ROZHOVOR

 

Mario Aureo: "V elektronické hudbě je prostor pro každého..."

V Praze byl německý DJ a producent Mario Aureo naposledy na školním výletě... Od té doby proteklo Vltavou mnoho vody, on se v Hanoveru v patnácti letech mezitím pustil do rovnání rychlostí dvou vinylů, o něco později prodával v tamním obchodě s deskami Street Sounds, aby nakonec zakotvil ve vyhlášeném berlínském klubu a nyní i labelu Ritter Butzke. I tohle nám v rozhovoru před svou další návštěvou našeho hlavního města prozradil, připojil i pár rád pro začínající producenty a odhalil, na co se v nejbližší době zaměří. Hezké čtení!

 

Mario, moc děkujeme, že sis udělal čas na tento rozhovor. Jak se daří?

Daří se skvěle. Momentálně mám hodně práce, ale vše vypadá pozitivně. Díky za optání!

Mario Aureo

Mohl by ses těm, co Tě u nás v Česku neznají, alespoň v rychlosti představit? Tedy kdo jsi a co děláš?

Jasně. Narodil jsem se v Hanoveru v roce 1985 a s DJingem jsem začal v 15ti letech. Po pár prvních úspěšných akcích v domovském městě jsem věděl, že elektronická hudba bude to, co bych rád dělal po celý život. V devatenácti letech jsem s tímto přesvědčením začal pracovat v místním obchodě s deskami Street Sounds, abych si rozšířil hudební obzory. Ve dvaceti jsem začal produkovat svou vlastní hudbu a o dva roky později vyšel můj první track na labelu Sportclub. Snad to pro úvod postačí...

A jak jsi se vůbec poprvé dostal k hudbě a kdo Tě nejvíc v těch počátcích ovlivnil?

Už v dětství jsem měl silnou vazbu k elektronické hudbě. Když všichni poslouchali hip-hop, já jsem byl více závislý na elektronických věcech typu Daft Punk, Sven Väth, všechny ty hymny k Love Parade mě bavily a velké hity devadesátých let. Vzpomínám si, že když mi bylo 15, tak si někteří moji kámoši pořidili gramce a já jsem byl totalně unešen tím, co všechno se dá dělat jen se dvěma vinyly a mixem. Koupil jsem si tedy několik desek, začal cvičit s kámoši a za několik týdnů jsem si byl jistý, že tohle chci dělat déle a tak jsem si koupil gramce vlastní.

Mario Aureo
Zdá se, že jsi velice pracovitý - vydáváš teď jedno EP za druhým... Kde bereš inspiraci?

Těžko říci... Vždy dělám bezprostředně to, jak to v dané situaci právě cítím. Někdy je to více deep a jemnější a někdy rád tvořím více "techy" tracky. Ale vždycky když začínám, mám určitou vizi toho, co chci právě udělat a pak se snažím tu myšlenku nějak přivést k životu...

Dokážeme si představit, že asi trávíš hodně času ve studiu tvorbou Tvých skvělých tracků. Co vlastně při skládání používáš? Jaký je tvůj "set-up", oblíbený software, či hardware?

Moje studio je velmi jednoduché. Používám pouze sekvencér a hodně software syntetizérů, řadu efektových pluginů, prostě vše, co jsem doteď nasbíral. Nemám žádný hardware, ani MIDI ovladač, protože jsem se nikdy nenaučil hrát na piano. Když skládám, tak vždy pracuji velmi vizuálně. Mám jistý harmonicko-rytmický obraz v hlavě a ten se vždy snažím dostat ven a zhmotnit ho. To je vše!

Víme, že nyní pracuješ pro Ritter Butzke Studio... Můžeš nám o tom něco říci?

Ritter Butzke Studio je berlínský klub a zároveň label, který vydává muziku. Hudební vydavatelství jsme spustili letos v říjnu, s cílem prezentovat zvuk rezidentních DJs mimo zdi klubu a tím je dostat do širšího povědomí. Ze začátku chceme pracovat jen s blízkými přáteli a rezidenty klubu - přesně takhle totiž klub rostl během posledních čtyř let...

