ROZHOVOR

 

Timid Boy: "Paříž buď miluješ, nebo nenávidíš..."

Tento pátek vystoupí v Chapeau Rouge francouzský producent Timid Boy, kterého si na párty BE AT: pozvali Michal Schwa a DJ Ark. Damien je celosvětově respektovaný producent a ambiciozní DJ ze známého klubu Rex. O pusinkování ve školce, Paříži a jeho novém videoklipu se dočtete v následujícím rozhovoru...

 

Damiene, moc ti děkujeme, že jsi přijal pozvání do Chapeau Rouge. Pokud víme, tak jsi v Praze zatím nehrál. Co o našem hlavním městě víš? Byl jsi tu někdy už jako turista?

O Praze vím, že je to jedno z nejhezčích měst v Evropě. Když jsem byl ještě na vysoké, tak jsem měl několik kamarádů z Čech, kteří studovali v Paříži. Hodně jsem od nich o Praze slýchával, ale bohužel jsem se k vám nikdy nevydal. Teď to napravím a moc se těším jak na hraní tak i na běžnou turistiku po městě. :)

Timid Boy

Víme, že žiješ v Paříži. Máme několik známých, kteří na toto překrásné město nadávají a zvažují, že se odstěhují jinam. Pro mnoho lidi je Paříž až přehnaně drahá… Sdílíš ten samý názor?

Původně jsem z Montpellier, to je na jihu Francie, ale v Paříži žiji od konce 90. let. Paříž buď miluješ, nebo nenávidíš... Já se zamiloval na první pohled. S tím, co dělám, je důležité být ve velkém městě, kde je mezinárodní letiště. Paříž je perfektní a z hudebního hlediska má co nabídnout. Děje se toho teď v našem hlavním městě opravdu hodně, na druhou stranu tu ale jsou šíleně vysoké nájmy. Většina lidi bydlí v malinkých bytech a platí nesmyslné peníze. Ale tak to bylo vždycky... Lidí je moc, místa málo a každý chce byt v centru. I přes tohle mě však Paříž prostě baví!

Muzikantský život v takhle drahém městě bude asi občas dost náročný, například oproti Berlínu. Jak se daří tobě? Máš další práci, nebo se živíš jen hudbou?

Mnoho let jsem dělal hudební novinařinu. Byl jsem reportér v magazínu Trax a to je náš první časopis o elektronické hudbě. Začalo to pro mě být ale časově velice náročné – dělat v Traxu, starat se o label Time Has Changed a hrát o víkendech na nejrůznějších mejdanech... Rozhodl jsem se tedy věnovat se naplno muzice a rozhodně toho nelituji. Když se člověk snaží a je pracovitý, tak se tím dá dobře živit i v Paříži.

Timid Boy

Co pařížské kluby? Hraješ v nich často?

Hudební scénu teď máme velice zajímavou a dobře rozjetou. Řekl bych, že co se týká hudby, je to jedno z nejzajímavějších míst v Evropě. Rozhodně máme srovnatelnou scénu třeba s Berlínem. Rozjely se tady skvělé warehouse párty a máme hromadu výborných klubů. Lidi si tu opravdu přijdou na své, ať už se jedná o velké párty, nebo o menší undergroundové akce. Ano, v Paříži hraju často a zároveň často cestuji do jiných měst. Mám celkem dobrý balanc. Když necestuji mimo město, tak nejraději hraju v Rouge, Showcase, Sundae, Pigmallion, Debrouill’art nebo v klubu Rex, kde jsem začal hrát před 10ti lety s Ellen Allien...

V jakých jiných zemích či městech hráváš?

Aktivně cestovat jsem začal teprve před dvěma lety. Mám za sebou dvě turné po Japonsku a celé Asii. 3x v USA a v Jižní Americe, kde jsem hrál v klubu D-Edge v Sao Paulu, což je jedno z nejlepších hracích míst, co znám. Jinak také moc rád vystupuju v Panorama Baru a v Cocoonu.


