ROZHOVOR

 

Camo & Krooked: "Kéž byste viděli naše obličeje, když nás opět pozvali do Roxy!"

Rakouští D´n´B jezdci Camo & Krooked jsou jasným příkladem, že pokud jde o talent, věk nehraje žádnou roli. Nadšení z nich nejsou pouze zástupy tisícovek fanoušků, ale i DJs se zvučnými jmény jako John B, Grooverider nebo High Contrast. Grooveriderův výrok, že jsou jedni z nejlepších D´n´B producentů vůbec, mluví asi za vše. Od roku 2002 jsou v jednom kole a na mejdanech doslova na roztrhání, zvlášť poté, co jim vyšlo album "Cross The Lines". Není se čemu divit, vždyť jsou tak dobří! Už brzy přijedou do Prahy potvrdit svůj talent a pokud se chcete alespoň trochu nažhavit na jejich květnové vystoupení na akci Shadowbox@Roxy, čtěte dále...

 

Jak se daří, kluci? Doufám, že jste minulý víkend prožili na nějaké párty...

Vlastně ano, minulý víkend jsme roztancovali dokonce tři párty a večer letíme do Itálie pokusit se o totéž. Celkově jsou poslední dva měsíce šíleně nacpané, vešlo se do nich zhruba třicet mejdanů! Docela se už těšíme na nějakou tu produktivnější práci ve studiu.

Zdá se, že jako producenti, DJové, zkrátka umělci, máte vážně hodně nabitý kalendář. Jak vypadá takový běžný den pracovně zaneprázdněného DJe?

Od pondělka do čtvrtka sedíme celý den, od okamžiku, kdy vstaneme, před obrazovkou počítače a buď řešíme pracovní e-maily, nebo pracujeme na dalších peckách. Zhruba tak nějak vypadá celý náš den, samozřejmě pokud to počasí dovolí, chytáme bronz na sluníčku a snažíme se aktivně věnovat nějakému sportu. No a od pátku do neděle jsme většinou někde na cestách a šíříme po světě dobrou muziku!

Camo & Krooked

O vaší dvojce slýchávám především v pozitivním slova smyslu. Třeba promotéři festivalu Let It Roll, zvlášť Bifidus Aktif, vás prý doslova zbožňuje za vaši skromnost a neuvěřitelně skvělou komunikaci. Byli jste ale naopak někdy vy fakt nespokojeni s organizací?

Vždycky se snažíme co nejlépe vycházet s promotéry, protože je to dost podstatný článek, který dovede celou myšlenku akce do samého konce a zároveň nás podpoří a dá nám možnost setkat se s fanoušky. Ale tak občas se stane, že někdy se nám něco nezdá a naši náladu dokáže ovlivnit i to strašně dlouhé cestování. Všechno se ale dá napravit s trochou úsměvu a špetkou humoru.

Jen tak mimochodem, co si myslíte o českých party people?

Jen to nejlepší! Česko nás totiž vždycky vítá s otevřenou náručí a vždycky s perfektní náladou, obzvlášť rádi vzpomínáme na lidi z festivalu Let It Roll. Kéž byste viděli naše obličeje, když nás opět pozvali do našeho oblíbeného klubu Roxy! :)

Jak důležité jsou pro vás pasáže dubstepu ve vašich setech? Dokázali byste bez nich hrát?

Za celý set zahrajeme zhruba tak dvě nebo maximálně tři dubstepové skladby, takže tak hrozný to snad není, zvlášť když ta hudba potřebuje nějaké oživení a změnu tempa. Drum and bass bude pro nás vždycky prioritou, ale občas nás to táhne i jiným směrem, tak proč nezkusit i něco jiného, že?

Camo & Krooked

Markusi, pamatuju si tě ještě za pradávných "MySpace dob", dokud to všechno nezdevastoval facebook. Vedli jsme tam docela vtipné diskuze a ty jsi tehdy studoval a věnoval se skateboardingu... Děláš z toho ještě něco?

Ha ha, zlaté MySpace časy! :) Od té doby, co jsem se začal věnovat hudbě 24 hodin denně, vůbec nemám čas na studium a upřímně se teď cítím mnohem lépe, než když jsem seděl v lavici a počítal čísla. Se skateboardingem už to taky není tak žhavý, hlavně poté, co jsem si zlomil ruku a dával si dlouho přestávku. Teď už se jenom vozím na skateboardu a triky nechávám na ostatních.

Vaše skladby a vlastně celá vaše kariéra se slušne rozjela... Zasáhlo vás to nějak?

O tom není pochyb, že nám to úplně změnilo život - v průběhu dvou let si teď každý víkend lítáme napříč Evropou a celým světem. Pochopitelně, že si to užíváme, jak nejvíc se to užívat dá a i to, jak se zlepšujeme víc a víc v naší tvorbě, je pro nás stále tolik fascinující...

Pracujete vždycky společně, nebo je to někdy i systémem "sám za sebe"?

Známe se už dost dlouho na to, abychom odhadli, komu co jde, takže většinou si rozdělíme práci a ve výsledku o tom diskutujeme. Nikdy se nepohneme dál bez toho, abychom oba dva nebyli na 100% spokojení.

Camo & Krooked

Název vašeho alba zní "Cross The Line" a váš další projekt funguje pod názvem "Between The Lines". Je něco zajímavého na těch linkách, nebo se k tomu váže nějaká historka? Předpokládám, že další by mohlo být něco jako "On The Line"...

Vzhledem k tomu, že jsme na naší desce často překročili hranice drum and bassu a šli hlouběji i do dalších žánrů, rozhodli jsme se to pojmenovat jako "Cross The Line" a další album, vlastně náš projekt pod názvem "Between The Lines", na to album navazuje, protože se jedná o remixy...

Zajímalo by mě, jaký je to asi pocit, když podepisujete spolupráci s tak obrovským labelem, jakým je Hospital Records. Zní to jako splněný sen úplně každého D´n´B producenta...

V té době jsme měli plno nabídek, které byly víc než lákavé a ve finále jsme se přeci jen rozhodli pro Hospital, přesně z toho samého důvodu – jsou prostě nejlepší! Jejich obrovskou podporu, kterou nám už od úplného začátku poskytovali, snad nejde ani slovy popsat...

Camo & Krooked

A kdo z Hospital Records je vám svou tvorbou nejvíc blízký?

Netsky a jeho poslední album nás hodně baví, taky High Contrast a jeho starší klasiky jsou pro nás srdcovkami. Ale vlastně každý z těch producentů je něčím dobrý a má svůj charakteristický rukopis...

Zásadní otázka – české nebo rakouské pivo?

Budweiser. A to klidně od rána do večera! :)

Fanoušci se na vás těší a určitě by je zajímalo, co od vás můžou očekávat...

V našem setu hodláme představit hodně nových verzí našich skladeb spolu s dalšími novinkami a ke všemu si pro vás chystáme show na tři gramce. A samozřejmě vám už teď můžeme garantovat pekelně žhavou noc!

Přeju vám, ať je to skutečně peklo se vším všudy a těším se na nějaké žhavé novinky i v budoucnu!

Díky a my už se teď hrozně moc těšíme do Prahy!

Ptala se mamba v dubnu 2012.

foto: archiv

Rakouská dvojka Camo & Krooked se opět představí v České republice a to v pátek 4. května v rámci dalšího dílu noci Shadowbox@Roxy v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016