ROZHOVOR

 

Friction: "Snažíš se tvářit cool, což je dost trapný..."

Pokud se zde někdo řadí k technicky nejpokročilejším DJs světa, tak je to právě Ed Keeley. Rodák z Brightonu, který v obličeji vypadá stále jako chlapec, ale za sebou toho má věru hodně. Ne nadarmo byl také před dvěma lety v Drum & Bass Arena Awards uveden do Síně slávy. Jestli vás zajímá, co je nového u majitele labelu Shogun Audio, na kterém vydávají své skladby lidé jako Alix Perez či Rockwell, jaká byla spolupráce se Skreamem nebo zdravotní důsledky hraní z vinylů, tento čtyřgramofonový jezdec vám na to odpoví...

 
Dobré ráno Ede, jak to jde?

Perfektně! Počkej chvilku. Musím se přesunout jinam, tady bych nic neslyšel. (začne si zpívat) Dobrý! Nicméně se teprve vracím zpět do života. Ty pondělky bývají krušné. (smích)

Po víkendu stráveném hraním to není žádné překvapení! Tak se znovu shledáváme u rozhovoru po dlouhých šesti letech... (interview na Cosmic Tripu 2007 bylo zapamatování hodné tím, že nepřipravené probíhalo v karavanu během silné bouřky, která zcela zastavila hraní na D´n´B pódiu)

Jo! Letí to hrozně rychle... (smích)

Friction

Vrátil ses teď z menšího turné po Asii. Jak bylo?

Přesně tak. Strávil jsem tam jenom týden, ale i tak to bylo hodně intenzivní. Hned jak jsem se vrátil, zavřel jsem se ve studiu na dva dny, nahrával jsem svoji radio show s Goldiem. Teď jsem hrál o víkendu v Krakově, odkud jsem se hned vydal do Brém. Takže plán na dnešek je hodně jednoduchý – jenom hodně odpočívat.

Ta Asie mě zajímala i proto, že nápad založit Shogun Audio přišel po tvé první návštěvě Japonska. Máš blízko k asijské kultuře?

Odjakživa mě to něčím přitahovalo. Baví mě ta preciznost, odhodlání a rychlost s jakou lidé odtamtud pracují. Když jsem tam poprvé hrál, bylo jasné, že se mě to nějak musí dotknout. Prvotní byla inspirace pro vizuál labelu. Bavili jsme se o tom s SP:MC, který je pro mě mimochodem jedním z nejlepších MCs na světě, a zabývá se i grafickým designem. Tak jsme přišli s nápadem vytvoření symbolu, který by vypadal jako člověk. Navrhli jsme tedy něco, co by se podobalo japonskému písmu. Je to sranda, protože každý se neustále ptá, jestli naše logo něco v japonštině znamená. Takže aby bylo jasno, vážně to nic neznamená. Je to jen obrázek člověka ve formě symbolu. (smích)

Friction

Když jsem hned ze začátku zmínila tvůj label, pojďme si říct, co je nového. Koho bychom měli v roce 2013 sledovat?

Událostí bude rozhodně vydání nového alba Alixe Pereze a pak mého společného tracku se Skreamem s názvem "Kingpin". To by mělo být během dvou týdnů, přesněji 24. března. Rok 2012 byl spíše ve znamení příprav na velké věci. Samozřejmě jsme měli spoustu releasů, ale rok současný bude v tomto směru skutečně výrazný. Chceme se posunout do dalšího levelu. Takže rozhodně se teď dostane na lidi jako Alix Perez, Rockwell, Dimensions či Technimatic, ale samozřejmě i všechny ostatní.

Shogun se stal i nedílnou součástí festivalu Outlook, který je určitě nejen pro mě takovou ideální dovolenou u moře pro každého fanouška D´n´B, hip-hopu a dubstepu...

Už třetí rok tam máme jednak vlastní stage a pak i loď, na které si můžeš užít luxusní okružní plavbu a samozřejmě skoro celý Shogun team. Já to tenhle rok bohužel nedám, ale určitě je to věc, kterou doporučuju. Párty a relax zároveň.

Takže jsem s tou ideální dovolenou nebyla tak daleko?

V podstatě ne. Můj ideál je velký dům, krásný počasí, ale ne zas tak moc lidí, studený drinky a samozřejmě nějaká dobrá hudba. Takže ano, jsme blízko. (smích) Já nejsem zrovna člověk, kterého by bylo těžké potěšit. Jsem v zásadě dost jednoduchý. Po každé dovolené se ale musím probudit a uvědomit si krutou realitu, což bývá dost velký problém, protože velmi lehko upadnu do zahálky. Nicméně, když to shrnu, tak Outlook nebo třeba festival Hideout, který je také v Chorvatsku, akorát někdy na začátku července, jsou určitě místa, která považuju za perfektní pro odpočinek s kamarády a dobrou hudbou.

