ROZHOVOR

 

Marsman: "Celé je to o lidech, kteří akce organizují a scéně, která je spojuje."

Nizozemsko, podobně jako Belgie, patří k hlavním destinacím, které určovaly evropský zvuk klubové scény stejně jako Anglie, Německo či Francie. I když tato země nemá svůj tzv. specifický sound, přesto, pokud se v tom budete šťourat, rozdíly rozeznáte i mezi jednotlivými městy. Od tvrdého "vědeckého" electra po techno či vtipné explicitní disco. Silné historické kořeny se proplétají a obrovský nadhled dává nizozemskému zvuku svůj osobitý charakter. A přesně tak to má i člověk pod aliasem Marsman, šéf poměrně čerstvého labelu Pinkman Records, který už ale stihl zasadit několik zásádních ran releasy, které pečlivě vybírá. My jsme s ním připravili rozhovor, abychom vám dali příležitost se s ním seznámit ještě před tím, než koncem února zavítá na svou premiéru v pražském Café Neustadt.

 

Můžeš se nám, prosím, hned v úvodu alespoň v krátkosti představit?

Moje jméno je Marsman a starám se o label Pinkman Records. Aktivní jako DJ jsem nějakých, hádám, 7 let, nebo tak nějak... Získal jsem nějaké nevydané tracky od Drvg Cvltvre a Roberto Ausera, a vzhledem k místní posedlosti vinylem mi bylo jasné, že prostě musí být také na vinylu a tak jsem založil label...

Pinkman Records

Je těžké dnes vydávat desky oproti třeba 90. letům, kdy asfalt jasně drtila CDčka? Cítím nárůst obliby fyzických nosičů posledních pár let. Ty jsi striktní "vinyl collector", nebo kupuješ a pouštíš i digital?

V první řadě není médium podstatné, podstatná je pouze hudba samotná. Nejsem naprosto proti digitalu, ale mám raději sběratelský přístup k muzice. Jít do shopu, prohrabat se v obskurních deskách za 1 euro, ale taky se třeba zastavit u Clone, dát si kafe s personálem a poculíčkařit o nové muzice. Mám rád celou tuhle scénu. Samozřejmě taky kupuju digital a hraju v klubech s USB flashkou  a CD přehrávači, ale většinou jsou to pouze promáče a nevydané věci.

Mám to hodně podobně. Přibliž nám trochu tvoje město... Pokud se nepletu, tak Rotterdam má silné italo disco kořeny. Dokonce jsem slyšel, že je to trochu smutné a industriální město. Je to všechno pravda?

Souhlas, máme tu pevné italo disco základy, ale není to pouze to, co v Rotterdamu dnes frčí! Ani nevím, kde vlastně začít. Nové akce, nové kluby, nové skupiny, nové labely... To, co se tady posledních pár let odehrává, mi dělá opravdu radost. Je to jako být v jedné obří kreativní bublině. Město má silnou DIY mentalitu, a vidíš to právě na klubové kultuře. Lidé otevírají kluby s nulovým rozpočtem a daří se jim... Pro mě to rozhodně smutné město není. Pravda, je trochu industriální se spoustou opuštěných budov, ale vidím v tom zase dostatek příležitostí pro kreativní mysl.

PNKMN06 - ANTENNA - ODESSA EP by Pinkman Records

Co můžeme v budoucnu očekávat od Pinkman Records? Pozoruji u vás obrovský vzestup a mám takový pocit, že jsi se jednou zmiňoval o Innershades? Máte nějaké další větši jméno na programu?

Drvg Cvltvre dokončuje album, a v tuto chvíli na něm právě probíhá mastering. Jinak je tu zhruba dalších 10 lidí, kteří pracují na své muzice. K tomu noví producenti, kteří zatím nikde nic oficiálně nevydali, a také pár známějších jmen, která už mají zářezy u velkých labelů. Sledujte pozorně Pinkman SoundCloud, kde všechno v dalších několika měsících najdete.

Můžeš nám nějak popsat rozdíly v hudebním apetitu mezi městy jako Amsterdam, Rotterdam nebo Den Haag?

Ty rozdíly moc nevnímám a myslím si, že je to celé o lidech, kteří akce organizují a scéně, která je spojuje.

Episode 29 feat. DJ MARSMAN by Forbidden Planet Official

Co očekáváš od Prahy a co si pro nás připravíš?

Očekávám opravdu cool lidi, dokonce bych možná mohl nahrát nějaký mixtape teď o víkendu, který by vám mohl trochu napovědět...

Co tě formovalo v minulosti a co tě inspiruje aktuálně?

Když jsem si před sedmi lety začal kupovat desky, byly to nejvíc pecky z Detroitu od lidí, jako jsou Omar S, Theo Parrish nebo Moodymann. Pořád tenhle zvuk miluju, zase tolik se toho nezměnilo. Se spuštěním rádia Intergalactic FM v roce 2009 jsem hodně propadl Den Haag zvuku, takže to byl acid, electro a samozřejmě všechny ty velké klasiky.

Antenna

Nepřemýšlel jsi někdy o vlastní produkci?

V budoucnu možná něco udělám, ale abych byl upřímný, raději trávim čas hrabáním se v deskách, vyhledáváním novinek a následnému pouštění všech těch pecek pěkně nahlas v klubu.

CBS, potažmo Intergalactic FM, nás také silně ovlivnilo. Věci od Pinkman mají přesně ten syrový, old skool zvuk, ale zároveň melodický nádech. Všiml jsem si, že tvé desky doprovází také zajímavý grafický vizuál. Je to pro tebe důležité?

Jasně, že je to důležité - zvlášť když chceš prodávat desky. Zprvu jsme to ještě docela ladili, ale s vizuálem pro DJe Overdose nebo Antenna EP (mrkni na obal) jsme na úplně jiném levelu. Veškeré zásluhy na tom má Sasha Renkas, můj grafický designér posledních desek, který opravdu cítí, co od vizuálu pro Pinkman očekávám. Často přichází se skvělými nápady a tvrdě na nich pracuje...

Overdose
DJ Overdose

Díky moc za tvůj čas a těšíme se na Tebe!

Ptal se Layup v únoru 2014.

foto: archiv

DJ Marsman se představí 28. února v pražském Café Neustadt na další společné akci místních labelů Endless Illusion a Neo Violence. Vstupenky si rezervujte zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016