ROZHOVOR

 

Fatty M: "Nesnáším, když mám hrát sám na nějakém pódiu..."

Ano, tak přesně tohle o sobě říká ten, který měl na párty Flow ve vyprodaném a doběla rozpáleném klubu Roxy pod sebou už několikrát pěkných pár stovek spokojených tanečníků... Nejlépe se cítí, když si muziku, kterou tolik miluje, užívá spolu s nimi a to opravdu jen na dotek. A také párty přes den u něho teď vedou, přičemž těm megalomanským se snaží spíše vyhýbat. Tuto sobotu bude jedním z hostů již 8. ročníku festivalu Kačeři a jak se zdá, už teď nemůže dospat, jak se nám v rozhovoru svěřil. A ještě něco na sebe Fatty M prozradil... Populární disko večerku asi jen tak neopustí - sám pobyt v ní se všemi těmi stálými štamgasty je opravdu nezapomenutelný!

 

Fatty, zkus nám nastínit tvoje začátky... Co tě přimělo k tomu, že jsi začal hrát a zajímat se o elektronickou hudbu?

S hraním samotným jsem začal v Jihlavě v roce 2005. Dostaly mě k tomu dvě návštěvy na Czechteku, kam mě vzali moji známí a potom, co jsme tam hledali něco normálního, jsme dvakrát narazili na Quadrant Sound System... Tenkrát ještě s tím jejich starým hasičským autem, kdy ještě hráli v plný sestavě a zpívala tam Charlie One. To pro mě byl největší zážitek na světě a řekl jsem si, že musím začít hrát. Další chvíle, kdy jsem si říkal, že to hraní prostě musím zkusit, nastala, když mě kamarád DJ Mejla z Jihlavy vzal na první Lollypop, kde hrál Lumiere. Dříve jsem maloval graffity, jezdil na skatu, poslouchal jsem jenom starej hip-hop a všichni moji známí v tý době tuhle hudbu hrozně odsuzovali. Lidi, kteří na takovou hudbu jezdili, pro ně byli "kožíškáři", ale mě to oslovilo natolik, že jsem do toho prostě skočil. Úplné začátky vypadaly asi tak, že na přelomu let 2004-2005 jsem bydlel u svýho kamaráda tady v Praze a po nocích, když celej barák spal, jsem si hledal vinyly na Junu. Měl jsem napsaný seznam věcí, který chci, a proseděl jsem u toho třeba osm hodin. Hrát jsem se pak učil u kluka z Pio Squad, který měl gramce a zkušebnu doma, kam jsem byl schopný přijít v devět ráno a vydržel jsem tam klidně do jedenácti do večera. Zhruba v říjnu roku 2005 jsem si zahrál prvně na akci v Jihlavě a od té doby jsem tam hrál pravidelně každý měsíc. Po prvních čtyřech měsících, kdy jsem se začal takto občas někde objevovat, mě vzal Lumiere do Prahy, do klubu Zero, kde se mi brzy podařilo získat rezidenci. Dalším místem, kde jsem hrál už v začátcích, byl třeba Palác Akropolis...

Fatty M
Když jsi zmínil starý hip-hop, co konkrétně jsi z něho poslouchal?

To se mi bude těžko vybírat, protože já se v hip-hopu fakt vyznám, a poslouchal jsem všechno, ale pokud bych měl zmínit pro mě nejzásadnější věci, tak určitě: Smiff-N-Wessun, Helta Skelta, Black Moon, Coco Brovaz, starého Snoop Dogga, Arested Development a Tribe Called Quest. Z Francie pak třeba NTM, od nás Pio Squad. V Roxy jsem byl na koncertě Saian Supa Crew a to bylo taky super! Nesmím zapomenout ani na Slum Village.

Jak je to s tvým pseudonymem? Má nějakou historii?

Ne, je to jen přezdívka odvozená od mého rodného jména. Ze začátku jsem měl pseudonym DJ Winner, který mi zůstal z dob, kdy jsem maloval graffity, ale jelikož mi stejně všichni vždycky říkali "Faty", nakonec jsem skončil u nicku Fatty M.

Dneska už máš rezidentních mejdanů více... Řekni mi, kde všude si tě lidi můžou poslechnout?

Začal bych asi Flow, kerou děláme s Romanem Raiem v Roxy, kde jinak hraju párkrát do měsíce i přes týden. Pak je to klubovna 2. patro, Chapeau Rouge, Palác Akropolis a samozřejmě Sexy Beats na House boatu U Bukanýra. Ještě bych rád zmínil, že se teď snažíme s klukama dělat cca jednou za dva měsíce mejdan na nějakém méně okoukaném místě, jako bylo třeba Kokpit Cafe v květnu. Teď v červenci to byla akce Barrandez Vous, která probíhala na cyklostezce pod Barrandovskym mostem. Nyní makáme na Sub-Marine boat párty (v sobotu 31.8.), kterou chceme navázat na tyto úspěšné akce. Byli bychom moc rádi, pokud by se nám takové záležitosti dařily i do budoucna a lidi, které už nebaví megalomanské akce, si k nám našli cestu...