Linguistics

Momentálně tvoříte téměř nerozlučnou dvojku s mladým MC Linguisticsem, který se s tebou též v Praze představí. Jak jste se dali dohromady?

Vlastně ani nevím, jak se to stalo... (smích) To náš manažer nás nějak představil. Já jsem už dlouhou dobu předtím chtěl s někým pracovat dlouhodobě a on ke mně tak nějak dobře pasuje. Hledal jsem někoho s dobrou energií, velkou slovní zásobou... A pak přišel Max, který to naprosto splňoval. Líbí se nám stejné skladby, máme stejnou představu načasování. Jde to tak nějak přirozeně bez velkého přemýšlení, což je velká výhoda.

To jistě. Zmínil jsi novou skladbu "Kingpin", kde se ovšem objevují Scruffizer, P Money a Riko Dan…

To je pravda. Pustili jsme se zas trochu mimo vody drumandbassu. Venku je zrovna videoklip...

Viděla jsem tvoje fotky z natáčení, proč tam nejsi?

Nechali jsme kluky, ať se tam vyřádí. Jasně, že jsme mohli být se Skreamem vidět, ale ono je to občas tak, že je to o tom, jak tam postáváš a snažíš se tvářit cool, což je dost trapný. Takže jsme si řekli, že bude určitě lepší, když tam necháme MCs, ať udělají práci za nás... (smích)

V klipu k "Led Astray" máš zase box. Symbolizuje to něco? Bojuješ s něčím?

Ano, tohle jsme chtěli dát tak trochu jako poselství lidem, kteří žijí svůj každodenní život, ale něco je stále vede k tomu udělat něco naprosto šíleného. Nejsem si jist, jestli je to z toho dost poznat, ale myšlenka tajného box klubu mi přišla dobrá. Je to o někom, kdo každý den chodí od devíti do pěti do práce a zapadá do stereotypu. Chtěl jsem říct, že cokoliv takhle neobvyklého, co je z toho může vytrhnout, je dobré. Porvat se s každodenností, s neměnným chováním by měl každý, kdo ve skrytu duše cítí, že stále se opakující rutina by ho duševně ubila.

Tak to má hloubku. Když se ještě vrátím ke skladbě "Kingpin", jaká byla spolupráce se Skreamem?

Už nějakou dobu jsme s Jamesem kamarádi a o společné skladbě jsme se dohadovali opravdu dlouho. Takže pak bylo hodně vtipný, když jsem zapomněl, že přijede do Brightonu do studia. Najednou mi v pondělí v deset ráno zvoní telefon. Je to přesně ten čas, kdy jsem ještě úplně mimo a v podstatě spím. No a najednou mám telefonát: "Jsem tu, jsem tu!" Já na to: "Cože? Co se děje?" A James odpovídá: "Kámo, jsem tu kvůli tomu novýmu tracku, na kterým chcem dělat." (smích) Nakonec jsem se tedy probral, šli jsme rovnou do studia a dali dohromady nápady. Jak už to tak bývá, první šla basová linka. Ten track je tak trochu future grime, což můžete slyšet. Musím říct, že to byla vážně zábava pracovat s někým, kdo neskládá striktně drumandbass. Je to velké osvěžení a zároveň výzva. Takže jsem moc rád, že k tomu došlo a s výsledkem jsem vážně spokojený.

Koukala jsem, že jste v rámci kamarádství se Skreamem taky docela dlouho probírali na Twitteru bolesti zad. Už je to lepší?

Tyhle problémy hudebníků... Myslím, že oba máme to samé. Ať  chceš, nebo ne, když jsi na pódiu, opakuješ jeden a ten samý pohyb. Namáháš víc specifickou skupinu svalů a z toho jsou pak samozřejmě potíže. U mě je asi nejvýraznější příčinou nošení vynilů. Když si vezmeš, jak těžká je taška, ve které máš jenom těch pár vybraných pro jeden set, tak je to hrůza. Miluju hraní z vinylů a občas mi to dost chybí. Mým zádům to však nechybí vůbec. (smích)

To neslyším poprvé. S kým bys ještě chtěl spolupracovat a zatím k tomu nedošlo?

Takovým snovým parťákem by byl určitě Liam z Prodigy a rapoval by nám do toho Eminem. Ještě přemýšlím. Nějaký vokalista... (odmlčí se) Ne, nikdo jiný. Tohle by bylo prostě super! Ještě přidat Dr. Dre a nic by mi nechybělo.

Friction

To by bylo velký. Čímž se zase odkláníš od drumandbassu. Jak vidíš jeho budoucnost?

Zrovna prožíváme opravdu úspěšné období. Už jsme si zažili časy, kdy se drumandbassu zrovna nedařilo a byl dle mě v úpadku. Ale podstatné je, že tu vždycky byl. Teď se pohybujeme skutečně velmi blízko vrcholu popularity. Myslím si, že vyhlídky jsou teď více než světlé a já jsem opravdu hodně rád, že toho můžu být součástí. Zvlášť mě těší, že to není jen fenomén určité části populace, ale je skutečně celosvětově rozšířený. Kamkoliv přijedu, nezáleží, jestli je to Japonsko, Rumunsko nebo Amerika - všude ho mají rádi.

