ROZHOVOR

 

Olav Basoski: "Stěhuju se do Prahy!"

Na 15. narozeninách Climaxu v klubu Roxy vystoupí jako speciální host Chrise Sadlera nizozemský DJ a producent Olav Basoski. Přinášíme vám exkluzivní rozhovor.

 

Ahoj Olave. Jsi headlinerem na 15. narozeninách Climaxu v Roxy 30. listopadu. Pamatuješ, kde jsi zrovna byl a co jsi poslouchal za hudbu když ti bylo 15?
-    Byl jsem na střední a už tenkrát jsem byl docela rozhodnutý dělat to, co dělám teď: produkování hudby a DJování. Hodně jsem tenkrát poslouchal undergroundovou klubovou muziku. Holandský průkopník mixingu Ben Liebrand měl pořad na celostátním rádiu každý týden a on byl pro mě velkou inspiraci.


Není to poprvé, co budeš na Climaxu. Máš nějaký vzpomínky na předchozí hraní?
-    Bylo to pokaždé skvělý. Velká party atmosféra, líbilo se mi to, moc se mi to líbilo!


Hraješ už mnoho let, ale pokud vím, nikdy jsi neměl svůj pravidelný večírek v nějakém klubu. Je to protože jsi nechtěl být vázaný nebo se to prostě nikdy nestalo?
-    V prvním roce labelu Rootz Records (pozn. vlastní label Olava Basoskiho) jsme měli klubovou noc v Amsterdamu. Nemělo to velký úspěch, zdaleka jsme nebyli takový promotéři  Takže po roce jsme s tím skončili. Ono tomu moc neprospělo ani to, že jsem tam občas sám ani nehrál, protože jsem měl booking jinde.

olav

Co se vlastně stalo s Rootz?
-    Dobře, že se ptáš. Shodou okolností teď zrovna chystáme jeho znovuzrození. Asi 2 roky zpátky mě přestal bavit ten nový styl electro-houseu, který začal být populární, tak jsem se rozhodl, že Rootz dám chvíli do ledu. Teď si myslím, že je ten správný čas ho zase oživit, takže na Rootz začnu brzy vydávat novou muziku!


Hodně vydáváš na holandském labelu Spinnin (nebo na jeho sesterském labelu Work), který taky vydává spousta „epický drop“ EDM tracků. Jaký máš názor na tenhle styl hudby, který produkuje třeba Dmitri Vegas & Like Mike nebo Martin Garrix a spol.?
-    Nic pro mě. Jasněji to říct nemůžu


Nedávno vyšla anketa DJ Mag Top 100. Myslíš si, že mají takové ankety nějakou hodnotu,  když vynecháme management těch DJů, který se do top 100 dostanou?
-    Ne. Když jsi v top dvacítce, můžeš vydělat hodně peněz. To je skvělý. Stejně skvělý je ocenění fanoušků, kteří ti údajně poslali hlas. Jinak to nemá žádnou skutečnou hodnotu.


V letošní anketě DJ Mag Top 100 šest z prvních deseti míst patří holandským DJům, přitom Holandsko má relativně malou populaci (dokonce menší, než má Česká Republika). Proč si myslíš, že je Holandsko takovou velmocí ve světové taneční scéně?
-    Protože jsme s taneční hudbou začali velmi brzo, někdy kolem roku 1988. Máme hodně zkušenosti s produkováním taneční hudby a pořádáním velkých akcí. Mysteryland, Dance Valley, Sensation, všechny jsou holandský. To je podle mě ten důvod.

Jako Holanďanovi, dělá ti starost hrozba, která přestavuje čím dál vyšší hladinu moře pro budoucnost Holandska?
-    Haha, ani ne. Máme bohaté zkušenosti v boji s mořem. V tomto oboru máme v Holandsku hodně znalostí. Věřím, že budeme v pořádku! A kdyby ne, tak se prostě stěhuju do Prahy.


Věříš, že globální oteplování je důsledkem lidské činnosti nebo je to jenom desinformace a špatně interpretované statistiky?
-    Cožeee? Ani náhodou, my jsme to způsobili. Kurvíme tuhle planetu a je to ohromná škoda. Můžeš jít proti přírodě jen tak daleko, než nám to začne opětovat, nutně se potřebujeme dát do kupy.


Nedávno ses účastnil Amsterdam Dance Event, což se pomalu stává důležitou každoroční událostí taneční scény. Můžeš ADE popsat těm, kteří nevědí o co jde?
-    ADE začal jako taková naše menší holandská verze Miami Winter Music Conference. Lidi z hudební branže se sejdou kvůli byznysu, pořádají se mejdany, trochu se pobaví, potkávají se starý přátele. O tom to stále je, akorát teď je to mnohem větší. Během jednoho týdne zahraje světová špička, každý večer jsou obrovské akce všude po městě. Docela cool!


Potkal jsi se tam s někým zajímavým?
-    Jo, měl jsem pár obchodních schůzek ohledně mého labelu Rootz a potkal jsem starý kamarády z branže, jako třeba Simon (šéf labelu Defected Records) nebo Stonebridge. Není jednoduchý se sejít s takovými přáteli, protože jsme všichni zaneprázdnění, takže je to skvělá příležitost.

Soutěž o vstupy na Climax


Naposledy, co jsi byl v Čechách, jsi hrál na festivalu Beats For Love v průmyslovém srdci Ostravy (pozn. dolní oblast Vítkovic). Jaký to bylo a co říkáš na prostředí?
-    Bylo to úžasný. Nestává se moc často, že fotím místo kde hraju a pošlu to kamarádům, takže to mluví za vše. A atmosféra byla taky neskutečná, tolik lásky a tolik zábavy!


