ROZHOVOR

 

Marc Romboy: My máme Beethovena a Kraftwerk!

Marc Romboy se poprvé představí českému publiku na blížícím se festivalu Svojšice, který proběhne 21. 6. na tradičním místě svojšického amfiteátru. Zakladatel renomované značky Systematic Recordings a autor celosvětově proslulého alba Luna nám zodpověděl několik otázek tykajících se nejenom jeho kariéry. Pokud vás tedy zajímá, co bylo pro Marca absolutním zlomem v jeho kariéře, jak došlo k jeho spolupráci s japonským Kenem Ishim, jak vypadá Marcův normální pracovní den nebo jak se do České republiky těší, pak čtěte tento rozhovor.

 

Ahoj Marcu, na scéně se pohybuješ už pěknou řádku let, co bylo ale pro tebe (dle tvého názoru) absolutním zlomem v tvé kariéře?
Ano, na scéně se pohybuji již déle jak dvacet let, sám tomu nemůžu uvěřit že je to tak dlouho. Zásadní zlomy snad ani nenastaly. Vždy jsem byl velmi aktivní a nikdy jsem nedělal větší pauzy, protože mě elektronická hudba odjakživa prostě děsně bavila.

Určitým obratem bylo ale samozřejmě založení Systematic Rec. Před devíti lety. Bylo to poprvé, kdy jsem založil label úplně sám. Vyšlo zde už skoro na 100 singlů.

Dostalo se ti pozvání do těch nejlepších klubů na světě. Na hraní v jakém klubu ale v životě nezapomeneš a kam se vždy rád vracíš?
To je celkem často pokládaná otázka, kterou nikdy nezodpovídám moc rád. Každé vystoupení je něčím vyjímečné, setkávám se na nich vždy s lidmi, kteří hudbu milují stejně jako já. Ale jasně, kluby jako jsou pařížský Rex, londýnský Fabric nebo tokijský Vision jsou skvělé a mají mimořádnou atmosféru.



Není tomu tak dlouho, kdy ti vyšlo album Tayio, na kterém jsi spolupracoval s japonským producentem Kenem Ishii. Jak k této zajímavé spolupráci vůbec došlo?
Jeho exotický a osobitý techno sound se mi vždycky líbil. Před dvěma lety Ken namíchal speciální mix pro mou show Systematic Session no a pak už následovalo jedno za druhém...

Jak vypadá normální pracovní den Marca Romboye?
Celkem obyčejně! Hodně kancelářské práce, hodně studiové práce, hodně telefonování. Opravdu normální pracovní den.

Pocházíš z Německa. Jak si vysvětluješ to, že se elektronické scéně právě u vás tolik daří?
Nemáme tango jako v Argentině, nemáme Sambu jako v Brazílii a taky žádné šansony jako Francouzi. My máme Beethovena a Kraftwerk! Posledně jmenovaní stojí za „mašinkovou“ muzikou kterou jistě mnohé, stejně jako mě, hodně ovlivnili!

I když je vaše scéna opravdu silná, loni proletěla médii informace o zavření frankfurtského Cocoonu, který založil sám papa Sven. Co bylo podle tebe tím hlavním důvodem?

Sven je můj dobrý kamarád, a bylo mi to hrozně líto. Nicméně Cocoon je opravdu velkým klubem se spoustou zaměstnanců, takže důvody byly určitě ekonomické. Celá řada zaměstnanců, které návštěvník pomalu ani nemá šanci při své návštěvě vidět se musela nějak zaplatit a uživit, což není i v jakémkoli jiném odvětví zrovna jednoduché. Klubová scéna se ale přemístila z velkých klubů do menších, kde panuje skvělá atmosféra a funguje to výborně!

romboy

Máš také svou pravidelnou radio show Systematic Session.  Kdy jsi s tím začal a jaký je koncept téhle show? Baví tě práce DJe v rádiu?
Ano, moc mě ta práce baví. Už čtyři roky show probíhá každý týden na více jak 20 mezinárodních radiových stanicích. Hostující dj mixy se zde pravidelně  střídají s mýmy.

Nejnovější vydání Systematic Sessions:
http://uploaded.net/file/g6oi9pzw

Jaké plánuješ  releasy na tvém labelu Systematic Records?
Dvě skvělá alba: třetí desku Roberta Babicze a v červnu Peznnerův debut!

Jaký máš vztah k sociálním sítím, které jsou v současnosti pro umělce všeho druhu opravdu nezbytností?
Velmi pozitivní. Kromě mých aktualit, co se hudby týče, se rád podělím se svými fanoušky i o mé zážitky z cest, z večírků a nebo mého normálního života. Jsem rád, že s nimi mohu formou sociálních sítí dobře komunikovat a být v kontaktu.

Byl jsi už někdy v ČR a na co se zde nejvíc těšíš?
Byl jsem jednou v Praze. Těším se a jsem zvědavý na české partypeople!

Co si pro návštěvníky festivalu Svojšice připravíš?
Energický set plný nevydané muziky ode mne a mých přátel. Bude to jízda! (smích).



Marc Romboy se představí premiérově v ČR na festivalu Svojšice. Kompletní informace o festivalu naleznete na www.svojsice.cz.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016