Pojďme se nyní bavit trochu o tom, o čem vlastně Berlín je. Každý, koho zajímá house nebo techno, ten ví, že Berlín je v současné době místem hlavního dění. Můžeš nám říct, jak Berlín ovlivnil Tebe a co vlastně Berlín dnes pro house a techno znamená?

Já jsem přišel do Berlína studovat SAE (škola zvukového inženýrství - pozn. aut.) a už tu jsem 6 let! Berlín je to nejúžasnější město na téhle planetě, alespoň pro mě... Máme tu nespočet klubů pro všechny odnože elektronické hudby, nikdy se tu nemůžeš nudit, když chceš jít ven. A také tu žije hodně umělců, což je opravdu skvělé! Je tu spousta příležitostí k seznámení a vytváření nejrůznějších hudebních projektů. A nejenom to! Samozřejmě tu můžeš najít i řadu skvělých restaurací, nezavislá art studia a inovační prostory pro různé akce. Doporučil bych každému Berlín navštívit alespoň jednou v roce... Vždy tu najdete něco nového, co jste ještě neviděli, a to i v případě, kdy tu žijete.

Mario Aureo - Concorde Club Radioshow #023 by Mario Aureo

Poslední dobou jsi hudebně velmi vytížen. Jaké jsou tvoje aktuální hudební projekty?

Je to tak, tento rok je zatím hodně bláznivý... Myslím, že jsem udělal téměř dvacet remixů, tudíž nezbylo moc času na mou vlastní muziku. I přesto jsem  dokončil pár společných skladeb s Manuelem Morenem, Danielem Solarem a Spieltapem a také mé vlastní EP u značky Katchuli, kterou vlastní Gorge. Dále jsem udělal exkluzivní track pro mixovanou kompilaci Mihai Popoviciu, která brzy vyjde u Bondage Music. Do budoucna plánuji, že se budu soustředit víc na své vlastní tracky a mám skvělé nabídky od různých vokalistů a producentů, se kterými bych moc chtěl spolupracovat...

Jak vypadá tvůj set-up, když hraješ?

Stačí mi jen mixák (pokud možno tak A&H Xone 92), dva gramce Technics 1210 a dva CDJ 2000, plus monitor, který opravdu hraje. Myslím, že je nejlepší používat co nejjednodušší set-up a mít tak více času na interakci s publikem a ne jen mačkat knoflíky a točit s poťáky...

Mario Aureo
Jaký je tvůj oblibený klub?

Určitě Ritter Butzke v Berlině. Je to můj rezidentní klub a mám rád všechny, co tam pracují. V Berlíně je samozřejmě více skvělých klubů a nejen v Berlně - v Evropě a na celém světě je spousta míst, kde moc rád hraju a pokaždé s úsměvem!

Máš na svém kontě řadu úspěšných EP. Co bys Ty sám doporučil začínajícím producentům?

Zůstaň věrný sám sobě. To je vše. Každý pozná, jestli děláš hudbu od srdce, nebo jen proto, abys byl slavný. V elektronické hudbě je prostor pro každého a to i v případě, že tvůj zvuk ještě není "hype".

Mario Aureo

V Praze vystoupíš poprvé. Jak se na to těšíš? Připravíš si něco specialního? Na co se můžeme těšit my?

Ano, bude to moje první vystoupení u vás. Moc se na to těším! V Praze jsem byl kdysi dávno na školním výletě a to město mě velice nadchlo. Často přemýšlím, jak se tam opět vrátit. To se teď povede a moc se těším na to, jak Praha nyní vypadá a jaká je v ní hudební scéna. Nikdy si nic nepřipravuji - jsem toho názoru, že na hraní se připravit nedá. Každá noc a každý dav je jiný a něčím speciální a je jen na tobě, abys rychle přišel na to, jakou náladu nejlíp vytvořit, aby byl ten dav před tebou spokojený!

Děkujeme za tvůj čas a také se na Tebe moc těšíme!

Bylo mi potěšením a jak jsem již řekl, já se zase velice těším na Prahu!

Ptal se Jag Kiranmay v říjnu 2013.

foto: archiv

Německý DJ a producent Mario Aureo se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 15.11. v klubu Hoodoo na dalším dílu párty Fusion!

Více info naleznete zde:

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016