Nicméně i Shogun už není čistě jen o zlomeném beatu…

Jasně. "Kingpin" je toho příkladem. Ale celkově bychom se rádi posunuli od striktně D´n´B labelu k trochu více otevřeným možnostem. Zkrátka abychom byli labelem, který všeobecně vydává elektronickou hudbu. Když si poslechneš, co teď dělá třeba Rockwell, tak ti to dojde. Alix Perez svým chystaným albem ty hranice taky ještě posune. Icicle taky nedělá pouze drumandbass. Samozřejmě je to něco, od čeho jsme se odrazili a co bude naší výraznou součástí navždy, ale ta větší otevřenost, na tu bychom chtěli dát teď důraz.

Friction

V Londýně jste na podzim rozjeli Shogun Audio Warehouse party. Máte v plánu v tom pokračovat a třeba je nějak rozšířit i za hranice?

Našli jsme naprosto perfektní skladiště ve východním Londýně. Ideální pro pořádání něčeho takového. První párty tedy byla v říjnu a bylo to hodně velký. Celá Shogun rodina pohromadě a bylo vážně narváno. Pak jsme obsadili ještě jedno menší skladiště, ve kterém probíhá menší párty s názvem Elevate. Ta byla teď v únoru a bylo to taky super. Nicméně do velkého skladu se vracíme nyní v dubnu a samozřejmě tam budu nejen já, ale i třeba Noisia, Alix Perez, DJ EZ, Icicle a určitě to bude skvělé, protože ohlasy jsou velké... Co se něčeho v zahraničí týče, tak to je otázka, protože teď je toho tak strašně moc, že by asi zatím bylo těžké něco plánovat. Ale uvidíme!

Jak se daří tvému pořadu na BBC Radio 1? To je hodně velká  věc...

Je to radost. Občas zkouším, jaký mají ohlas nové tracky a podobně. Teď jsme měli zrovna session s Goldiem a myslím, že to bylo dost vtipný. Radio je taková třešnička na dortu. Jezdíš po světě a hraješ, pracuješ ve studiu a pak máš ještě možnost dělat tohle. Jsem v jednom kole, ale zároveň jsem neskonale vděčný, že to všechno můžu dělat. Vysílání je úplně nová věc a můžu říct, že i zcela odlišná od toho, co jsem dělal dosud. Je to ale velká čest být součástí BBC a každé to vysílání je prostě za odměnu. Snažím se tlačit nové talenty, o kterých si myslím, že na to mají a zatím mě nikdo nezklamal. Takže rozhodně sledujte Mefjuse, Technimatic a podobné...

Goldie + Friction

Tvoje radio show dokonce nedávno získala ocenění na Drum & Bass Awards. Jak se ty, jako už mnohokrát oceněný hudebník, k takovým cenám stavíš?

Abych byl upřímný, nemyslím si, že bychom jich tolik naráz potřebovali. Přeci jenom pak už to i ztrácí význam, když je to tak rozkouskované... Jednou tě hodnotí běžní posluchači, poté zas nějaká odborná porota. Člověk neví, co by mělo mít větší váhu. I když já si myslím, že posluchači. Ale ve výsledku je určitě fajn mít nějaké ceny, než žádné. Pro někoho to může být dobrým hnacím motorem, pro jiného velká možnost být objeven a rychleji se prosadit. Takže určitě jsem spíše pro, než proti.

Zásadní otázka: všichni čekáme na tvé album. Kdy už to bude?

Předpokládám, (odmlčí se) že by to konečně mohlo být na začátku příštího roku. (z povzdálí  je slyšet dětské vykřikování) Jsem sám na sebe zvědavý, asi tak jako právě teď můj syn. (smích) Pořád na tom dělám. Už několikrát jsme zmínili singl "Kingpin", který bude venku během dvou týdnů a následovat bude další, tentokrát sólo. Zkrátka toho bude hodně. Nechci předbíhat, ale rozhodně je na co se těšit v opravdu hodně brzké době...

Friction

Slyším, že už po tobě děti touží, tak zbývá jen rozloučit se a vzkázat něco fanouškům, kteří se na tebe v pátek chystají…

Nemůžu se dočkat, protože hrát v Praze a vůbec v celé České republice je pokaždé velký zážitek. Vaše publikum je opravdu hodně vřelé. Skvěle se na něm zkouší nové tracky, protože dává hodně najevo své pocity. Teď nevím, jestli jsem někdy předtím už hrál v Roxy, ale jsem si jistý, že to bude pecka, takže se moc těším!

Ptala se saiha v březnu 2013.

foto: saiha + archiv

Britský DJ a producent Friction se znovu představí v České republice a to v pátek 15. března v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016