ROZHOVOR

 

Killawatt: "Očekávejte dubstep bangers, techno rollers a dubwise skankers!"

Druhá stage noci Konnekt v pražském Crossu představí jedno z nových jmen na poli UK bass music - producenta, který si říká Killawatt! Jeho charakteristický zvuk ovlivněný technem získal za poslední dva roky velký ohlas u všech velkých DJs jako Youngsta, Kryptic Minds nebo například NType. Při této příležitosti Franill a Chik vyzpovídali pro techno.cz mladého Matthewa a otázky se točily kolem jeho hudby, propojení s technem i o vztazích s labely, pod kterými vydává... Hezké čtení!

 

Matte, pro ty co tě neznají, jak by ses představil a co vlastně děláš?

Jmenuju se Matthew Watt aka Killawatt a jsem dubstep / techno producent a DJ.

25. května budeš vystupovat v Praze... Bude to poprvé, co Prahu navštívíš?

Ano, budu poprvé v Praze a velice se na to těším! Vždy jsem chtěl Prahu navštívit, takže mít možnost se k vám podívat a zároveň si zde zahrát na mé 23. narozeniny je parádní!

Killawatt

Víme o tobě, že nejsi přímo z Londýna... Kde tedy přesně žiješ a jaká je tam scéna? Sdílí s tebou někdo podobnou hudbu?

Žiju v Portsmouthu, který leží na jížním pobřeží Británie, asi 90 minut jižně od Londýna. Scéna zde velmi roste, vzniklo teď pár menších mejdanů a další doufám budou přibývat. Velmi rád bych zde rozjel svůj techno mejdan, protože to je žánr, který zde nemá vůbec zastoupení...

Co spolupráce s Ipmanem? Je v plánu další muzika pro Lion Charge Records?

Ano, máme další EP, které bude vycházet 3. června. Byli jsme oba dva hodně nadšení z reakcí na naši prvotinu - byla totiž vyprodána skoro všude už v předobjednávkách! Doufejme, že i druhá věc bude mít podobné reakce. Jsem si jistý, že naše spolupráce bude pokračovat i v budoucnu, takže budte připravení...

Jaké jsou plány s trackem "Darkplace"? Je pravdou, že J:Kenzo udělal i remix a že bude vycházet u značky Tempa?

"Darkplace" bude vycházet u Tempy, spolu s dalším společným trackem s Ipmanem, který se jmenuje "Sur Place" a datum vydání je stanoveno na přelom června a července. Kenzo odvedl  při remixu skvělou práci, a ten v klubu pokaždé zafunguje skvěle! Zatim není žádný plán ohledně jeho vydání, ale jsem si jistý, že se na něj v budoucnu určitě dostane... :)

Jak často se objevuješ v Londýně a máš v plánu se tam někdy přestěhovat?

Já moc často v Británii nehraju, kromě právě Londýna... Většinou hrávám spíše ve zbytku Evropy, takže hodně cestuji. Mam rád noční Londýn, ale nemám v plánu se sem stěhovat, protože život je tam moc drahý a pokaždé mám trochu klaustrofobii z toho stresu a přelidněnosti tohoto města.

Killawatt

Kdo první si tvojí hudby všiml a kdo tě v tvé produkci inspiroval nejvíc?

Myslím, že první, kdo si mě všiml, byl asi N-Type. Poslal jsem mu pár svých věcí, ale rozhodně jsem nečekal, že se ozve. Najednou zavolal a byl z toho rovnou singl! Mou největší inspirací bude zřejmě Si z Kryptic Minds. Ne tak úplně kvůli jeho hudbě, ale proto, že mi umožnil producentskou volnost u labelu Osiris Music, na který se ted plně soustředim. Je to super mít své slovo u labelu, mít možnost vydávat různe styly hudby a jít jakýmkoliv směrem, kterým já chci...

Jak vlastně začala spolupráce s Osiris Music?

Asi rok zpátky, poté, co Youngsta pustil pár mých věcí Siovi, si několik z nich zamluvil právě pro Osiris a následně to šlo celé velmi rychle.

A jak došlo na společnou věc s Kryptic Minds - "No Fear Of Future"?

To byla velmi zajímavá spolupráce. Dostali jsme se všichni do bodu, kdy už nás přestávaly bavit pořád ty samé dark-halfstep věci a začalo nás hodně brát techno. Bylo by velmi jednoduché dát dohromady EP na 127 BPM, ale my jsme chtěli zkusit trochu něco jiného a dokud pořád produkujeme na 140, tak jsme si říkali, že bychom mohli zkusit udělat techno track na 140. Ve skutečnosti to bylo velice náročné, protože nemůžete jen tak použít 4x4 beat v takové rychlosti... Začne to znít až moc tvrdě, takže přijít s originální atmosférou, která přináší takové možnosti jako pomalejší techno, byla celkem výzva. Já začal dělat beat, ale stále tomu něco chybělo, tak jsem to poslal Siovi, ten si s tím ještě trochu pohrál, a výsledek už znáte...

Všimli jsme si, že je to hodně inspirovné technem... Jaký je vlastně tvůj vztah k tomuto stylu?

P
opravdě mi tenhle styl ještě tak před půl rokem neříkal vůbec nic... Nikdy jsem si nemyslel, že by mě to mohlo tolik bavit, ale začal jsem poslouchat produkci od Bena Klocka, Regise, Sandwell District a dalších, dostával se do toho stále víc a víc, a teď už techno poslouchám skoro pořád! V budoucnu ho budu určitě i víc produkovat a doufám, že se začne více objevovat i v mých setech.

Killawatt

Co bys vzkázal fanouškům a co od tebe mohou očekávat v pražském Cross Clubu?

Očekávejte dubstep bangers, techno rollers a dubwise skankers! :)

Ptali se Franill a Chik v květnu 2013.

foto: archiv

Britský DJ a producent Killawatt se historicky poprvé představí v České republice a to 25. května 2013 v klubu Cross na párty Konnekt!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016