ROZHOVOR

 

Thomas Tesla: "Scény jsou nesrovnatelné z pochopitelných důvodů."

Nový rok už je v plném proudu a nás za chvíli čeká další vydání akce „Republic Artists“ probíhající v pražském klubu Chapeau Rouge. My jsme dnes vyzpovídali jednoho z hlavních aktérů brandu Republic Artists a zároveň bosse anglického labelu Wasabi Generals, českého dje, promotéra a producenta, žijícího 11 let v Londýně - Thomase Teslu.

 

Ahoj Tomáši, rád se s tebou opět setkávám. Jak se tobě a tvému týmu daří v novém roce?
Tradičně si dávám v lednu detox, takže se cejtim skvěle, navíc berňák mi vrátil minulej tejden nějaký peníze, takže super (smích). Klukům se daří taky dobře. Máme teď hodně práce, parties, label a produkci.

 

 

To rád slyším a jsem rád, že jsi o tom začal sám. Rozhovor děláme u příležitosti dalšího vydání tvé akce „Republic Artists“, která se odehraje v klubu Chapeau Rouge. Můžeš čtenářům akci trochu představit?

Republic Artists je kolektiv několika djs, přátel a spolupracovníků. V užším týmu jsem já, Darren Gregory a Arthur Keen, Zoe, která dělá PR a Johana, která se stará o vizuální prezentaci. Republic Artists je taky název párty, kde se hraje house a techno. Já a Daren Gregory reprezentujeme house sound. Arthur Keen techno sound. Vybíráme si kluby a zajímavý místa, který maj 2 až 3 stage. Na každý z nich se pak hraje jinej styl, a to byl koncept párty už od začátku. Různorodost žánrů.

 

Kdy vůbec akce vznikla?
Akce vznikla v roce 2007 a proběhla v dnes již neexistujícím klubu Factory Vauxhall, Londýn. Od tý doby jsme uspořádali téměř 100 akcí, nejen v Londýně, ale i na Ibize a nebo právě v Praze.

 

A proč jste si vybrali právě Chapeau Rouge?
Chapeau Rouge splňuje hned první požadavek pro konání akce, a to je, mít alespoň dvě stage. Navíc Chapeau je super undegroundovej klub. Dobrej zvuk, lokalita i prostor – ideální místo pro pořádnej mejdan!

 

 

To mi nemusíš vykládat. Jak ty bys vlastně srovnal londýnskou a českou/pražskou scénu? Co si o té naší myslíš?
Scény jsou nesrovnatelné z pochopitelných důvodů. Anglie benefituje z historicky delší tradice elektronický hudby a parties. Obecně je tu elektronika, Djs a aktivity s ní spojený podporovaná širší společností, takže má svoje místo například i v hlavním vysílání veřejnoprávního radia BBC. Navíc mám pocit, že čim je město nehostinnější, větší a industriálnější, tim vznikaj lepší podmínky pro zajímavou elektronickou hudbu, navíc v Anglii tě počasí přímo nutí, věnovat se něčemu takovýmu, bejt někde zalezlej.

Pražská scéna na tom podle mě neni vůbec špatně. V rámci možností bych řekl, že zažívá takový malý obrození. Frekvence dobrých akcí se zvyšuje (teď mám na mysli party, který  jsou mi hudebně blízký, a o kterejch mám přehled). Lucas Hulan nebo Michal Růžička (dj Schwa) vozí do Prahy zajímavý jména. Taky je v Praze spousta cizinců a mladých lidi, který se nebojej organizování parties, a to je určitě dobře. Celou ČR moc nesleduju, co se týče parties, spíš producenty. A těch, co dělaj elektronickou muziku u nás začíná bejt víc a víc. A dělaj dobrý věci.

 

Sám sis teď naběhl na další otázku. Jak ses vlastně poznal s Lucasem Hulanem?
To je vtipná story. Zhruba v roce 2008 jsem měl hrát v Praze, v takzvaným  klubu „Pacha“, kterej byl ale záhy zavřenej, protože neoprávněně používal značku„Pacha“. Bylo to dost podezřelý, protože jsem nikde neviděl žádnou propagaci, ani jedinej leták. Člověk, co to se mnou domlouval, mě ujišťoval, že je všechno v pořádku. Když jsme dorazili do klubu, tak jsme zjistili, že ze slibovanýho honoráře byl promotér/majitel schopnej zaplatit jenom zlomek. Naštěstí jsem měl na druhej den domluvený hraní v Rakousku, takže to tak nebolelo. Byl začátek večera a parket tam rozehříval právě Lucas. Vzhledem k okolnostem mě jeho výkon fakt překvapil. Klub byl totiž plnej šestnáctiletejch dětí a lidí, který byli asi zvyklý na jinej druh hudby, než underground house. Lucas si ale hrál to svoje. A okolo desátý večer už všichni nadšeně tancovali. Tak jsme se vlastně poznali a začali spolupracovat.

