ROZHOVOR

 

CODE: "Chceme být kámoši, vytvoříme lidem super zázemí..."

Nový projekt CODE, který by rád přinesl svěží vítr do plachet elektronické scény u nás, má celkem slušné ambice a cíle stát se opravdu velmi sledovaným a snad i uznávaným uskupením. Rád bych vám tedy představil nejen jeho členy, ale i jejich názory, vize a hlavně jejich chuť a zapálení pro společnou věc, jakou pro ně hudba byla, je a bude. Hezké čtení přeji...

 

Součástí We CODE Prague jsou pánové: DJ Ravic, DJ Callboy, DJ Adam Cloud, DJ Revis, DJ Flesh a slečna Daniela aka DJane Dani. Všichni jmenovaní mají dlouholeté zkušenosti s naší taneční scénou, zkušenosti z pozic DJs, ale i zkušenosti jako promotéři menších i větších akcí, kam se snažili a snaží vozit zajímavá jména pro hudební fanoušky. Jejich hlavním cílem je tedy to, po čem všichni touží - vybudovat si slušné renomé, silnou clubberskou základnu a stát se opravdu kvalitním uskupením, jež bude zárukou dobrého a kvalitního hudebního zážitku...

Pro začátek by mě i čtenáře zajímalo, jak to vlastně všechno začalo?

Ravic: "Primárním rozhodnutím bylo nejprve oživení naší akce Technik, kterou jsme již nějakou dobu pořádali v dnes už bývalém klubu Central Station. Ten se pak zavřel a ukončila se tím jedna éra. Po nějaké době jsme si říkali, že bychom tu scénu mohli opět nějakým způsobem posunout a to nejen republikově, ale třeba ji dostat do povědomí v zahraničí. Bookovat kvalitní zahraniční DJe a postupem času, aby to mělo zvuk a jméno co největšího formátu, abychom se pak dostávali do zahraničí třeba i my samotní. Tak jsme si s Adamem (Callboy) řekli, že budeme přemýšlet, co s tím dál. Pak by také bylo dobré přizvat nějaké další členy, abychom tomu dali nějakou formu takového toho uskupení a pojmenovali jsme ho CODE. Oslovili jsme tedy DJe Fleshe, Danielu a postupńě ještě ostatní..."

CODE

Jak tě ale zrovna napadl tady Aleš? (DJ Flesh)

Ravic: "Vybral jsem si Aleše, protože mi vyhovuje jako člověk i jako kamarád. Je mi blízký svým vnímáním hudby a tím jak hraje a dělá. Není to taková ta ukřičená buzna, jak říkám. :) Je to člověk, který do toho prostě patří. To samé Daniela - tu jsem poznal na předloňské Apokalypse. Nějakou dobu žila v Itálii, zná hodně kluků z tamní scény a ví, jaké akce se tam dělají. Ta nám přinesla do týmu další vize ze zahraničí a takový ten ženský element. Ve finále to tedy ještě byli Adam (Adam Cloud) a Radek (DJ Revis) a rozhodli jsme se, že si vezmeme pod sebe všechny ty akce, které již mají nějakou tu historii (Adam Cloud = Techno Animals, Revis = Ultrasonic). Budeme si společně domlouvat termíny a celou tu skupinu CODE budeme oživovat dalšími členy, tedy spíše příznivci. Prostě tak, abychom si vytvořili jakousi komunitu, že si lidi řeknou: "hele, to dělá CODE, to bude kvalita" a naučili je tak chodit na párty..."

Takže vás bude ještě mnohem víc?

Ravic: "Ne, to budou už jen naši příznivci, taková komunita, abys tomu lépe rozuměl... My už zůstaneme v tomto počtu jako skupina CODE. I když máme nějaké další návrhy od lidí, abychom s nimi spolupracovali na dalších akcích."

Takže vytvoření skupiny CODE máš na svědomí ty, Radvane?

Ravic: "Já společně s Adamem Brejzou (DJ Callboy). Pak jsem oslovil Aleše a Danielu a následně taky ostatní kluky..."

Ravic

Proč tedy zrovna ale název CODE?

Callboy: "Je to Drumcode bez drumu..." :)

Ravic: "Původně to měl být název festivalu, který bychom chtěli dělat, ale nakonec z toho vznikl název i toho celkového uskupení..."

DJ Flesh: "We CODE Prague, protože kódujeme Prahu a vše kolem."

Callboy: "Jasně, kódovat scénu naším pohledem tak, aby to lidi bralo a dali jsme je dohromady, protože tak to funguje venku. Zahraničí je inspirace."

Vy jste vlastně 3 promotéři, kteří tu fungovali samostatně... Neochuzujete se o vytvoření nějakého vlastního směru a rozhodujícího slova svých akcí?

