ROZHOVOR

 

Olivier Giacomotto : "DJs jsou jako kuchaři v kuchyni!"

Vánoce jsou tu co nevidět a s nimi i tradiční pardubická Christmas party, která proběhne přesně den po Štědrém večeru 25. 12. na výstavišti ABC. Headlinerem tohoto ročníku bude francouzský producent a DJ Olivier Giacomotto, kterého jsme ve spojení s tímto eventem vyzpovídali.

 

Pokud vás zajímá jak bude Olivier trávit vánoční svátky, co říká na digitální technologie a jak funguje jeho label Definitive rec. za kterým stojí společně se svým kolegou Johnem Acquavivou, pak čtěte tento rozhovor.

Ahoj Oliviere. Vánoce jsou tady za pár dní, takže moje první otázka bude směřovat právě k těmto svátkům. Máš už nakoupené nějaké dárky pro tvou rodinu a přátele?
Mám skvělou ženu, která má vše naplánováno daleko předtím, než o tom vůbec začnu přemýšlet, takže má odpověď zní : Ano, mám dárky pro všechny ! (smích)

Jak tyto svátky vůbec trávíš ? Dáváš přednost rodině nebo se vše odvíjí od tvých vánočních vystoupení?
Letos budu trávit Štědrý večer se ženou a dvěma dcerami, ale hned následující den mířím za vámi do České republiky na večírek, který si společně s vašimi party people určitě užiju.

Máš nějaké vánoční zvyky, které dodržuješ?
Jako správný otec připravuji Vánoce se svými dcerami, které opravdu milují zdobení stromečku a samozřejmě i další zvyky, které jsou s těmito svátky úzce spjaty.

Pojďme trochu probrat festivalovou sezónu 2013. Který z festivalů byl pro tebe ten nej a proč?
Vystoupil jsem na celé řadě festivalů, takže je opravdu těžké odpovědět, ale přece jen jeden mi utkvěl v paměti. Byl to Lakedance festival v Holandsku, který jsem si užil společně s 303 Lovers crew.

Olivier Giacomotto - Jilik (Original Mix)


Navštívil jsi ať už pracovně nebo jenom jako návštěvník i Ibizu?
Ibiza bohužel tento rok neproběhla, ale doufám, že příští rok tam zavítám.

Ruku v ruce s djingem jde i produkce vlastních tracků. Kdy jsi s produkcí hudby začal?
Bylo docela těžké najít ten správný kvalitní zvuk a žánr. Já jsem začal makat na vlastní muzice v roce 1999. Čtyři roky mi trvalo než jsem podepsal deal s labelem, který mi vydal můj první vinyl.

Software, hardware a nebo jejich kombinace?
Při produkci používám 100% software. Mám rád vše pohromadě v mém počítači. Je to komfortní a jenodušší, když cestuji ať už třeba letím letadlem, jedu vlakem, jsem na hotelu a nebo ve svém studiu.

Jsi spolumajitelem labelu Definitive rec. společně se svým partnerem Johnem Acquavivou. Od kdy se na fungování tohoto labelu podílíš a jaká je jeho vize ?
Label byl založen v roce 1992 a u jeho zrodu stal můj parťák John Acquaviva společně s Richiem Hawtinem. Já jsem do něj přišel před několika lety. Naší vizí je najít nové producentské talenty, kteří mají silný a osobitý zvuk.

Olivier Giacomotto @ Full Music Club - BRAZIL


Dle mého názoru má tento label velmi dobrou pozici na trhu a pravidelně na něm vychází spousta kvalitní hudby od producentů jako je Umek, Gabriel D’or nebo od tebe či Johna Acquavivy. Kromě těchto jmen na něm můžeme najít jak jsi sám zmínil i spoustu méně známých producentů s jejich kvalitními tracky. Rád bych se zeptal, jak na tyto producenty přicházíš ? Vyhledáváš je nějak osobně a nebo to převážně závisí na zasílání demo tracků na váš label?
Dostáváme stovky tracků každý týden a podepisujeme spolupráci s cca deseti novými umělci v rámci EP každý rok. To znamená, že méně než 1% z demo tracků, které do lableu přijdou. Je to těžké najít toho správného producenta, který splňuje naše požadavky a předpoklady.

Prozraď nám, jaká je v současnosti scéna ve Francii…
Dle mého se scéna vyvíjí tím správným směrem. V tuto chvíli jí leaduje trochu temnější zvuk, ale publikum si ho užívá čím dál tím více. Více sexy muzika nabaluje atraktivní slečny a chlapce, takže smyčka je uzavřena a všichni se skvěle baví. (smích)

V současnosti využívají umělci v rámci svých vystoupení celou řadu softwarů. Co si osobně myslíš o digitálním djingu?
Například Traktor je záležitost, která jde jednoduše s dobou. Vinyl byl nahrazen cdéčky a cdéčka byla nahrazena počítači. To všechno je o technologiích. Já osobně používám digitální technologie od roku 2001, kdy mi byly představeny Richiem Hawtinem a Johnem Acquavivou. Finalscratch byl v té době revolucí a bylo tak možné vyprodukovat track během dne a večer si ho zahrát na party, což bylo něco neuvěřitelného. Tahleta záležitost vlastně napomohla vzniku portalu Beatport. Je to zkrátka něco, co posouvá naší scénu dopředu!

Samozřejmě, že hudba musí být tvou prací a koníčkem v jednom. Jinak by to asi nešlo, ale máš nějaké další koníčky, kterým se rád ve tvých volných chvílích věnuješ?
Dj’s jsou jako kuchaři v kuchyni. Mixujeme ingredience abychom servírovali exkluzivní pokrmy. A to je důvod, proč to vlastně děláme. My s Johnem kromě muziky rádi společně vaříme. Užíváme si jídlo stejně tak jako hudbu!

V České republice jsi již jednou vystoupil. Pokud se nepletu, byl to event Elektra v Brně. Jaké to vlastně bylo a co si myslíš o našich party people ?
Publikum u vás je úžasné! Pokud milují muziku, kterou hraješ, nebojí se to ukázat a to mám hrozně rád!

Jak se těšíš na tvou další návštěvu na pardubické Christmas party 25.12. ?
Svou práci si hrozně užívám a stejně tak každé vystoupení. Pokud bude potřeba, vezmu si i santovskou čepici. (smích)

Olivier Giacomotto Exclusive May 2013 DJ mix on Voorhaft Web Noise


Co si na tento event připravíš?
Nikdy si nic na žádné vystoupení předem nepřipravuji. Vždy se snažím hrát ten správný track ve správný moment. Samozřejmě mám nějaké nevydané tracky, které chci otestovat na party people a chci zahrát i tracky, na které lidi čekají. Nicméně mé vystoupení je jedna velká a přirozená improvizace, kterou si ale zaručeně užijete!

Závěrem bych ti rád poděkoval za rozhovor a zeptal se tě, jaké jsou tvé plány pro rok 2014?
V plánu mám udělat můj první soundtrack k filmu, na co se hrozně těším. Film se jmenuje The Red Man a pokud se chcete podívat na více info, mrkněte na facebook.com/theredmanfilm.

Kompletní informace o Olivierovi Giacomottovi, který bude healdinerem letošní Christmas party v Pardubicích naleznete na https://www.facebook.com/oliviergiacomotto?fref=ts

Více informací o 14. ročníku Christmas party najdete na : https://www.facebook.com/christmasparty2010?fref=ts



 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016