 

 

Jak je vidět, všechno zlé je k něčemu dobré. Pojďme se teď trochu podívat na tebe. Předpokládám, že právě Lucas ti pomohl s akcí v Chapeau. Na čem dalším děláte?
Máš pravdu. Díky Lucasovi jsem se seznámil s vedením klubu a od tý doby tam dělám akce. Jinak jsem Lucase pozval na akci do Londýna a taky jsem už vydal jedno EP na jeho labelu „Nightphunk Recordings“. Mimo to se nam Lucas stara o PR v ČR.

No a co vůbec ty a muzika a hraní, jaký je tvůj „příběh“? Jak jsi začal?
Já jsem začal s hraním v roce 2006 v Londýně, kde jsem dělal s kámošema akce v baru Under Solo v Camden Town, Fortress Studios na Old Street nebo na různejch menších místech. Postupem času, jsem se dostal až k dnešnímu „Republic Artists“. Potvrdilo se mi, že štěstí přeje připraveným. Jednou jsem hrál na B-day párty a přišel za mnou chlápek, že se mu strašně líbí, co hraju a jestli nemám promo cd. Promo cd jsem měl, dal jsem mu ho, a za pár tejdnů mě zkontaktoval promoter, kterej dostal moje cd od toho týpka, a to vedlo k hraní pro DirtyDubbin v Crossu (už několik let zavřenej) a pro stejnýho promotéra jsem hrál poprvé na Ibize. A takle bych mohl pokracovat do nekonecna.

No a na čem tedy teď pracuješ?
Kromě „Republic Artists“ se taky starám o běh labelu „Wasabi Generals“, kde teď bude vycházet už pátý EP. Na něm bude track ode mě a Nicka Elii s remixem od Pol_On a další remix od dvojice Kozber & Oli_N. Jinak rozjíždíme další label: „Republic Artists“, kde budem vydávat techno. Dál pracuju na dalších akcích, naplánovaných na tenhle rok. Narozeniny „Republic Artists“, který proběhnou na lodi Golden Jubilee v dubnu a v klubu Egg, kde zahraje newyorska legenda Todd Terry. Taky mám hlavu v pejru z naší akce na Ibize, která proběhne v červnu. Těch parties je spousta. Můj plán číslo jedna na tenhle rok je ale dokončit tracky, který mám rozdělaný a vydat je.

 

 

 

Nechceš se s námi podělit o nějaká zajímava londýnská jmena?
Těch je spousta, předpokládám, že se ptáš na nějaký neprovařený jména. V Poslední době mě hodně baví Jordan Peak, nebo Evan Baggs, kterej si zahrál ve Fabric premiéru minulý měsíc. (vlastně ten bydlí v Berlíně, ale určitě stojí za zmínku) a pak Joe Le Groove, kterej pro nás hrál na Novej rok. Joe se mnou přijede v květnu do Chapeau. Máte se na co těšit!

 

Vzpomeneš si na nějakou zajímavou příhodu spojenou s tvými mejdany?
No neni to sice moc veselá příhoda, ale na první release party „Wasabi Generals“ jsem zabookoval Pol_On. Ty se bohužel cestou na letiště vybourali a vůbec nedorazili. Takže to vypadalo na průser hned od začátku. Naštěstí se mi povedlo ještě narychlo domluvit Erica Voltu a mejdan se poved.

 

 

Na jaké party se teď v nejbližší době nejvíc těšíš?
Kromě party v Chapeau, se dost těšim na hraní v Berlíně, kde budu příští měsíc hrát v klubu Tresor pro party Foreplay a v klubu Magdalena pro Magdalena meets Legends. Na hlavni stagei bude hrát Rush.  Já společně s Darrenem Gregorym, Arthurem Keenem a Agent!em na druhý stagei.

Vidím, že se skutečně nenudíš. Tomáši já ti děkuju za vyčerpávající rozhovor a brzy na viděnou.
Taky díky a uvidíme se všichni 15.2. v Chapeau Rouge!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016