Ravic: "Možná by se to tak dalo říci, ale ne úplně ve všem. Je pravdou, že každá z těch akcí, která tu je, má specifický styl a počítáme s tím, že promotér té své hlavní noci bude mít jakési právo veta ve smyslu: "Chtěl bych to takhle a s tímto DJem!" My se společně do nějakého křížku snad ani nikdy nedostaneme, jelikož máme stejný pohled na věc."

Callboy

Takže není podmínkou, že tam budete vždy tak nějak na střídačku hrát i vy sami?

Všichni jednohlasně: "Ne, to v žádném případě, spíše naopak..."

Adam Cloud: "Samozřejmě tam bude vždy nějaký člen uskupení CODE, ale ne tak, abychom všichni vzájemně na našich akcích hráli..."

Callboy: "Nyní je to ve fázi, že ty akce už byly naplánované a víceméně mají prozatím jen logo CODE a společnou myšlenku. Ale při tvorbě těchto akcí ještě neexistovalo uskupení CODE. Až po těchto třech (Alan Fitzpatrick, Karotte a Hollen - pozn. aut.) bude CODE fungovat přesně podle našich plánů..."

Pokud se nepletu, jedná se tedy o jakési malé sdružení promotérů...

Daniela: "Ne, takto to prezentovat nechceme. Cílíme spíš na lidi, aby si už nestěžovali, že se tu nic neděje a aby to někam směřovalo. Chceme to přiblížit jim samotným a také upozornit zahraničí."

Ravic: "Hlavně bychom byli rádi, aby se i Praha stala v tomto směru světovou, aby i DJs, co k nám pozveme, věděli do čeho a kam jedou. Když se řekne CODE nebo klub Storm, budou mít už odteď jasno."

Daniela

Jde vám tedy především o vybudování kvalitní značky a respektu...

Callboy: "Hodně jsem cestoval, žil jsem v Belgii a ta myšlenka je z mého pohledu taková, že je tu dost dobrých akcí, ale i těch špatných a není tu na to žádný vzorec. Tou hlavní myšlenkou je tedy komunita. Chceme vytvořit tu značku, přesně. Chceme ty fanoušky kolem sebe, kteří se budou ztotožňovat s tím, jak to vnímáme my. Primární je i vytvoření zázemí pro ty kluky zvenku. Chceme být jejich kamarády, ne jen nosiči těch obálek s penězi za hraní. Přejeme si, aby sem jezdili fakt rádi. Naší výhodou je i to, že nejsme promotéry na plný úvazek a nejde nám o to vydělat. Samozřejmě nechceme prodělat, ale ten výdělek není primární cíl. Je to hlavně o nás..."

Adam Cloud: "Jednoduše chceme, aby se tu vybudovalo povědomí o CODE a lidi pak mohli chodit na ten mejdan s jistotou, že to bude od CODE a půjde o jakousi záruku kvality."

Jste tedy ochotni zvát sem i opravdu neznámá jména, která nemusí zaručit velkou návštěvnost?

Daniela: "Rozhodně! Určitě nám všem už začalo vadit, jak se tu dokola opakují ta samá jména, stále dokola ohraní DJs a proto chceme dát například šanci i těm úplně neznámým, aby si mohli zahrát na našich akcích (viz. DJ contest)."

DJ Flesh: "Už náš první Technik v lednu je narvaný novými jmény. Fitzpatrick tu byl jen jednou a v Praze je poprvé."

Ravic: "Nebo takový Sebastian Morgentau - kluk z Berlína, který tu nikdy nebyl, chystá album a je to prostě skvělej DJ a producent. Navíc na Techniku máme výherce DJ contestu a ty pak zamýšlíme i na všechny ostatní CODE akce. Bude to taková plovoucí pozice pro ty, jež by jinak neměli takovou šanci se ukázat."

Adam Cloud: "Takhle budeme vybírat DJe pro každou naši další akci. Výborní mladí, co hrají tech-house, deep-house a jiné žánry tak dostanou šanci. Ještě pár slov k Hollenovi - on tu již hrál, ale v hledáčku ho mám déle jak rok, chtěl jsem ho už dříve, ale nevyšlo to, tak to jen info pro lidi, aby nerýpali, že tu již v minulosti byl. Nicméně v Praze ještě nehrál a bude to tedy jeho premiéra zde."

Revis

Nemáte strach z toho, že na tomhle může ztroskotat to vaše nadšení? Ono je fajn uspořádat jednu, dvě tři akce, které neděláte pro peníze, ale co pak? Co časem?

