ROZHOVOR

 

M.A.N.D.Y.: "Deep house i techno - to jsme přesně my!"

Oslavy desátých narozenin labelu Get Physical jsou v plném proudu a klub Roxy má to štěstí, že na párty House Elements v rámci oslav vystoupí jeden ze zakladatelů jmenovaného labelu, projekt M.A.N.D.Y. 8.12. přijede do Roxy toto duo reprezentovat jeho polovina Patrick Bodmer, kterého jsme exkluzivně pro techno.cz vyzpovídali. Řeč byla o zrození projektu M.A.N.D.Y. jako takového, jejich vztahu s Booka Shade a labelu Get Physical, jejich úspěšném roce 2005, samozřejmě o jejich hudební produkci, ale také o tenise, audiovizuálních show, jak se jim hraje se Sashou či skutečném významu slova M.A.N.D.Y. V rozhovoru naleznete několik videí a zajímavých odkazů, tak hurá do toho a příjemné čtení!

 

Patricku, na úvod bych ti rád poděkoval za svolení k rozhovoru, na který jsi si našel čas i přesto, že jsi poslední dobou velmi vytížený. Pojďme tedy na to. S Philippem, druhou polovinou M.A.N.D.Y., se znáte již od dětství. Jak jsem se někde dočetl, potkali jste se na tenisovém turnaji. :) Věnovali jste se hudbě každý sám, než jste se potkali, a nebo jste začali až společně?

Ano, potkali jsme se poprvé na tenisovém turnaji, když nám bylo patnáct. Elektronické hudbě jsme se individuálně věnovali už předtím, každý ale pouze okrajově. Krátce po našem setkání jsme začali společně doma hrát funky a hip-hop. První skladby jsme začali dělat až po setkání s Walterem z Booka Shade. Pořídili jsme si Juno 106, software Logic a sampler Akai, a začali jsme produkovat velmi jednoduchou muziku z našeho vlastního studia. Od začátku bylo vše, co jsme udělali, o nás dvou...

Mnoho vašich počinů jste vydali společně s Booka Shade, včetně nesmrtelného EP "Body Language". Jak jste se vlastně setkali s Booka Shade a jak s nimi aktuálně spolupracujete?

Arno a Walter jsou naši velmi dobří přátelé z dětství. Dříve, konkrétně téměř deset let, jsme dělali spoustu muziky dohromady. Dnes na to však není moc času, protože všichni hodně cestujeme nebo žijeme na druhém konci zeměkoule. Jednou za čas se ale narychlo potkáme, abychom zas něco udělali - má nejoblíbenější společná skladba s Booka Shade je přitom ta poslední - "Home".



Váš track Body Language byl v roce 2005 vyhlášen na Ibize "Skladbou sezony" a ve stejném roce byla značka Get Physical označena jako "Label roku" u DJ Magu. To vypadá na velmi úspěšný rok! :) Změnilo se pro vás tehdy něco?

Nebyl to zase tak rychlý růst, jak se může zdát. Ale určitě tam byla vzrůstající tendence - začal jsem mít velmi zaplněný diář, a můj život v letadlech tehdy odstartoval...

Loni vám vyšel již desátý díl mixované kompilace Body Language, což je od toho prvního z roku 2005 opravdu úctyhodné číslo. Co plánujete dále?

Doufám, že jednoho dne vydáme 100. díl!

M.A.N.D.Y.

V souvislosti s výše jmenovaným titulem jste měli turné, kde jste používali revoluční technologii infračerveného mapování na projekci, která snímala a promítala pohyby vašich těl v návaznosti na hudbu, kterou jste právě hráli. Plánujete něco podobného do budoucna? Například něco takového jako projekt V-Motion, což je opravdu dech beroucí? :)

V té době jsme vynalezli mapování pro naše účely on-stage a všechno bylo ve vývoji. Idea byla úžasná, výsledek uspokojující, ale čas a peníze, které jsme do projektu investovali, byly nehorázné. Pokud nějaké příště bude, tak až s technologií, která bude více stabilní...

Váš první materiál pochází z let 2001 a 2002. Od té doby jste vydali mnoho skladeb a remixů. Který z nich je vaším oblíbeným a proč?