Tvůj poslední singl byla spolupráce s producentem Jaxxon. Máš v plánu nějakou další zajímavou spolupráci a kdybys mohl vybrat kohokoliv ze současnosti nebo minulosti, živý nebo mrtvý, s kým by byla tvoje spolupráce snů?
-    Teď nic takovýho nemám v plánu. Snová spolupráce by byla buď s Freddym Mercurym nebo když zůstanu u house music tak s Axwellem nebo s Fedde le Grandem.

olav


Hodně sleduješ novou hudební technologii a často o tom i publikuješ instruktážní videa. Ale kdo učí učitele? Nebo si jen tak pohraješ s novými programy a plug-iny dokud jim nerozumíš úplně?
-    Jo, občas mě někdo požádá, abych natočil video, například o nové verzi programu Apple Logic. Musím se zamknout ve studiu na několik dní, abych přesně věděl, o čem mluvím a abych se přesvědčil, že to co se chystám říct je správně. A jindy mě to zas někdo naučí. Jako třeba můj kámoš Bartski z Polska, který mě kdysi naučil Ableton Live.


Taky jsi dělal nějaká instruktážní videa pro Native Instruments a jejich DJ kontroléry. Zkusil jsi všechny jejich produkty a je něco v jejich nabídce, co musí mít každý DJ, který to myslí s hraním vážně?
-    Popravdě nemám tušení. Vyzkoušel jsem jich pár a všechny byli docela v pohodě. Je to prostě jiný. Musíš zapomenout na CDJ (pozn. DJský CD přehrávače), je to jiný postup. Ale je to cool. Jeden z mých nejstarších DJských kamarádů – člověk, který mě naučil DJing když mi bylo 15 – DJ Hocke, teď už hraje z Traktoru (pozn. mixovací program). Úžasně to umí s vinylama i s CDéčkama, ale je mu jedno na kterém je to nosiči, zajímá ho jenom hudba. Což si myslím, je jediný na čem opravdu záleží.


Top 5 nejoblíbenějších plug-inů?
-    1 PSP Vintagewarmer
2 Waves C1
3 Valhalla Room
4 Waves Oneknob Phatter
5 cokoliv od Audiodamage.


Top 5 nejoblíbenějších producentů?
-    1 Axwell
2 Eric Prydz
3 Fedde le Grand
4 Bingo Players
5 Olav


Top 5 nejoblíbenějších klubů?
-    1 Minstry of Sound
2 Warehouse Calgary
3 Piekarnia Warsaw
4 Pacha Ibiza
5 ROXY!


Pamatuješ si kolik jsi za ty léta vydal tracků a remixů?
-    Ne, ale hádám tak 200.


Který track nebo remix se prodával nejvíc?
-    Waterman


Který je tvůj nejoblíbenější nebo na který jsi nejvíc pyšný?
-    Opium Scumbagz. Protože je to celý moje, žádný samply. Velmi příjemná harmonie. A vokál zpívá moje bývalá přítelkyně.


Neuvažoval jsi někdy o tom, že bys dělal celý album?
-    Ano, zkusil jsem to, ale hráblo mi z toho. Bylo s tím příliš moc bulšitu. Ministry of Sound ode mě chtěli album, ale muselo obsahovat 3 hity. Haha, nejsem bohužel tvůrce hitů tak jsem se rozhodl do toho nejít.


Jsi známý tím, že produkuješ funky, filtrovaný house s hojným použitím disco samplů. Je mi jasný, že nechceš prozradit všechny svoje tajemství, ale inspiruješ se tím, že posloucháš hodně disco desek z 70tých a 80tých let nebo jsi vytvořil vlastní databázi se samplama?
-    Já jsem samozřejmě vyrostl mezi 70tými a 80tými lety. Takže z té doby znám spoustu hudby. A zbytek je jen o hledání, hrabání a poslouchání dokud nenajdu ten jeden klenot!


Vyznáváš zdravý způsob života a často chodíš běhat. Kolik kilometrů týdně uběhneš?
-    Ne tak moc. Asi 20-25.


Máš oblíbenou trasu?
-    Ano, ale už mě to začíná nudit. Musím najít novou trasu, ale nesnáším když potkám psi, takže budu muset hledat než najdu něco hezkýho.
Pár dní zpátky proti mně šla nějaká ženská se dvěma psy na volno. Jeden obrovský pitbul a další velký černý pes. Nevypadali zrovna, že by si chtěli jenom hrát. Pitbul mě nějakou dobu sledoval a moc se mi nelíbila představa, že by ze mě byl jeho oběd, hahaha!
Nechci nejdřív řídit 20 minut proto, abych si mohl jít trochu zaběhat. Pokaždé běžím zhruba 45 minut až hodinu a čas je samozřejmě cenný, takže to musí být poblíž.


Součástí zdravého životního stylu je samozřejmě i zdravá výživa. Můžeš pro naše čtenáře uzavřít tenhle rozhovor něčím jako „top zdravá receptura Olava Basoskiho“?
-    Pojďme si něco ujasnit: jediný důvod, proč se snažím jíst zdravě je proto, že jsem dostal cukrovku, protože se ze mě stal tlustoprd. Pár let zpátky jsem přestal kouřit a začal přibývat na váze. Snažím se shodit, ale je to těžký. Ale s ubývající váhou se mi cukrovka zlepšuje, což je fantastický, takže mám radost. Každopádně můj jídelniček je hodně o zelenině a ovoci, přírodních věcech jako třeba ovesná kaše a salát. Občas kuře nebo ryba, ale většinou vegetariánský jídlo. Pokud možno nic nacpanýho chemikáliema nebo cukrem. Cukr můžu stejně jen v omezený míře.


Díky moc za tvůj čas a těším se až tě zase přivítám v Roxy v 30. listopadu.
-    Já taky!!!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016