Callboy: "Kdybychom to brali takhle, tak tu ani nesedíme. Nemáme zase ambice dělat mega akce. My chceme pořádat párty tak, abychom neztroskotali. Uvidíme, povíme si tak za rok... Hodně akcí děláme zatím bez sponzorů, ale časem se vše určitě nějak bude vyvíjet. Máme plány a vše se projeví až za nějaký čas. Klubové akce plánujeme dělat pravidelné a budeme se snažit oslovit určitý počet lidí a tak stále dokola..."

Ravic: "My tomu věříme! Chceme to změnit. Chceme lidi donutit, aby sedli do metra a jeli na ten mejdan. Je hrozná škoda, že ta cesta, která tu byla nastavená, šla pomalu dolů..."

DJ Flesh: "Určitě budeme mít vždycky co jíst, protože všichni pracujeme a tohle nás neživí, takže tu bude i jakási šance se o případný neúspěch nějak podělit tak, aby to neznamenalo konec."

Adam Cloud: "Hodně promotérů tu právě mělo velké oči a chtěli rychle dělat velké mejdany, i když na to neměli peníze. A to je pak zlý, když se to nepovede... Raději budeme začínat pomalu a zlehka to budovat."

Ale dle mého budete stále limitováni majitelem klubu nebo přímo pořadatelem festivalu...

Callboy: "Prvotní myšlenkou byl jen Technik, ale ta kola se natočila do ideální pozice. Techno jde nahoru a vrací se to pomalu. Teď se otevřel i nový klub Storm, takže tu je šance, že se to hned "neposere". Tu sféru si tu každý drží a o všem budeme diskutovat..."

Adam Cloud

A Storm je tedy výchozím klubem?

Ravic: "Ne, určitě ne, to je klub, ve kterém se koná noc Technik. Když jsem tam byl prvně, tak mě ten klub úplně dostal! Temný místo, super zvuk. Tady to chci dělat - to byla první věc, co se mi prohnala hlavou."

Callboy: "Zvukově je to naprostá bomba, navíc jsou tam dvě pódia. Bude to dobrý, Technik bude mít tu druhou stage vždy hudebně jinou. Alfou omegou jsou ale i kluci, kteří to tam mají, to je parádní tým!"

Adam Cloud: "Já mám zatím Techno Animals bez klubu. Původně měla tahle akce pokračovat v Restonu, ale nakonec jsme se rozhodli pro změnu a díky Ondrovi (Subgate), který nám pomohl narychlo sehnat termín v Chapeau, a umožnil tak konání tohoto dílu, se uskutečnila tam. Moc bych si ale přál najít nějaké místo, kde bych mohl Techno Animals mít, jenže malých klubů je málo..."

Jaká jsou osobní očekávání od uskupení CODE?

Adam Cloud: "Když mi Radvan ukázal plány a co by chtěli tím uskupením dokázat, neváhal jsem a šel do toho hned - pro mě je to krásná myšlenka."

DJ Flesh: "Když mě oslovil Ravic, tak jsem byl taky hodně unešený z toho všeho. Myslím si, že už jsem dost starý na to, abych měl nadhled, techno pro mě bude prim a baví mě být učastníkem toho všeho. Věnuji se tu i komentům webu a rád koordinuji věci kolem. Baví mě projektovat a řešit to, co se má dělat a jak, což by mohl být můj největší přínos..."

Callboy: "Všechno se to pomalu rodí a prozatím tu nikdo nemá nějakou konkrétní "funkci"... My jsme však ve finále byli již hotoví v podstatě jako lidi, kteří ví, co kdo máme rádi a co chceme dělat. Naší výhodou je, že máme strategii, dlouhodobý plán a skutečně vidíme, co se bude dít. Nedělat "hurá akce", ale držet se toho, co jsme naplánovali. Uvidíme, jestli se s tím lidé ztotožní, nebo ne..."

Ravic: "Mám tu na scéně za sebou skoro 18 let. Každý člověk má určitý potenciál, všem nám tu není dvacet a máme v mnoha věcech jasno... Nebylo to tedy něco ve smyslu "hurá akce". Vše děláme uvážlivě a chceme v tom mít systém."

DJ Flesh

Nějaký vzkaz lidem?

Callboy: "Chceme být kámoši, vytvoříme lidem super zázemí..."

Ravic: "Máte se na co těšit, na léto jsme již oslovili pár lidí z velkých festivalů a určitě bude o CODE ještě hodně slyšet!"

Díky za rozhovor!

Ptal se čéša v lednu 2014.

foto: archiv

Premiérový díl párty Technik pod hlavičkou CODE se uskuteční 31. ledna v klubu Storm.

Autor se zřekl svého honoráře za tento článek ve prospěch Klubu nemocných cystickou fibrózou, o.s. Přispět můžete i vy - více informací zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016