Tvoje nové EP na Time Has Changed se jmenuje "Baisers Voles". Je k němu na YouTube vtipný teaser, kde dáváš pusu různým holkám. Jak jsi na tohle přišel a kdy bude ke shlédnutí celé video? Moc se těšíme na plnou verzi se všemi těmi děvčaty. :)

"Baisers Voles" znamená něco jako ukradené polibky. Je to vlastně taková dětská hra. Jde o to vlepit nic netušící holce pusu na tvář. Dělali jsme to ve školce a já jsem byl naprostým přeborníkem. Rozdával jsem pusinky na potkání, ha ha. Nedávno jsem si na tuhle srandu vzpomněl a napadlo mě udělat track s vysamplovanými zvuky polibku. No a od tracku byl už jen krůček k videu. S kamarády jsme to celé točili v ulicích Paříže. Byla to velká legrace. Plná verze bude na YouTube 25. března. Také to poběží na MTV a ve francouzské televizi. Jsme moc zvědaví, jaké bude mít video ohlas...

Pověz nám něco o tvém labelu Time Has Changed a proč jsi zvolil toto zajímavé jméno?

Label jsme s Acumenem založili koncem roku 2000. V této době se celý hudební průmysl transformoval do jiné podoby. Hudba se začala rychle digitalizovat a prodeje desek šly rapidně dolů. Také se hodně rozšířilo pirátství. Pro mnohé labely to byl začátek konce. Nás to ale do jisté míry inspirovalo. Název také nese nádech určíté nostalgie, kterou v sobě oba nosíme. Je pěkné, když tento pocit můžeš promítnout ve své hudbě a v muzice kterou vydáváš...

Timid Boy

Co plánuješ v příštích měsících? Máš před sebou teď něco zajímavého?

Moc se těším, až se objeví video k "Baisers Voles", o kterém jsme se bavili. Jsem zvědavý, jak to celé dopadne. S myšlenkou udělat pořádný videoklip jsem si pohrával mnoho let. Ono mít nějaký zajímavý nápad je jedna věc, ale pak to realizovat, dá opravdu zabrat. Také mi teď vyjdou EP na labelech Viva a Material. A na Time Has Changed jsme upsali spoustu dobré muziky od těchto zvučných jmen: Remi de Montsabert, Phil Dark, Gwen Maze, Adam Shelton, Louca, Jamie Funk, Shades Of Gray, Molly, Dubfound, Mihai Popoviciu, Joor Ghen, Miguel Lobo a Alex Flatner...

Co od tebe můžeme očekávat při tvém vystoupení v Praze?

Tak to nevím. Záleží, jaká bude nálada v klubu. Hraji vše od klasické house music, po deep house a tech house. Mám velice rozmanitý vkus, takže se budete muset nechat překvapit. Vždy se ale jedná o velice "groovy" muziku.

Timid Boy

Pár týdnů po tvém vystoupeni v Praze zahraješ v Berlíně v klubu Weekend na Beef Records label party. Jak jsi k tomu bookingu přišel?

Booknul mě tam Michal Schwa, který se stará o Beef Records a produkuje super muziku pod jménem Shades of Gray. S Nickem nám teď dokonce dělají remix. Jsem moc rád, že si ve Weekendu konečně zahraji. Zatím jsem měl to štěstí hrát v Berlíně v Bar 25, Panorama Baru a Tresoru. Weekend je v posledním patře velkého mrakodrapu, tak jsem zvědavý, jaké to bude a jestli odtamtud bude hezký výhled na město. Zatím se tahle česko-francouzská spolupráce vyvíjí velice slibně. :)

A do Berlína se za Alex Kidem a mnoha dalšími producenty z celého světa zatím nestěhuješ?

Tak to ne! Berlín znám jak své boty - často a velmi rád tam jezdím, ale moje město je Paříž. Cítím se tu prostě doma a moc rád pozoruji, jak se tady muzika zase po letech rozjíždí na plné obrátky!

Ptala se BE AT: crew v březnu 2013.

foto: archiv

Timid Boy, francouzský DJ, producent a spolumajitel labelu Times Has Changed se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 22. března 2013 na dalším dílu párty BE AT: v Chapeau Rouge.

více info zde:

www.facebook.com/timidboydj

https://soundcloud.com/timidboy

www.residentadvisor.net/dj/timidboy

https://twitter.com/timidboydj

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016