Pro mě je to jednoznačně náš remix "Damage" od Tiefschwarz s Tracy Thorn. Mám pocit, že je produkčně opravdu dotažený... Ta skladba působí, jako kdyby byla složena z pěti hudebních žánrů, je to však spojeno tak dokonale, že to ani není poznat. Zároveň jsme trošku upravili text této verze - s každým malým zvukem je cítit příběh celé skladby. Ano, jsem na něj velmi hrdý!

 

Jeden z vašich posledních počinů vyšel pod pseudonymem M.A.N.D.E.A.R., což značí vaši kooperaci s Matthew Dearem. Jak vlastně vznikla idea společné skladby a plánujete nějakou další spolupráci?

Matthew dělal v New Yorku párty Buddies a tato stejnojmenná skladba vznikla pro zachycení všech těch veselých chvil s Philippem za účelem proma na tyto párty. Nyní se však Matthew zaměřuje víc na svou kapelu, takže bohužel zatím žádnou další společnou věc neplánujeme...



Když se podívám do vašeho diáře akcí, vidím, že na některých hraješ ty a na jiných zas Philipp. Podle čeho se rozhodujete, kdo z vás bude na té které akci hrát?

Většinou jsou to osobní vazby na některá místa a promotéry a každý z nás má svou preferenci, kde by chtěl hrát. U hraní  na nových místech se občas rozhodujeme podle toho, kdo je aktuálně geograficky k dané lokalitě blíže. U obou z nás si ale můžete být jisti stejnou kvalitou muziky. :)

Nedávno jsem zahlédl na Sashově profilu na sociální síti jeho reakci na jedno vaše společné hraní, ve které popisoval, jak ho baví s vámi hrát, protože je to vždycky sranda. Čím se o tu srandu vždycky postaráte? :)

Ha ha ha. Musím o něm říci to samé, je to skvělý člověk, zbožňujeme ho...

M.A.N.D.Y.

Váš web má opravdu fascinující intro. Mají zobrazovaná slova, respektive jejich sekvence, nějaký konkrétní význam?

Je to srandovní počin, všechno je to totiž generované náhodně. Jednotlivá slova jsou složena z německého a berlínského slangu a promixována převážně se slovy anglickými. Ta Kombinace je občas komická a neočekávaná a mohu to intro sledovat hodiny... Dobré promo, ne? :)

Vaše live sety, které  jsou ke slyšení na internetu, jsou hudebně velmi různorodé. Jeden je absolutně perfektní deep house, jiný zas téměř energické techno. Jakou atmosféru preferujete pro vaše vystoupení a co vás nejvíce ovlivňuje?

To jsme přesně my... Umíme odehrát set v téměř jakémkoliv stylu. Milujeme deep house a zároveň svižnější rytmy, stejně tak jako všichni ostatní, tedy aspoň myslím. A přesně tak potom i hrajeme...



Vaše vystoupení na House Elements v ROXY nebude vaší premiérou v ČR, neboť jste tu již dříve hráli... Má naše země u Get Physical dobrou pověst? :)

Ano, hráli jsme v České republice již před pár lety, ale v minulosti jsme u vás nebyli ještě tolik žádaní... Jsem šťastný, že můžu opět přijet a dokonce se Siopisem - s mým dobrým kamarádem a oblíbeným DJem.

Pokud zrovna nehraješ nebo netrávíš svůj čas s muzikou, co děláš ve svých volných chvílích k načerpání nových sil? Že by s Philippem na tenise jako zamlada? :)

Ha ha ha. :) Tak to je vtipné, opravdu jsme opět začali hrát tenis a vždycky se ptáme promotérů, jestli je možné mít zamluvený kurt na hru. Pokud má někdo chuť, ať mi dá vědět, rád si s ním tenis v Praze zahraju! :)

Patrick Bodmer

Patricku díky moc za rozhovor, jdu trénovat tenis a v sobotu v Roxy na viděnou!

Těším se na vás i na Prahu!

Ptal se Tazz v listopadu 2012.

foto: archiv

Patrick Bodmer z projektu M.A.N.D.Y. se znovu představí v České republice a to v sobotu 8. prosince v pražském klubu Roxy v rámci noci House Elements

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016