? (Cam byl unešen našimi “ušatými” půllitry a jeden si vyžádal, pozn. aut.)

Z té sklenice piju pořád, zbožňuju ji. Praha mi hned od první chvíle přišla krásná. Hodně mě zasáhl pohled na ten nasvícený hrad na kopci, jen si nevzpomínám, jak se jmenuje, ale vy určitě víte...

Nějaký závažný vzkaz na konec?

Všechny zdravím a těším se na vás.

Ptal se Ondřej Golis v březnu 2012.

foto: archiv

Consequence se už podruhé představí v Praze, tentokrát však v live vystoupení a to už tento pátek 23. března v klubu Cross v rámci párty Volnej Průběh Crossem 03.

Poslechněte si exkluzivní set, který u příležitosti této akce umíchal druhý zahraniční host - Sam KDC.

Sam KDC: VPX 03 MIX by Volnej Průběh
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016