Jak je to s kluby, ve kterých hráváš pravidelně? Cítíš se tam tzv. jako ryba ve vodě?

Vlastně se dá říct, že ano. Spíš je to o tom, že člověk na každém místě hraje něco jiného. Třeba v týdnu, když jsem v Chapeau Rouge na baru, tak si jedu převážně funky a starý hip-hop. Flow v Roxy je zas o úplně jiným prostoru, lidech a jejich očekávání, takže tam to "tucá" už od desíti. Pak je třeba akce, jako byla zmiňovaná Barrandez Vous, kde si člověk zahraje úplnej underground, ale na ty lidi to v tu chvíli prostě funguje. Zkrátka každý to hraní je v něčem maličko jiný...

Fatty M
Kde si zahraješ raději? Open air, nebo klub?

Nejraději si zahraji přes den venku, ale aby už se lidi bavili, tančili a nečekali na tmu a alkoholový opar. :) Naopak nesnáším, když mám hrát sám na nějakém pódiu... Nejradši mám lidi kolem sebe, protože jinak mi to přijde neosobní, a i když jsou tam třeba dva tisíce lidí, tak si připadáš, jako když hraješ pro nikoho. Pro mě jsou jedny z nejlepších akcí menší open airy, ještě když se to spojí s něčím dalším, jako jsou třeba sportovní akce nebo malování atd.

Jak by vypadal TOP line-up podle tvých představ?

Na 100% by tam byli KiNK a Justin Martin, pak Luca Bacchetti, Bicep, Ejeca, Eats Everything, Detroit Swindle, Davide Squillace a DJ Hell, kterého jsme měli na Flow. Ten mě nadchnul, takže toho určitě taky! Druhou stage bych obsadil jmény jako: Marshall Jefferson, DJ Sneak, Kevin Saunderson a Dennis Ferrer.

V sobotu budeš hrát na festivalu Kačeři... Víš, o jakou akci se jedná a máš nějakou představu o tom, co tě čeká?

Zrovna o téhle akci si myslím, že by mohla být jednou z těch, které se tu celou dobu snažím vyzdvihnout. Lokální festiválek, který si vlastně dělají tak trochu lidi sobě. Z toho, co jsem třeba slyšel od lidí, kteří tam už byli, tak jde o událost, jíž převážně navštěvují lidé, které ta hudba baví a umí udělat výbornou atmosféru. Přes den máš možnost všelijakého vyžití v podobě sportovních aktivit, soutěží atp. Myslím, že by to pro mě mohla být jedna z akcí, které poslední dobou vyhledávám.

Přemýšlel jsi, proč se akce jmenuje zrovna Kačeři?

Nedávno jsem nad tím uvažoval a napadlo mě, že to možná může mít spojitost s lidmi, kteří akci dělají... Přijde mi to jako ucelená banda lidí, tak jestli si tak třeba neříkají oni. Každopádně jestli to tak je, nebo je ten důvod úplně jiný, to mi asi bude muset objasnit někdo přímo na místě... :)

Fatty M

Na Kačerech bude hrát i Roman Rai, se kterým děláte v Roxy mejdan Flow. Hrajete s Romanem raději každý zvlášť, nebo si občas pinknete i spolu?

Dříve jsme hráli hodně dohromady a když ještě Roman hrával na Bukanýru, nebyl problém dát společně třeba i šest hodin v kuse. Roman teď hraje méně než dříve, protože dává dohromady nový hudební projekt a tak je trošku složitější se doplňovat. Tím ale nechci říct, že by se nemohlo stát, že si na Kačerech zahrajeme i společně. ;)

Když zrovna nehraješ, co vlastně děláš?

Sedíme před slavnou Disko večerkou u Fattyho, což je pro mě něco mezi prací, zábavou a občas to tu vypadá jako klubovna pro známé. :) Je to taková příjemná jistota, co se obživy týče, kterou se člověk zabaví a často i pobaví. Mě třeba zajímají vína a na ty jsem sem lidi naučil chodit. Mám to tak, že i kdybych se dostal s hraním nevím jak daleko, tak tohle prostě nepustím. Je to pro mě zázemí, skoro jako rodina... Jinak se věnuju své dcerce, za kterou jezdím minimálně na půl týdne do Jihlavy. Spolu vyrážíme na výlety na kole a teď i hodně pod stan.

Fatty M

Jak bys na závěr nejlépe lidi pozval na letošní Kačery?

Kdo to máte stejně jako já a mega párty už vás neoslovují, hledáte příjemnou menší akci, která charakterizuje léto se vším všudy, neváhejte a doražte o víkendu na Kačery!

Ptala se a fotila terezi v srpnu 2013.

Fatty M se představí 24. srpna na akci Kačeři 2013 v Horčápsku.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016