ROZHOVOR

 

Matthias Vogt: "Být na cestách jako vegetarián a posléze vegan je hodně o komunikaci"

Matthias Vogt je zkušený jazzový pianista, vášnivý dj a producent house music, ale také jazzový skladatel. Domovem a sídlem Matthiase je německé město Frankfurt. Před jeho vystoupením 28. září v Chapeau Rouge vám doporučujeme přečíst následující exkluzivní rozhovor.

 

Ahoj Matthiasi, jak se máš? Co právě děláš?
Hej! Právě dělám na remixu pro Med Neverending z Francie. Po dokončení tohohle remixu budu pokračovat na svém vlastním albu.

Není to tak dávno co jsi tady vystupoval a to jak v djském setu, ale i na koncertě s tvým projektem [re:jazz]. Jak se těšíš opět do Prahy? Máš k praze nějaký zvláštní vztah?
Byl jsem u v Praze několikrát a v dy zde poznám nové přátele. Příjemní lidé, kteří skutečně milují dobrou hudbu, co víc si přát? Miluju tohle město!

vogt

Jak jsem si tak zjišťoval tak jsi velmi aktivní člověk a vášnivý hudebník. Dočetl jsem se hodně o tom kde a co vydáváš. Mě by ale prvně zajímalo kdo tě k hudbě přivedl? Pověz nám jaký je tvůj životní příběh?
Ano, je skvělé vydávat na takové spoustě skvělých labelů z celého světa. Právě teď dělám pro label sídlící v Chicagu, Londýně, San Franciscu, Paří i… ano ka dý začíná jako malý…

Můj otec byl učitelem hudby a pracoval se sborem na chórech. Tak e hudba pro mě byla taková rodinná věc. Začal jsem hrát na piano, kdy mi bylo pouhých 6 let.

Vydal jsi toho opravdu hodně. Nejen co se taneční hudby týče, ale také máš vydaných dokonce 7 jazzových alb. To je skutečně úctyhodné. Co tě baví víc jazz nebo house a jak to vůbec dokáž eš skloubit? Rozděluješ to na nějaké části v roce? Mám tím namysli například 3 měsíce jazz a pak další 3 měsíce jenom house atd.
Je to skvělé, že tyto dva světy se rozvíjejí společně se mnou. Bylo by nemož né dělat jazzové verze elektronických originálů bez jakékoliv lásky k elektronice i jazzu zároveň. Většinu času dělám na obojím. Samozřejmě když dělám na jednom albu, je potřeba se soutředit pouze na jedno. Právě tak jako teď, ale miluju obojí.

vogt

Také jsi minulý rok ukončil projekt Motorcitysoul. Co tě/vás k vedlo k takovému rozhodnutí? Nechybí ti to?
Necítím, že bych o něco přišel, jeliko stále dělám to co mě baví. Práce o samotě mi dává více svobody v tvorbě a méně diskuzí. Motorcitysoul začal jako sólový projekt a já cítil, ž e je opět čas, dát se na sólovou dráhu. Po těch téměř deseti letech tvorby, jsem začal cítit, ž e se opakujeme a to jsem nechtěl.

A co tvůj projekt MVIP? O čem vlastně je? Je to jenom spojení tvého a Ianova (Ian Pooley) pohledu na hudbu a spolupráce dvou kamarádů anebo se opět pokoušíte o nový zvuk, který by se nějak výrazněji odlišoval od vaší "bě žné" tvorby?

Je to super jednoduchá spolupráce dvou přátel bez jakéhokoliv tlaku. Když se setkáme a máme čas tak spolu děláme hudbu. V listopadu spolu budeme opět vystupovat. Ian je super kluk a my jsme jak malí kluci. Udělali jsme už dvě EPčka a když bude čas tak snad dáme dohromady i třetí :)

Na čem vlastně v současnosti pracuješ? Co od tebe můž eme v nejbli žší době očekávat nového?
Právě jsem dokončil moje EPčka pro Polytone, Large a Fullbarr. Vše by mělo být vydáno v následujících pár měsících. Navíc jsem by mělo vyjít EP mého nového frankfurtského-soulového projektu. To by mělo vyjít k 20 letům INFRACom. Tři odlišné tracky, které by měly na EP vyjít a samozřejmě teď pracuji na svém sólovém albu.



Ty jsi ikona frankfurtské taneční scény. Nelákalo tě někdy přestěhovat do jedné z tzv. "evropských hudebních metropolí"? Mám na mysli Berlín, Londýn, Amsterdam.
Víš jsem z malého města a u přesun do Frankfurtu pro mě byl přesunem do velkého města. Miluju Londýn i Berlín, ale pro mě by to byly příliš velká města. Amsterdam je taky super, ale nic pro mě. Bez uráž ky!

Za ty léta jsi procestoval de facto celý svět a máš jistě spousty záž itků. Máš nějaký kuriozní na který nikdy nezapomeneš?
Stále mám ještě co navštěvovat. Stále mám na své virtuální mapce spoustu bílých míst, celou ji žní ameriku například! No měl jsem docela smůlu při jediné cestě Austrálií. Cesta na pobře ží se nějak zvrtla a my byli v centru bouře století. Tak é jsme byli s přítelkyní zavření v pokoji a sledovali jak to ničí všechno venku.

Teď trochu z jiného soudku. Vzhledem k tomu, e jsi procestoval celý svět tak mě zajímá, kterou kuchyni máš rád. Jaké je tvoje oblíbené jídlo?
Být na cestách jako vegetarián a posléze vegan, je hodně o komunikaci. Není to tak jednoduché jako být vegan doma na jednom místě. Být vegan na cestách, kde máš problém najít lidi co rozumí anglicky nebo německy je opravdu slož ité. Téměř vž dy, když mě někdo hostí se mě snaž í pohostit nějakou místní specialitou a skoro vž dy to je maso. V ždy to chce být diplomatický, aby jsi někoho neurazil. A vž dy je čas na překvapení - v některých městech mají úplně skvělá veganská jídla jako např.: v Taipehu, Melbourne, Tokyu, Londýně, New Yorku, Berlíně…

Mimochodem, máš rád pivo?
Samozřejmě! Moje přítelkyně je sommeliérka, tak e mám blízko k vínu a ostaním sommeliérům. Ale neuvěříš, e všichni tihle vínoví experti milují pivo! Radši mám popravdě malé rodinné pivovary oproti velkým koncernům. A to zejména v německu. Ale vy v čechách děláte vskutku vynikající pivo!

A jaký je tvůj oblíbený drink?
To bude pravděpodobně německý Riesling z Rheingau. Mezi víny to je pak Künstler nebo Flick.

Je něco co by jsi chtěl vzkázat praž skému publiku před tvojí návštěvou?
Určitě přijďte. Bude zde spousta dobré hudby a plno zábavy!

Děkuji za tvůj čas Matthiasi a brzy nashledanou v Praze.
Díky, brzy naviděnou.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016